Great stuff to be shared together...

Thursday, December 15, 2011

Ulasan Filem : Karipap-Karipap Cinta



Macam kelakar je tajuk nya kan.. Saya ada terbaca dalam surat khabar, filem Karipap-Karipap cinta arahan Hafsham ni tak mendapat sambutan walaupun jualan novelnya laris.Rata-rata komen mengatakan yang diorang tak suka sebab heronya Gambit. Almaklumlah, Gambit ni banyak sangat kontroversi katanya. Ada juga yang kata heroinnya budak baru. Tak terkenal. Tak ada nilai untuk melariskan filem. Dengar-dengarnyalah.

Untuk Sinopsis filem boleh baca di sini dan sini.

Saya dah baca novel dan tengok filemnya. Oleh sebab saya ni bila baca novel saya macam perasan saya duduk dalam buku tu (sebagai pemerhati besar, bukan heroin), memang novel ni sangat menggeletek hati. Bahasa yang ringkas, tapi tajam menyelar kebobrokan semasa. Ahli politik yang korup, cinta gila yang memusnahkan manusia, fitnah dan skandal bermaharalela. Saya rasa filem tu masih dikira berjaya sebab tak jauh berbeza dengan novel. Bagi saya ini lebih baik daripada buat cerita yang ada aksi rempit, ranjang, ghairah, gerun dan ganas bagai tu. Kononnya nak bagi pengajaran tapi pengajaran yang tak elok.


Lakonan Gambit tidaklah seteruk yang digambarkan. Malah watak Ali tu macam memang dibuat untuk dia. Orangnya agak terburu-buru dan selalu terlepas cakap (tak macam Gambit ke? Ampun Gambit..jangan saman saya). Tapi niatnya taklah jahat pun. Manusia ni memang suka melakukan kesilapan walaupun kadang-kadang kesilapan bodoh yang melukakan hati orang di sekelilingnya. Terutamanya manusia yang bercinta. Watak-watak lain pun macam sama dengan imaginasi saya semasa membaca. Watak Yoga (dalam buku Rambai), Aman, dan Rudy. Tapi saya ingat Eman Manan akan jadi tok guru karipap. Pastu Datuk Jalaludin Hassan jadi Datuk Razali Bunari. Hahahahah...

Cuma...cuma..cuma... yang teramat potong nafsu nak menengok filem ni dah tentulah watak heroinnya. Bukan sebab Melia tu ta pandai berlakon. Bukan. Dia ok walaupun ala-ala je. Cuma pakaiannya tak sesuai untuk watak seorang graduan al-Azhar yang termasuk dalam 10 yang terbaik seluruh al-Azhar. Sila tengok poster. Rambut dah la tersembul dan ada masanya tak bertudung. Baju pulak, ketat, sendat, pendek dan jarang. Perempuan tak al-Azhar pun tak pakai macam tu la sis... memalukan kaum perempuan. Padahal membawa watak sebagai ustazah yang nak berdakwah melalui komik. Keluarga pun nak carikan pasangan dari golongan ustadz, tapi emaknya pun sama rambut berjuntai.. Adoyaiiii..Dah takde ke pelakon perempuan yang boleh bertudung? Entah kenapa saya terbayang wajah Irma Hasmie yang jernih ayu lagi sesuai untuk watak tu. Malah ramai lagi yang boleh lakonkan watak ustazah yang pandai melukis komik, pandai buat karipap dan pandai bersilat tu.. Huhu.. Frust menonggeng saya bila watak perempuan keluar.

Tapikan, tak tahulah kalau Hafsham memang purposely buat macam tu. Almaklumlah, ayah Sarah (watak heroin) tu orang politik.. Susahkan nak tengok wanita-wanita politik pakai tudung elok-elok? Oppppsss.. Terlebih sudah.

Eh, tiba-tiba rasa nak baca novel Karipap-Karipap Cinta Semula. Tapi kat kampung daaa.





   

Sunday, December 4, 2011

Memikat Hati Mertua

Poyonya la tajuk. Perasan diri tu doktor cinta la tu..Ahahah..

Well, sebenarnya saya ni masih dalam mood anniversary lagi. Duk mengenang memori baru-baru kahwin dulu. Tahu jelah kan, masa mula-mula masuk keluarga baru, gabra nya memang semacam.

Manalah saya tak gabra tuan-tuan dan puan-puan. Saya ni dah la tak pandai bergaul sangat. Masa sekolah tak ramai kawan dan selalu jadi lone ranger. Masa dekat U baru la pandai sikit-sikit. Memasak? Kantoi! Apatah lagi harta, status dan rupa. Takde apa yang nak dibanggakan. Nada. Lepas tu saya ni clumsy yang amat. Konon-konon nak menolong time kenduri, tapi senduk mi pun tumpah.. Pastu buat ketupat lembik. Haru...

Tapi hari ni saya rasa saya tetap dapat get along dengan baik dengan mertua dan in-laws saya. Perkara pokoknya niat kena baik. Niat dengan perkahwinan ni untuk mendapat keredhaan Allah dan menjalin silaturrahim, insyaAllah semuanya lancar walaupun ada onak dan durinya. Ada kalanya kita akan rasa macam semua yang kita buat serba tak kena. Kadang-kadang rasa macam orang nak cari salah kita je. Kadang-kadang itu cuma "RASA" je, sama ada sebab PERASAAN yang terfeeling lebih atau PERASAN lebih. Saya pernah diingatkan oleh suami, once dah kahwin, syurga terletak di bawah telapak kaki suami. Syurga suami di bawah kaki ibunya. Maka, syurga isteri juga di situ. Utamakan yang utama dan sekali lagi niat kerana ingin mendapatkan keredhaan-NYA.

Macamana kita melayan ibu bapa kita, macam tu lah kita melayan mertua. Apabila mereka dapat merasakan keikhlasan kita, mereka akan melayan kita seperti anak sendiri. Dan saya dah pun merasa nikmat itu. Saya rasa suami kadang-kadang cemburu bila mertua saya seperti lebih sayangkan saya daripada dia.. Ehehehehhe.

Oh ya, kita mungkin mempunyai banyak kelemahan. Tapi sudah tentu kita ada kelebihan atau kepandaian. Dalam kes saya, saya sangat tak pandai memasak tapi saya masih boleh menyediakan hidangan manisan seperti kek, jeli, puding dan biskut. Kebetulan saya tahu adik-adik ipar saya sukakan manisan jadi saya selalulah buat untuk mereka. Rasa puas bila tengok orang suka makan hasil masakan kita walaupun rupanya hodoh ya amat. Mungkin sebab dibuat dengan penuh kasih sayang agaknya.. Ahahahha.

Lagi satu, bapa mertua saya suka bercerita. And thank goodness, saya memang suka mendengar cerita tak kiralah citer dongeng ke, gosip, berita dan sebagainya. Jadi saya boleh mendengar walaupun sampai berjam-jam dia bercerita. The point is, carilah kelebihan dalam diri kita.

Oh ya, usaha memikat hati mertua mestilah disokong penuh oleh suami ya. Kalau suami sendiri tak pandai bergaul parahlah. Alhamdulillah, my husband banyak membantu. Dia selalu bersama saya mengajar apa yang sepatutnya. Memujuk saya bila saya rasa down dengan sesuatu perkara (contohnya ruin the ketupats masa raya, kekekekk). Bercerita perihal ahli keluarganya supaya saya dapat gambaran jelas apa yang mereka suka atau tidak suka. Menemani saya kalau-kalau ada rasa segan yang tak terhingga. I ni nampak je poyo.. tapi pemalu tau.. ahahahah. Yang paling penting, dah tahu masuk keluarga orang jangan la nak menyombong diri. Ingat, kalau kita menyombong, orang pun bole menyombong dengan kita tau. Kita nak membina keluarga kalau boleh sampai ke syurga, jadi hubungan yang tidak selesa sangatlah, well TIDAK SELESA. You now what I mean?! Hahahah.

Till next time. Macam ada lagi benda nak tulis.

