Cili padi kampung (bird's eye chillies) yang dibawa tu saya tak tahulah baka apa. Tapi saya suka sebab buahnya gemuk dan comel. Kadang-kadang kakak ipar saya akan buatkan cili padi jeruk dan suami saya cukup suka bila cili tu meletus bila digigit. Saya? Taklah...sebab saya tak kuat pedas. Heheh. Oh ya, suami saya ni Jawa, jadi cili dipanggil lombok, cili padi pula lombok rawit. (Yes, dah pandai sikit jawa. Kakakka).
Kiri Sekali: Anak Cili Padi, Sebelahnya Anak Cili Besar |
Selain tu, masyarakat Jawa memang suka memasak dengan menggunakan cekur (diorang panggil kencur) sebagai ramuan, termasuklah dalam nasi goreng. Dulu mak saya pernah juga tanam cekur (Kaempferia galanga Linn), tapi cuma guna daunnya. Kalau orang yang tak kenal cekur/kencur ni, pokok dia macam kunyik tapi sangat rendah, ada rizom yang berisi warna putih. Tapi ada macam-macam jenis cekur, yang saya kenal yang ni jelah. Hehehe. Oh ya, ada kunyit (curcuma longa/domestica) juga. Saya biasanya tanam kunyit untuk dapatkan daunnya yang wangi. Buat masak lemak cili padi ataupun bungkus ikan bakar. Heheh.
Cekur/Kencur |
Kunyit |
p/s: nampak tak bekas minyak yang suami saya jadikan pasu?
5 comments:
dah ada kencur tu dah boleh masak 'iwak leleh'..lagi satu masak sambal 'taun'..2 masakan ni adalah antara yang wajib ada kencur..
haah...betul tu.. Lagi satu bila diorang buat kuah untuk ikan bakar.. Sedap sangat. Tak nak lauk lain dah.. :P
bekas minyak? idea baik tu...
Daun cekur ni saya tak berapa kenal lagi. Baru nak belajar hehehe...tak pandai sangat saya bab herba sebab tak pandai masak.
Lynnhelite: Praktikal juga, sebab dia agak besar.
Tukang kebun: saya pun tak pandai masak.. Thihihi.. Nasib baik suami pandai, tengah belajar dengan dia
Post a Comment