Saturday, December 3, 2011

Nice 'QUOTE' from Hanum


Tiba-tiba teringatkan deskmate kat SAKTI dulu, Hanum. Dia ni kreatif bab mengeluarkan ayat-ayat pujangga versi dia lah. Walaupun masa dia cakap saya taklah setuju sepenuhnya, tapi ada masanya memang sesuai.

"Keikhlasan tak semestinya tak mengharapkan balasan"
"Aku suka orang yang aku tak suka, tak sukakan aku"

Quite something, huh? One of my lecturer pernah cakap, orang yang ikhlas biasanya orang yang syok sendiri. Heheheheh.. Tapi saya lebih suka yang kedua tu. Peace yo!

Friday, November 25, 2011

Ubat Melalui Pos (UMP): Penambahbaikan Terbaik

Bismillah.


Esok saya dan keluarga nak pergi meminang bakal menantu baru di Kelantan. Almaklum dah masuk golongan senior la katakan.. Kekekkekek.

Sebelum ni nak pergi berjalan rasa tak tentu arah sebab asyik nak kena pergi hospital. Salah satunya sebab nak kena pergi ambil ubat. Leceh sangat. Habis duit pulak tu sebab pergi balik je RM 20. Penat lagi, masa lagi.

Tapi sekarang dah tak susah lagi. Sebab dah ada perkhidmatan ubat melalui pos. Cuma bayar RM 5 (Semenanjung) atau RM 8 (Sabah/Sarawak), ubat anda akan dihantar sampai ke muka pintu. Asyikkkk.. RM 5 berbanding RM 20, banyak untung wooo.. Tahniah Kementerian Kesihatan Malaysia dan juga Pos Malaysia.

2nd Wedding Anniversary

Burrpppp... Alhamdulillah... Kenyang makan ketam masak sambal dengan sayur brokoli sempena sambutan tertunda hari ulangtahun perkahwinan kami yang kedua 21 November hari tu. Hari tu sempat kongsi kek je sepotong sebab my love kena pergi outstation untuk kesekian kalinya. Huhuhu.. Tinggallah daku seorang diri.. kekekekek. Puas hati keluar pergi shopping pagi-pagi dapat beli ketam dan udang yang besar-besar dan murah.

Ustazah Bahyah dengan darlingnya Ustaz Akashah cam tahu-tahu je gi buat topik pasal ulangtahun perkahwinan dalam Semanis Kurma. Best best best (padahal tak tengok pun, tengok iklan je).

Sedar tak sedar, panjang juga perjalanan cinta kami ni. Harap-harap berpanjangan sampai akhirat. Bila difikir-fikir balik tak pernah sangka pula akan kahwin dengan dia, senior kat sekolah, abang member pula tu. Hahahah. Kelakar pun ada. Jangan kata kawin, kawan dengan dia pun tak sangka. Pasal apa, ramai classmates yang minat kat dia, duk ushar-ushar cakap dia handsome la, cool la, alim la. Lalalalala.. Kita pun  tumpang ushar la. Eh, abang tu la. Abang tu kan, masa first time nampak dia hati ni dah terdetik dah suatu hari nanti akan jadi kawan. Tapi masa tu tak tahu lagi dia abang Sufian (my classmate). Masa tu baru form 2. Takde hati nak bercinta. Belajar je kerjanya, takde life langsung. ahaks.

Dipendekkan cerita, masa form 3 tiba-tiba ada la makhluk Allah ni menjumpakan kitorang. Entah apa cerita dia reka nak bagi kitorang berkawan ni saya pun tahu. Tahu-tahu Abang Encem nak jumpa. Takut weyh.. Saya ni makhluk paling skema kot kat sekolah. Tak pernah langgar peraturan sekolah. Serius. Alih-alih dapat abang angkat, antara jenayah paling besar kat SAKTI. Tak tenteram weih hidup. Tapi sebab saya ni banyak muslihat so terlepas la sepanjang ada kat sana. Kepada junior yang nak tahu sila pm ya. Oppps..gurau je. Sepanjang berkawan dua kali je rasanya kami berdepan. Masa mula nak berkawan, pastu temankan org jumpa dia. Bukan I yang bercakap ya, teman je. Selebihnya melalui surat. seronok berutus surat, sampai bertimbun jadinya. Ingat nak simpan buat arkib sekali dengan surat-surat dari secret admirer yang lain. Bolehlah eksyen dengan keturunan.. Sekali mak pergi buang pulak harta redak ambe tu. Huhuhuhu. Yang hubby dapat dapat daripada kita pula reput kena banjir. Tinggal surat-surat latest sebelum pencen jadi penulis surat je yang ada. Pencen sebab dah ada henpon. Kekekekke.

Masa belajar kat UTM dulu saya jadi penunggu peti surat kot. Baru hari ni pos surat, esok dah gi cek peti surat, tiap-tiap hari tanpa jemu. Sms lagi, telefon lagi. Tu baru kawan tu. Semua benda nak cite, dari bab kelas, aktiviti ko-kurikulum, pakwe-makwe, kawan-kawan. Macam-macam lah. Tak sedar lagi hati masing-masing dah terikat. Duk menyombong gi kejar orang lain yang tak nak kan kita. Bagi saya, dia ni kawan terbaik yang saya ada. Dia selalu tolong saya selesaikan masalah, walaupun masalah yang saya cari sendiri. Bagi ramai orang dia seorang yang pendiam dan pemalu. Tapi dia yang saya kenal sangat kelakar, caring dan romantis. Saya mula sedar siapa dia di hati saya bila ada kawan saya yang berkata, "Dayah, ko mesti dengan abang ko juga satu hari nanti".

Kata-katanya jadi kenyataan. November 2005 kami declare sebagai kekasih walaupun tak pernah berjumpa sejak kali terakhir jumpa di sekolah. November 2008 kami bertunang. November 2009 hingga ini saya isteri encik Hambali Abd Jalil. Saya bersyukur kepada Allah SWT kerana mempertemukan kami walaupun dengan jalan yang tidak mudah. Sentiasa berjauhan semenjak dari awal lagi tapi hati kami tetap bertaut. I love you, baby. I LOVE YOU!!!!

Wednesday, October 19, 2011

Apa Dah Jadi Dengan Kita?

Salam.


Baru-baru ni kecoh cerita remaja kelar anak dan budak dua tahun kena langgar lari. Sangat sedih melihat gambar dan rakaman cctv masa kat berita. Aduhai...apa dah jadi? Apa nak jadi dengan manusia hari ini. 

Soal remaja mengandung luar nikah dah terlalu banyak kita dengar. Dah muak, kata orang. Kita tetap di takuk lama, malah makin teruk. Siapa yang salah, siapa yang patut dipersalahkan? Bagi saya pokok pangkalnya hati dan pegangan pada agama. Mana ada agama yang suruh buat zina, gugurkan anak, buang anak, bunuh anak. Kenapa ramai lelaki tak nak bertanggung jawab bila ada kes mengandung luar nikah? Sebab kalau dia tak mengaku, dia boleh lepas macam tu je. Lagi-lagi kalau gadisnya taraf bohsia. Ah, bukan dia tidur dengan aku je. Perempuan yang akan tanggung semuanya. Jalan akhir, bunuh anak sendiri.

Hari ni saya terbaca pulak post yang di share di fb pasal sebab musabab kenapa orang yang lalu lalang tak menolong budak dua tahun yang kena langgar dengan van dan lori tu. Dengarnya budak tu dah meninggal, tapi tak tahu sahih ke tak. Blog yang membicarakan punca kenapa orang menolong ada di Blog ADUKA dan IQBAL HAKIMI. Apa yang saya faham, inilah yang menunjukkan betapa daifnya manusia dalam menilai dan menggubal hukum. Sayangnya, tak ramai nak mengakuinya.

Macam kes hudud yang dipolitikkan. Kenapa nak politikkan benda yang terang benderang macam tu. Kalau tanya rakyat saya rasa ramai yang setuju. Jangan la tanya artis. Malaysia negara Islam? Seriously? Malaysia ni negara sekular tuan-tuan dan puan-puan. Dari sistem poltik, sosial, pendidikan, perundangan... Islam pada nama je.


Ini keratan akhbar yang dikongsi oleh cikgu saya. Banyak komen-komen daripada pengunjung baik dari Malaysia, Indonesia, dan Brunei sendiri. Saya cemburu bila ramai rakyat Brunei yang dengan megahnya dapat menyatakan rasa cinta mereka terhadap negara. Betapa bangganya mendapat pemimpin yang berwibawa. Sedangkan rakyat Malaysia hanya dapat menyuarakan rasa kecewa. Kasihan...

Tuesday, October 4, 2011

Asam dan Garam. Kopi dan Gula.

Saya ditinggalkan selama seminggu sebab suami outstation di Pahang. Untuk menghilangkan kebosanan, Hubby tinggalkan broadband ni untuk saya. Dapatlah saya mengisi kebosanan dengan melayari internet dan meng-update blog ni. 



Maka, banyaklah blog-blog kawan yang saya kunjungi. Ada yang berzaman-zaman saya tak singgah. Banyaklah pahit manis ragam kehidupan di luar sana yang dikongsikan. Ada juga yang kelat dan masin. Itulah lumrahnya.

Dalam banyak-banyak cerita, saya sangat tersentuh dengan catatan Muzai tentang anak sedaranya (Anak kepada kembarnya, Yuzai) yang mengalami pendarahan otak. Tubuh sekecil itu sudah meniti dugaan hidup, berjuang dan melepasinya dengan senyuman. Sesungguhnya saya rasa malu dengan semangat Izzul Hafiy. Mungkin dia masih bayi dan belum mengerti apa yang dimaksudkan dengan dugaan dan kesabaran. Mungkin bila dia dah besar nanti, dia tak ingat pun yang dia pernah melalui detik yang mendebarkan. Tapi saya percaya dia tau apa itu sakit. Apa itu derita. Tapi dia tetap tersenyum dan ketawa.

Izzul (Sumber: Blog Muzai)

Kemudian saya terbaca pula kisah salah seorang kawan sekolah masa di SAKTI dulu, Afziha. Kami tidak la rapat dan saya cuma silent reader blog beliau. Dia telah mengalami keguguran beberapa bulan lepas. Walaupun saya secara peribadi pernah melalui perkara yang sama, saya jadi buntu untuk meninggalkan sebarang komen. Sebab saya rasa dah ketinggalan bas dan saya takut saya akan mengingatkan beliau pada kesedihan. I'm not good at words. Saya berani tulis di blog pun sebab saya tak rasa dia baca blog saya yang syok sendiri ni.. ;p Syukurlah Ziha menerima ketentuannya dengan redha dan move on. Hanya takziah yang mampu saya ucapkan. Bertabahlah.

Tskk...Sniff! 

Adakah saya terlalu sensitif bila bercerita soal bayi?

Bercakap pasal bayi, Alhamdulillah, Kaklong saya dah pun disahkan hamil. Bunting pelamin kata orang. SO HAPPY for her.. Malam tadi saya dah sibuk-sibuk fikirkan check list barang bayi. Overexcited kah? Maternity stuffs pun saya dah kemaskan untuknya. Blouse, dress, pants, books. Barang-barang baby je belum kemaskan lagi.. Kaklong dijangka bersalin pada akhir Mac, so masih banyak masa lagi. Entah-entah sama dengan birthdate dia, 26 Mac. Kalau ya, jadi hadiah harijadi paling best lah. Tapi katanya dia 'membesar' dengan cepat sekali. Faktor keturunan agaknya, sebab saya dulu pun masa baru dua bulan orang kata dah nampak macam 5 bulan. 

Semoga Kaklong dan babynya sihat dan selamat. Patutlah masa majlis belah Terengganu hari tu Kaklong nampak berseri-seri dan gebu semacam. Rupanya dah berisi. Walaupun arwah Haziq tak sempat guna barang yang kitorang beli, tapi ada pewarisnya. Cuma barang-barang macam mandian, syampu etc (yang ada expired date) yang Kaklong kena siapkan sebab semua tu dah jadi milik Si comel Nasrudin. Nak tunggu adik Haziq alamatnya lambat lagi la. Tapi hari tu saspen juga sebab till now belum period lagi. Dah dua bulan lewat. Tapi dah buat pregnancy test and negative. Risau juga sebab kami tak boleh nak merancang menggunakan hormon sebab faktor kesihatan saya. Maybe sebab cyst, sebab tu la kitar dah jadi tunggang langgang semula. Oh ya, Sufian pun bakal menimang cahaya mata juga. Tahniah untuknya.

Yeay! Tahun depan dua orang anak sedara. Tentu comel-comel macam Nasrudin.




Monday, October 3, 2011

27 Tahun Sudah


Selamat genap umur saya 27 tahun... Happy birthday to me.. hekhekhek.. Kalau ikutkan, nyaris-nyaris terlupa birthday sendiri. Teringat pun sebab kakak minta alamat nak pos hadiah.


For me, 27 is quite a number. 27 tahun hidup dan melalui pelbagai susah senang. Tapi masih banyak lag yang perlu dipelajari. 27 tahun pun masih tak reti-reti masak asam pedas. Kwang kwang kwang. Dah la mak mertua dah tanya hari tu pandai buat asam pedas ke tak.


Mak: Nurul, kau pandai buat asam pedas? Mak buat selalu tak jadi..
 Nurul (dalam hati): eh mak, kita sama lah
Nurul (luar hati): entah la mak. Kadang jadi, kadang tak jadi. (jawapan selamat)


Kalau mak mertua suruh masak, kantoi le..kehkehkeh. Actually, I always wonder why my mother-in-law rarely ask me to cook. Ghope-ghopenya ada rahsia di sebaliknya. Hari tu mak saya beritahu yang dia pernah cakap pada mak mertua saya yang saya tak pandai masak.. Oh malunya saya.. Hahahahahha.. Patutlah bapa mertua selalu suruh saya belajar masak dan jaga anak daripada hubby. Dah bocor rahsia rupanya.


Saya teringat dulu masa zaman degree, ramai orang cakap muka saya ni matang. Macam orang dah kerja gitu. Yang ngorat pun semua orang yang dah kerja (erk, baru teringat mostly askar. Duh!). Tapi yang kelakornya, bila dah tua bangka ni orang ingat masih budak-budak lagi. Hari tu ada budak umur lebih kurang awal 20-an panggil I adik.. Aww.. mudanya rasanya. Then, masa shopping ada salesgirl pun panggil adik juga. Then saya kata, ye ke adik.


Salesgirl: Umur saya 21 tahun.
Saya: Saya dah 27 tahun.
Salesgirl: Hah? (muka tercengang tengok dari atas sampai bawah). Ye ke?
Mak saya: Dia ni dah tua, dah kawen dah ada anak.
Salesgirl: Nampak macam belum kawen.


Abang..jaga-jaga tau.. Your wifey nampak masih available tahu. Hari tu masa kat hospital pun ada sorang makcik tu tak percaya bila saya sebut pasal suami. "Suami? Dah kawen ke?". Yang kelakor tu, sebelum tu dah citer pasal anak. Apa mak cik tu ingat saya mengandung luar nikah ke. Hahahaha.


Tak kisah la nampak tua ke nampak muda. Yang penting, usia 27tahun yang dah berlalu tu dah takkan kembali lagi. Macammana nak mengharung hari-hari mendatang tu yang lebih penting, kalau umur panjang. Semoga lebih bermakna dan tidak sia-sia. Amiin

Sunday, October 2, 2011

Superstition, Kadang-kadang Super Juga!

Salam. Tadi mengemas isi perut laptop kesayangan ni. Dah bertahun usianya, macam-macam pun ada. Sampai dah nak penuh hard disk. Dalam mencari-cari fail dan folder yang nak dibuang, tertengok pulak gambar-gambar kenangan masa hari perkahwinan dulu. Ada gambar dengan kawan-kawan. Teringat pula gambar tu ada diupload dekat facebook. Macam-macam komen lucu diorang letak.

Salah satunya cerita pasal amik hujung daun sirih. Ini mungkin superstition. Tapi yang superb. Konon-konon nak mempercepatkan jodoh. Saya tak tahu petua ni betul-betul ada ke tak. Yang saya tahu petua ni datang daripada seorang kawan saya, Yani. Katanya dia pernah makan sirih dari sirih junjung pengantin dan cepat dapat jodoh. Dengan syarat jangan sampai ada orang tahu, kalau tak, tak mujarab.

Yelah, ajal, maut, jodoh dan pertemuan tu di tangan Allah SWT. Tapi mungkin lah sirih tu dapat menaikkan seri dan buat orang tertarik. Saya agak-agak je. Nak jadi cerita, masa Yani kahwin, saya tidur di rumahnya membantu persiapan raja sehari. Then tiba-tiba datang satu peluang masa saya sorang-sorang kat bilik pengantin dan sirih depan mata. Saya pun kutis sikit dan makan. Tak salah pun mencuba. Lagipun saya tak mencuri sebab Yani memang dah ingatkan saya awal-awal.. Takut dia kecewa pula kalau tengok sirih junjung dia 'perfect' sangat. Hahahah. Yani kawen bulan march tahun 2008.

Dengan kehendak Allah, sekitar bulan Julai atau Ogos tahun yang sama, tiba-tiba Encik Hambali (suami saya le) mengajak saya bertunang. Syukur yang tak terhingga rasanya. Katanya, cadangan untuk bertunang tu datang daripada ibu bapa mertua saya sendiri. Malah, kos pertunangan daripada pihak lelaki termasuk cincin dan hantaran pun ditaja (kos hantaran perempuan ditaja daripada poket saya sendiri..heheehh). Alhamdulillah. Mungkin doa-doa kami selama ini agar niat kami nak menjadikan hubungan kami halal dan direstui keluarga dah dimakbulkan.

Sirih junjung hasil kerja tangan kakak ipar untuk pernikahan kami
Tujuan saya bercerita bukan nak menggalakkan kecurian daun sirih pengantin ya! Tapi saya pasti ada sesuatu yang dapat dibuktikan secara saintifik tentang khasiat sirih. Mungkin sirih la rahsia tersimpan nenek moyang kita dulu-dulu mengekalkan kecantikan walaupun takde alat solek. Siapa tahu kan? Sayangnya, sekarang sirih cuma jadi hiasan dalam majlis perkahwinan. Malah ada yang menggunakan sirih plastik je. Takde la yang dapat ambil hujung daun lagi! ;p

Friday, July 15, 2011

Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 (Korang dah tengok ke?)

My very own copy of Harry Potter and The Deathly Hallows. Battered.
Tengok la buku Harry Potter saya yang dah agak buruk tu. Buruk bukan sebab usianya dah tua. Tapi sebab kerap sangat dibaca. Heh! Semua buku dia ada dalam koleksi, tapi yang ni yang paling mengujakan sebab semua persoalan dalam buku-buku sebelumnya akan terjawab. Thumbs up, J.K Rowling. Agaknya pas ni beliau akan tulis buku pasal apa pula eh bila siri Harry Potter dah tamat ni.

Bagi peminat Harry Potter yang pernah baca buku dia, mesti akan cakap, buku lagi best daripada filem. For me, dua-dua pun best. Walaupun kadang tengok filem macam tak cukup rencah, tapi still brilliant lagi. Persoalannya kat sini, bila la nak dapat tengok Harry Potter 7 part 2 ni. Part 1 pun baru je dapat tengok. For sure lah bukan kat panggung sebab boss saya tak suka Harry Potter. Huhuhu..

Kalau ada sesapa dah tengok and buat review, tag le saya ye. Nak juga tahu best ke tak.

Wednesday, July 13, 2011

Selamat Pengantin Baru Kaklong!

Majlisnya berlangsung hari Sabtu lepas (9 Julai 2011), cuma sehari sebelum majlis sambut menantu di rumah mentua saya. Walaupun cuma secara sederhana tapi sangat meriah. Ramai orang yang datang, dan saya tengok hadiahnya besar-besar dan berat-berat.. Hahahha.. jealous la pulak. Dengan sekali lafaz, my one and only kakak dah pun jadi isteri orang. Tahniah dan selamat datang ke dalam keluarga kami, Abang Long!

Ada peristiwa lucu masa majlis kakak. Boleh pulak kadi terlupa yang dia kena menikahkan diorang hari tu. Dah lewat 15 minit, tuan kadi tak sampai-sampai, mak saya pun telefonlah. Kot-kot lah jam.. Ahahahah.. Rupa-rupanya dia lupa. Majlis pukul sepuluh tertunda sampai pukul 11 pagi sebab dokumen-dokumen sume pun Tuan kadi belum settle kan lagi. Tapi syukur Alhamdulillah, selepas tu semua berjalan lancar. Tapi kesian, pengantin dua-dua demam. Lepas majlis, saya pula kena jangkitan sebab sibuk uruskan kakak.

Gambar amik kat facebook kaklong


Ramai juga rombongan pihak lelaki yang datang dari Terengganu dan Kelantan. Suami kakak orang Kelantan yang tinggal kat Terengganu. Menariknya, diorang ni berjumpa dalam yahoo messenger. Kiranya cinta internet la ni.. Ahhahah.. Kalau dah jodoh tak ke mana.

Mak tugaskan saya uruskan makan damai. Hidangannya disediakan oleh adik perempuan saya yang ambil jurusan sains makanan. Balik dari UMT semata-mata nak berkhidmat. Heee.. Tapi meja hidangan tu diorang setting dekat rumah Pak Ngah. Sebelah rumah je, tapi turun bukit sikit. Mak aih, habis kenduri naik cramp kaki saya sebab turun naik bukit tu. 

Kebanyakan hal ehwal kawen ni diuruskan sendiri oleh pengantin, termasuklah menggubah hantaran sdan bunga telur sendiri. Kakak orangnya berseni bab menggubah. So dapat jimat banyak kos berbanding dengan yang ditempah sebab kadang-kadang tak menepati citarasa. Kalau rajin saya buat entri pasal gubahan hantaran dia. Cenderahati pulak bakul daripada surat khabar yang mak dan kawan-kawan mak anyam. Saya dapat bayangkan betapa kembang hati mak walaupun mak pernah nangis bila sorang demi sorang anaknya kawen dah mengikut suami. Oh ya, ada orang yang beruntung, dapat telur pindang. Susah tau nak membuatnya. Tiga hari tiga malam. Tapi ada orang tak suka. Citarasa masing-masing.

Saya ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada Kaklong dan Abang Long. Semoga dapat menjalani kehidupan rumah tangga dengan harmoni, tabah, dan romantik sokmo. Angah doakan korang berdua dilimpahi rahmat dan berkat buat selama-lamanya, sampai ke syurga. Amin. Tak lupa kepada adik ipar merangkap ex-classmate, Sufian dan pasangannya Aisyah, Selamat Pengantin Baru.

Kaklong dengan Si Sufian ni birthday dah le dekat-dekat, Tunang tarikh dekat-dekat, nak buat majlis kawen pun dekat-dekat. Sekali kawen kaler pun sama. Sehati sejiwa betul, patut dikawenkan je diorang berdua ni... Oppps, Ampun Abang Long! NGeheheheh

Tuesday, July 12, 2011

Koc Wanita: Wanita Sahaja Sepanjang Masa

Saya adalah salah seorang pengguna komuter. Hampir setiap minggu saya berulang-alik Nilai-Seremban untuk memenuhi temujanji dengan Tuan Doktor.. eheheh.. bukan date arr.. kadang-kadang jumpa Puan Doktor juga. Bagi saya, komuter adalah salah satu kemudahan awam yang praktikal dan selesa.

Untuk meningkatkan keselesaan dan keselamatan penumpang wanita, koc wanita telah diwujudkan. Keselamatan daripada apa? Daripada kaum lelaki la.. Almaklum, ada sesetengah mereka yang special case sikit.. Lu pikirlah sendiri, kata Nabil.

Beginilah sticker koc wanita. Pink Kaler Ok. Dekat pintu koc ada gambar pompuan pink pakai skirt.

Tapi saya selalu rasa jengkel dengan perangai sesetengah kaum adam yang tak reti bahasa ataupun buat-buat tak faham. Sibuk juga nak naik koc ni. Kan ada dua koc lagi untuk diorang. Bagi saya, diorang ni purposely naik koc wanita sebab nak menggatal. Hari tu, saya nak pergi hospital macam biasa, dekat tempat menunggu yang memang dikhaskan untuk kaum wanita tu penuh dengan jejantans miang ni. Bukannya dah takde tempat kosong. Yang lagi menyampah tu sebab saya ternampak ada nyonya tua ni jalan slow-slow nak duduk. Sekali ada mamat bengong ni jalan dari belakang pintas nyonya tu then dengan selamba duduk. Tak de perasaan langsung. Rasa nak bagi penampar je sebijik.

Ni gambar yang saya snap pakai handphone. Tak clear. Tapi semua makhluk dalam gambar tu berjantina jantan. Sila lihat banner yang terentang tu. Wanita sahaja sepanjang masa ya u'ols.

Oh ya, saya terjumpa satu gambar yang funny dari blog Applevanilla ville. Pasal makhluk asing dalam koc wanita ni la. Ahahahhaha.


HAHAHHAHHA

Blog Best: Aidid Mu'addib

Assalamualaikum. 

Korang pernah dengar tak pasal blog ni? Aidid Mu'addib? Tak pernah? Seriously?


Salah satu header yang pernah diguna oleh Mr Aidid

Well, inilah blog yang mesti saya buka kalau ada masa. Blog ni takde iklan, tapi traffic dia ribu-ribuan setiap hari. Kepada sesiapa yang belum baca, please, bacalah. Blog ni boleh dikatakan seangkatan dengan blog Slap Me Why Don't You yang bertujuan untuk memberi pendidikan dan amaran kepada masyarakat di luar sana, tentang kewujudan segolongan manusia yang kerjanya nak makan duit haram hasil daripada menipu orang.

Bezanya, Aidid Mu'addib lebih fokus kepada syarikat-syarikat yang mengamalkan Multi Level Marketing (MLM). Memang saya selalu musykil kenapa sesetengah produk MLM harganya melampau-lampau mahalnya. Rupa-rupanya, harga tu di mark-up daripada harga asal berlipat kali ganda semata-mata nak pastikan org paling atas piramid tu akan dapat untung riban-riban (or juta-juta) hasil titik peluh org bawah.

Daripada penulisan dalam blog ni lah saya dapat info tentang teori-teori merapu MLM scammers, produk yang baguih-dok-ada, and even DR MICKEY MOUSE.. ahahah. Kalau korang baca, sure terkejut dengan muka-muka so-called Dr or even Prof yang sebenarnya dapat ijazah tak laku from bogus universities. Memang tak syak lagi. Patutlah semacam je diorang tu.. Semua gila nak cepat kaya.

Kadang tu saya suka baca komen-komen diorang, just to have some laugh.. Secara personal, saya setuju sangat dengan Mr Aidid berkenaan sikap pengamal MLM yang mula lupa diri bila sudah kaya raya. Sebab ada orang yang saya kenal sangat baik, tapi kemudiannya terlalu berbangga dengan kekayaan.

Well pembaca dan pengulas dalam setiap artikel merangkumi banyak lapisan masyarakat. Tuan punya blog tersebut pun menyasarkan seramai umat dapat diselamatkan daripada terjebak dengan sistem piramid ni. Tapi saya memang pasti, ramai di antara mereka merupakan golongan terpelajar terutamanya doktor walaupun diorang mengaku sebagai tukang sapu la, cone remover, rubber tapper.. Almaklumlah,selalu terlibat dengan para doktor. Ahahahah...

Kalau ada masa, bacalah. Tapi satu pesanan (atau amaran), bahasa yang tuan blog guna agak harsh sikit bagi yang tak biasa. Jadi pandai-pandailah menapis kalau kata-kata tu kurang sesuai dengan naluri anda. Pada saya, benda tu macam stimulant. Ahahahha.. Bukan saya suka, tapi saya dapat rasa keikhlasan penulisnya yang memang anti sesangat dengan MLM. 

Wassalam.

p/s: Blog Aidid Muaddib ni dah berjaya mendapat hits sebanyak 2000000. Good Job Mr Aidid!

Wednesday, June 22, 2011

Hujan Airmata

Hari ni hujan turun lebat selebat-lebatnya. Dalam masa yang sama kat dalam rumah saya pun 'hujan' juga selebat-lebatnya. Angin kus-kus dah datang le tu. Bukan apa, 22 April 2011 yang lepas, arwah Haziq dilahirkan. Kalau dia ada dah 2 bulan usia dia. Teringat pula perjalanan pulang ke kampung untuk pengebumian arwah. Hujan turun seolah-olah seluruh alam turut merasai kepiluan di hati kami. Dan demikianlah dalam kereta, hujan turun lebat. Saya, suami dan ibu mertua sama-sama menangis dalam senyap. Bila hujan turun, tak dapat tidak, kepiluan tu berulang lagi. Saya pula cari penyakit pergi layan OST Nora Elena yang sedih-sedih. Teringat scene masa Nora dapat tahu anak dia kena culik dengan Yvonne.

Saya terlihat diri saya dalam diri Nora. Seorang ibu yang kehilangan anak. Cuma saya kehilangan buat selamanya. Bila Doktor suruh buat pilihan sama ada nak diorang teruskan CPR untuk Haziq atau tidak, saya seolah-olah diberi sebilah belati untuk menghiris tangkai jantung saya sendiri. Saya tak mampu berkata apa. Hanya air mata yang jadi peneman. Setiap staff dalam NICU datang menepuk-nepuk belakang saya. Dan saya tahu apa maksudnya. Haziq sudah tiada peluang lagi.

Mungkin ada yang berkata, saya tidak redha. Saya sudah letih bila soal redha diungkit-ungkit. Lebih-lebih lagi oleh orang yang langsung tak mengenali saya. Saya cuba melupakan dugaan ini, tapi sering pula dipetik-petik oleh mereka yang tak berperasaan. Saya faham, mungkin mereka ikhlas ingin memberi nasihat. Tapi perlukah mereka mengingatkan saya pada waktu saya sudah mula pulih dan cuba bangkit. Lainlah kalau saya dah meroyan ke, duduk termenung cakap sorang-sorang ke. Ni tak semena-mena.

Bila saya dah mula bersedih, perkara remeh temeh pun boleh jadi besar. Hal kecik pun boleh melukakan hati saya. Kecik hati sebab orang tak jemput gi kenduri kawen pun dah sampai terbawa-bawa dalam mimpi. Yang lagi saya tak paham tu, ada pula orang yang mengaku kawan baik saya buat perangai tak matang. Entahlah, dia nak merajuk dengan saya ke, nak tunjuk kerek ke. Dia tak boleh paham ke emosi orang yang sakit dan dalam tekanan. Profession tak padan dengan perangai. Hai entahlah.. Dunia..dunia..

Semoga ada sinar yang cemerlang di masa hadapan. Dan hal-hal yang gembira mula mendatang. Perkahwinan Kaklong, to start with. I hope everything goes well, and happiness will be hers.

Thursday, June 2, 2011

Things My Mum Told Me About MySelf

1. Mak sebenarnya tak plan nak dapat saya. Kiranya 'anak accident' la. Jarak umur saya dengan Kaklong cuma setahun.

2. Mak cakap mengandung dan melahirkan saya paling senang. Tak payah berbidan-bidan. That's why mak menangis bila dugaan datang bertimpa-timpa sepanjang saya mengandung, melahirkan dan selepas melahirkan.

3. Masa mengandungkan saya 8 bulan, mak terkena renjatan elektrik. Mujur tak de apa-apa berlaku pada saya.

4. Saya berada dalam rahim mak saya dua minggu lebih lama daripada bayi biasa. Dengan kata lain, mak saya mengandungkan saya selama 42 minggu. Alhamdulillah saya tak pulak tertelan air ketuban atau termakan najis.

5. Tali pusat saya mengambil masa 22 hari untuk tangggal. Mak kata walaupun dah macam urat rambut je yang melekat, still tak nak tanggal.

6. Saya selalu buat hal sendiri sebab Kaklong selalu tak sihat. Jadi, mak terpaksa fokus lebih pada kaklong. Kiranya saya ni memang berdikari la kan dari kecik pun.. Ahahhaha

7. Saya sangat gelap masa di zaman kanak-kanak. Tapi kaki saya putih sejak lahir. Sampai sekarang kulit kaki saya lebih cerah daripada kulit muka.

8. Saya lebih dulu pandai membaca daripada kakak saya.

Tapi ada perkara yang berlaku masa kecik-kecik dulu saya tak pasti mak saya tahu ke tak. Dulu masa umur saya 5-6 tahun, saya pernah buat rancangan nak lari dari rumah. Hehehe. Saya pack baju yang paling saya suka pastu sorok. Saya kumpul duit pastu simpan kat 'rumah batu kecik' kat laman rumah. Jajan yang ayah beli saya makan sikit2 kononnya nak jadi bekal 'mengembara'. Sebabnya? Sebab jealous dengan adik beradik lain. Sebab rasa mak tak sayang. Bila pikir-pikir balik rasa nak gelak je. Bila dah tua bangka ni, asyik sibuk nak balik kampung. Nak berkepit dengan mak. Baru tahu menghargai kasih sayang mak. Kalau dulu, dah balik asrama bukan rajin balik kampung. Sampai ada kawan yang cakap saya ni penunggu asrama. Alasannya, penat, malas, mengabiskan duit.

Saya tak sambut hari ibu. Sebab hari-hari pun saya sayang mak saya. Hari-hari pun spesial untuk mak saya. esok saya nak balik kampung, jumpa mak saya. Anda bagaimana?

Saturday, May 7, 2011

Haziq Khalis, Buah Hatiku.

Bismillah..

Hari ni hari pertama di rumah selepas sekian lama jadi penghuni hospital. Hari pertama mendapat tidur yang lena. 10 hari lagi saya akan kembali ke hospital. Jadi, 10 hari ini akan saya guna untuk menikmati kehidupan dalam suasana rumah. Keinginan nak berpantang di kampung tak tercapai sebab masih banyak appointment yang perlu ditepati.

2011 tahun yang penuh dugaan. Tahun yang menguji kesabaran sampai ada ketika tak tertanggung rasanya. Hanya keimanan dan keyakinan dengan qada dan qadar yang ditentukan Allah SWT yang menyelamatkan jiwa kami. Mungkin ini kifarah kepada dosa-dosa lampau atau tanda ingatan dan kasih sayang-Nya. Hanya DIA yang Maha Tahu.

"Ada waktunya dugaan sehingga mencabar keimanan. Namun langkahku tidak terhenti".

Seringkali pula terdetik dalam hati persoalan berbunyi, adakah aku tersilap membuat pilihan? Akhirnya tersedar, apapun pilihan kita, keputusannya tetap di bawah kekuasaan Allah. Manusia punya asa. Tuhan punya kuasa.
Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pada saat-saat sukar seperti ini, mungkin apa yang diperlukan hanyalah masa untuk mengubati kedukaan. Cuba untuk redha. Namun ingatan terhadap Haziq Khalis takkan terluput. Tiada gambar untuk ditatap, wajahnya tetap terbayang di ruang mata. Yang ada secebis tali pusat, sijil kelahiran dan kematian. Yang dapat dipangku hanyalah tubuh kecil yang dah tidak lagi bernyawa. Wajah mirip Abah. Keningnya tebal, bibirnya manis macam bibir Abah. Tapi hidung serupa hidung Mama. Cuma matamu yang tidak pernah terbuka  sayang.

Mama redha. Mama lepaskankan sayang pergi. Tempat sayang di syurgawi sudah pasti. Maafkan mama kalau sepanjang umur Haziq mama tersilap pertimbangan. Waktu para doktor cuba menyelamatkan Haziq hati Mama tahu Haziq sudah pergi, tapi masih mengharapkan keajaiban. Mungkin Mama telah menyeksa Haziq. Selamat tinggal sayang. Sayang akan tetap dalam hati dan doa-doa mama.

Friday, April 8, 2011

Surirumah? Patutkah kuteruskan?

Diam tak diam dah 3 bulan saya tak bekerja. Dengan kata lain, menjadi surirumah tangga. Ada bahagian yang seronok dan ada juga bahagian yang tidak. Demi kesihatan, memanglah duduk di rumah tak bekerja tu pilihan yang terbaik. Berehat apabila dirasakan perlu. Tak terbeban dengan tugasan di tempat kerja. Pagi-pagi hantar suami ke muka pintu, masak untuk dia, sambut dia balik kerja. Pendek kata, hidup ni untuk suami jelah. Tapi untuk seorang yang 'independent' (kononnya..hehehe), cepat bosan duk kat rumah, kadang-kadang gila kerja, rasa nak meletup juga kepala memikiokan apa nak buat sepanjang hari. Ditambah pula takde 'income' dan cuma mengharapkan belas ihsan suami, aduhai.... Kena pula orang yang suka berbelanja online cam saya. Kat facebook je dah ramai yang promote itu ini. Maxi dress la, tudung la, craft, tupperware, bla..bla..bla... Huwaaa.. menggugah keimanan betul. 

Dalam klik saya sendiri sebenarnya ramai yang memilih untuk menjadi surirumah. Biasanya selepas dapat anak yang pertama. Orang kata, bila dah pegang anak sendiri, beratnya hati nak lepaskan. Lagilah sekarang ni dengan macam-macam kejadian melibatkan babysitter dan amah. Saya pula memang dah pasang impian nak bagi anak minum susu ibu secara eksklusif (Moga dimurahkan rezeki). Mana nak cari babysitter yang sanggup bersusah-susah ya? Nak cari baby sitter je pun dah susah. Kena pulak kalau kitorang survive (saya dan baby), mungkin inilah satu-satunya anak saya. Tentulah nak pastikan yang terbaik untuknya.

Terbaik tu dari segi apa? Kalau mama kerja, mama dapat sediakan keperluan yang mencukupi malah lebih sempurna. Baik untuk masa depannya, pendidikan, perkembangan dan macam-macam lagi. Tapi masa bersama akan kurang, curahan kasih sayang pun mungkin terhad. Takut-takut anak membesar menjadi individu yang materialistik. Tapi kalau fikir secara realistik, boleh ke kami suami isteri mencukupkan keperluannya dari sekarang sampai dia mampu berdikari? Lagi-lagi keperluan kesihatannya. Kata orang, anak yang lahir daripada ibu yang kurang sihat mungkin akan menghadapi masalah kesihatan (nauzubillahiminzalik).

Mungkin apa yang saya perlukan ialah istikharah dan petunjuk daripada ALLAH. Buat masa ini, saya akan menikmati masa-masa berehat saya. Once anak dah keluar, sama ada di rumah atau di tempat kerja, mama tetap akan menjadi orang yang paling sibuk. Apa-apa pun, kita berusaha. Chiayok!

Wednesday, April 6, 2011

Clumsy is My Middle Name - Appointment 4/4/2011

Hari tu jatuhkan handphone dalam toilet... pastu sebabkan kad atm kena telan.. tak tahu nak sedih ke nak gelak.. adoyai.. clumsy nye lah. Nasib baik ada internet banking. Dah la buku banknye pun entah kat mana. Sabor..sabor..Semalam gi CIMB untuk amik balik kad atm tu.. tapi nampaknya kad tu belum keluar dari machine... Bila tak dapat dipastikan. So, minggu dean jelah pergi lagi.

Oh ya, di kesempatan ni nak ucapkan tahniah pada Khidayah yang baru dapat anak nombor dua. Hero lagi. Bestnya...

Hmmm.. dah berapa kali skip buat laporan appointment hospital dan klinik. Kadang tu balik dari appointment penat sangat-sangat. sampai rumah terus collapse. Yang paling latest Isnin baru ni. Appointment dengan Dr Nazimah, di HTJ. Hari tu saya kena cirit-birit. Hujan pulak turun mencurah-curah di pagi hari. Terpaksa hubby hantar ke stesen komuter. Merah gamaknya attendance dia pagi tu. Tapi syukurlah, appointment kali ni nampaknya lebih positif. Tekanan darah semakin stabil (selepas dos methyldopa jadi 6 biji sehari). Pastu albumin cuma trace. Dr happy dengan condition saya. Ahamdulillah...

Lepas tu dr scan baby. Dia kata baby relatifnya agak kecil sebab berat dia just 867 g lebih kurang. Patutnya berat dia dah lebih 900 g. Tapi dr ambil kira juga saiz tubuh saya dan suami yang tak berapa tinggi. Lagipun bbay sangat aktif bergerak. Tengah Dr syok scan, tetiba si comel ni bagi tendangan padu kat ultrasound tu. Terkejut Dr dibuatnya..


Dr   : whoa whoa kuatnya dia...

Me  : Die memang macam tu ( sambil sengih2 geli sebab budak ni tak berhenti2 menggelodak)
Dr   : Garangnya... kalau aktif macam ni tak perlu risau sangat lah.

Then dr cakap, walaupun dia kecil, bila dia dah cakap usia 28 bulan (tomorrow), insyaAllah dia boleh survive kalau terpaksa bersalin. Mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya. Yang penting, paling lewat saya akan bersalin masa kandungan 37 minggu. Baby, Kita berjuang bersama-sama ya. Chiayok!

Tuesday, March 29, 2011

Happy Belated Birthday Cayang!

Arrrrr...dah dua minggu lebih terlewatnya nak buat post untuk suami tersayang sempena birthday dia.. Macam-macam hal yang berlaku sepanjang tempoh ni.. Oh ya, 13 Mac lepas birthday big boss saya. Kalau ikutkan banyak benda nak letak dalam post ni.. tapi nampaknya dah basi.. eheheh...

Kalau ikutkan, bukannya saya yang meraikan dia, tapi sebaliknya. Kitorang pergi jalan-jalan, lepas tu tengok perlumbaan basikal Jelajah 1Malaysia yang kebetulan lalu dekat Nilai hari tu. Ada video tapi besar sangat saiznya. Dah la broadband ni semput. Hari tu LeTour pun lalu sini. Heran juga ya, sebab jalan berlubang-lubang pun boleh jadi trek perlumbaan.. Eheheh. Kononnya nak pergi photoshoot konon-konon. Sudahnya, photoshoot dalam rumah je sebab panas sangat kat luar. Inilah hasilnya bila rumah x cukup pencahayaan.

masa kandungan 24 minggu

Nak jadi cerita, keesokkan harinya kami dapat berita kematian Embah (nenek) suami. Kelam-kabut juga jadinya sebab suami dah bersiap nak ke tempat kerja. Saya pula ada appointment di Klinik Pakar HTJ sebelah petangnya. Mulanya, saya ingat biar suami je yang balik. Saya takut nak memonteng appointment. Then baru terfikir nak call hospital untuk tukar tarikh temujanji. Tapi tetap kena ke ke HTJ dulu. Adik-adik ipar, Abu dan Idah kami suruh naik komuter ke Seremban. Temujanji saya ditunda seminggu. Tapi darah tetap kena sedut juga. Huhu..Selesai hal temujanji, komuter pulak sangkut sebab ada komuter lain rosak. Bila telefon ke kampung, jenazah dah pun dikebumikan. Aduhai, kesian. Tak dapat nak menatap wajah arwah buat kali terakhir. Tapi yelah, itu yang terbaik, mempercepatkan pengkebumian.

Kebetulan tarikh temujanji baru saya sama dengan tarikh ambil sampel darah dan air kencing. Tapi ambil darah pagi. Appointment petang. Punyalah jenuh menunggu sampai naik temper saya dibuatnya.. Akibatnya, tekanan darah saya naik, dan terus kena admit lagi.. huahuahuaua... Tak memasal berkampung lagi dalam wad. Kesian hubby kena hantar barang dan takde orang memasak untuk dia. Wad kali ni memang untuk ibu mengandung dan bersalin. Lagi strict dari wad lepas. Nak keluar kejap pun dia tak bagi. Dos ubat pulak diorang main doublekan je. Dah macam gudang ubat je rasanya.

Nak dijadikan cerita lagi, handphone saya terjatuh dalam toilet. HUHUHUHU..kalau tandas duduk takpe lagi. Ni tandas cangkung yang maha dalam pulak tu.. rasa nak nangis time tu juga. Dah la handphone tu jelah penghubung dengan cayang saya. Nurse tak bagi tinggal-tinggal kat bed. Nasib ada beberapa keping duit syiling pastu curi-curi telefon kat public. Tu pun mak guard dah bising-bising suruh masuk. Pastu adalah beberapa insiden mencemaskan kat wad ni (malas nak cerita). Macamanalah darah den nak turun.. hohoho.

Tapi yang paling geram tu, time diorang bagi discharge, dia x bagi pergi bayar bil sendiri. dah la xde phone nak bitau hubby. Dia nak suruh suami atau waris juga yang bayarkan. Padahal kaunter tu tingkat bawah tu je hah. Kalau dia takut sangat memudaratkan pesakit, baik dia tolong tolakkan naik wheelchair. Dengan muka sedih nak nangis saya btau lah yang takde hp. Barulah dia offer nak call suami. Tu pun tak leh cakap sendiri. Dia yang cakapkan. Huhu..kalau boleh balik sendiri, pagi-pagi dah boleh keluar. Dahlah dah tengah hari baru nak bagi bil dan btau x boleh bayar sendiri..Kalau tak awal-awal dah cakap dengan yayang so dia boleh amik half day. Hubby sampai lebih kurang pukul 4.30 ptg. Ingatkan diorang dah sediakan semua. Rupanya macam-macam benda lagi yang nak kena settle. Appointment diorang tak amik lagi. List ubat dia tak bagi sekali dengan bil. Sudahnya menanti-menanti je kerjanya. Yang cik abang pulak asyik kena turun naik. Makan jam jugalah baru selesai. Ayoyoyo..

NAsib baiklah happy sebab nak keluar wad. Pastu weekend anak sedara kesayangan nak datang. So happy sebab meriah rumah kitorang walaupun sesak and tidur bersepah-sepah. Thanks Kak Pojit + Abg Awie, Kak Yaya + Abg Nazim, Idah dan Wawi sebab sudi datang rumah kecik kami. Sorry ya sebab tak dapat layan beria sebab badan asyik kebas-kebas je. Bila-bila free datang lagi tau! LOve you all.

Tuesday, March 1, 2011

Appointment 28 Februari 2011

Semalam saya pergi ke temujanji rutin dengan Pakar Nefrologi dan Pakar O & G Hospital Tuanku Jaafar. Mulanya excited sebab ingat dapat ushar baby dalam perut ni. Tapi mood makin lama makin menurun. Pertamanya, kerana terlalu banyak proses menunggu yang menaikkan tekanan darah. Dah berapa hari pantau sendiri tekanan darah, ok je. Stabil. Alih-alih bila jumpa doktor, tekanan jadi 150/100 mmHg. huhuhuhuhu.

Sessi pagi jumpa pakar Nefro dulu, Dr Lily. Dia kata, fungsi buah pinggang makin merosot. Macam biasalah, sekarang kalau jumpa doktor, saya sengih-sengih je. Dah tak larat nak sedih-sedih dan menangis. Lagipun, kalau ikutkan bacaan creatinin 216 tu masih lebih baik daripada masa saya kena admit hari tu, 225. Entahlah ya, diorang pakar, diorang lagi tahu lah kot.

Masa sessi petang ingatkan doktor akan scan baby. Tapi rupanya cuma dengar degupan jantung baby je. Tapi tetap excited. Sebab dia sihat. Baru nak tengok aksi-aksi dia melasak dalam perut. Terlalu lasak sampai sekarang ni selalu je termuntah masa/lepas makan sebab dia menggelodak dalam tu. Lepas ni, temujanji di O&G akan jadi seminggu sekali. Saya kenalah belajar naik komuter ke Seremban. Kesian suami asyik kena curi masa kerja nak hantar ke Hospital.

Setiap pakar ada pendapat masing-masing. Ada yang sama dan ada yang berbeza. Diorang sepakat yang kandungan ni memang berisiko untuk merosakkan buah pinggang saya. Tapi saya dapati pakar nefro lebih cenderung untuk mempengaruhi saya menamatkan kandungan, berbanding pakar O&G yang percaya yang saya patut diberi peluang untuk mempunyai anak sendiri. Bagi saya sendiri, sama ada saya teruskan atau tamatkan kandungan ni, perkara ni takkan tamat di sini sahaja. Saya rasa, saya akan jadi bahan ujikaji. Cuma bezanya, sama ada saya akan ada anak sendiri atau tidak.

Saya diberitahu lagi, semakin lama kandungan ni diteruskan, semakin berisiko kepada ibu dan bayi. Jadi, kemungkinan pada minggu ke 28 saya sudah perlu dimasukkan ke wad. Target mereka sekarang ni untuk membawa kandungan sehingga minggu ke 32. Seterusnya saya akan di'induce' supaya melahirkan. Tapi sekiranya keadaan sukar dikawal, kelahiran terpaksa dilakukan sebaik sahaja bayi mempunyai berat melebihi 1 kilogram. Sekarang saya baru 22 minggu. Ada lebih kurang dua bulan lagi untuk mencapai berat tersebut.

Dua bulan adalah satu tempoh yang lama bagi kandungan yang berisiko. Macam-macam boleh terjadi. Tapi dua bulan juga waktu yang sangat singkat untuk bakal ibu-bapa baru macam kami untuk membuat segala persiapan. Perlu tak kami membeli kelengkapan sekarang? Kalau tidak, bila waktu yang sesuai? Kalau ya, apa yang wajar disediakan? Walaupun saya cuba untuk tidak memikirkan kemungkinan bahawa anak ini bukan rezeki kami, tapi saya perlu juga realistik kan? Supaya tak terlalu mengharap dan kecewa, walaupun dalam hati ini kuat mengatakan yang kami akan mampu mengharungi saat sukar ni. Semoga doa-doa kami diperkenankan Allah SWT. Amiin. 

Wednesday, February 9, 2011

Hikmah Di Sebalik Musibah

Dengan air mata yang masih bersisa, kami mendaftar di  Hospital Tuanku Jaafar, Seremban pada 5 Januari 2011. Doktor menemubual dan bertanya sejarah perubatan saya. Kadang-kadang jemu juga ditanya soalan-soalan yang sama selama beberapa hari di sana. Pelbagai pemeriksaan dilakukan. Setiap kali diperiksa doktor sentiasa mengingatkan kemungkinan untuk mengeluarkan bayi bagi menyelamatkan ibu. Setiap kali itu jugalah air mata saya mengalir semula. Apatah lagi selepas ultrasound menunjukkan bayi sihat dan bergerak-gerak dalam perut saya. Hancur luluh hati saya memikirkan nasib bayi yang belum sempat menghirup udara luar tapi....ahhhh..

Setiap hari darah diambil untuk menyiasat punca dan mengkaji keadaan kesihatan saya. Ultrasound dilakukan untuk mengetahui keadaan ginjal saya. Kata doktor ginjal saya mengecut. Saya pun tak pasti apa akan jadi kalau ginjal mengecut. Doktor kata, darah tinggi, fungsi ginjal dan kehamilan saya saling berkait. Tidak pasti yang mana yang memudaratkan yang mana, saling bertimbalbalik. Pemeriksaan harian menunjukkan keadaan yang statik, tidak semakin baik dan tidak semakin teruk. Para pakar dari bidang masing-masing (Obstetrik dan Ginekologi (ONG) dan Nefrologi) mempunyai pendapat yang sama. Kepada kami suami isteri mereka menyatakan risiko-risiko sekiranya kandungan ini diteruskan.

1) Kandungan ini boleh menyebabkan fungsi buah pinggang saya semakin terganggu/semakin rosak. Sehingga saya perlu menjalani dialisis. Tetapi sekiranya digugurkan, mereka tak dapat menjamin keadaan semakin baik. Mungkin buah pinggang saya akan terus rosak. Sekiranya ini berlaku, saya tidak akan dibenarkan mengandung.

2) Keadaan buah pinggang dan tekanan darah tinggi ini boleh menyebabkan bayi saya mati dalam perut atau gugur dengan sendiri.

3) Sekiranya saya ingin meneruskan kandungan, saya perlu bersedia untuk menjalani dialisis sekerap 5 kali seminggu jika didapati fungsi buah pinggang saya merosot. Sekiranya terus merosot, doktor akan tetap mengeluarkan bayi untuk menyelamatkan ibu.

Walaupun doktor tak beritahu semua tu, saya sudah tahu keputusan saya. Dan saya tahu suami saya juga begitu. Kami akan teruskan kandungan ni dan bersedia menghadapi semua risiko. Sekiranya sudah ketentuan-Nya anak ini bukan rezeki kami, sekurang-kurangnya kami mencuba. Malah doktor sendiri menyatakan mungkin inilah satu-satunya peluang kami untuk memiliki anak sendiri. Kami mesti cuba. Kata orang, Manusia punya Asa, Tuhan Punya Kuasa. Terserah kepada Allah segala-galanya.

Dalam kelemasan menghadapi dugaan ini, saya disedarkan dengan banyak perkara. Musibah datang bersama hikmah. Sepanjang berada di wad, pelbagai jenis manusia dengan bermacam-macam penyakit dapat dilihat. Kadang-kadang terfikir, apa sangatlah apa yang Allah beri padaku ini. Menjadikan saya lebih bersyukur.

Sesungguhnya Allah telah memberikan saya insan-insan yang baik sebagai keluarga dan teman. Lelaki yang terbaik sebagai suami. Saya tak mungkin mendapat lelaki yang lebih baik daripada dia yang menyayangi dan menerima saya apa adanya saya. Masa inilah saya lebih menghargai keindahan kasih sayang keluarga terutama mak ayah dan mertua. Pada ketika sepatutnya saya membalas jasa dan menabur bakti, ayah masih boleh berkata, "Kalau Angah nak buah pinggang, ambillah ayah punya sebelah." Terasa sebak membuku dalam dada. Menyedari sekarang usaha mencari nafkah terbeban di bahu suami saya seorang, ibu bapa mertua menawarkan untuk membayar hutang kereta kami. Bukankah pada usia mereka sekarang mereka seharusnya berehat dan ditanggung anak-anak, bukan menanggung? Tak apalah, biarlah kami belajar hidup bersusah-susah. InsyaAllah ada jalannya.

Dan pada waktu inilah Allah tunjukkan pada saya betapa ramainya teman-teman yang mengambil berat dan sayangkan saya. Yang sanggup bersusah-susah untuk saya. Yang menangis bersama saya. Terima kasih banyak-banyak pada Dr Huud (my old friend) yang bersusah-susah dengan urusan hospital sepanjang saya kat HTJ. I owe you a lot. Terima kasih juga pada majikan saya yang memahami dan sudi memberikan cuti yang panjang kepada saya untuk berehat. Nikmat Tuhan yang mana yang nak saya dustakan?

Sekarang saya perlu ke hospital hampir setiap minggu di samping check up rutin di klinik kesihatan. Namun, melihat perut yang semakin membesar dihiasi dengan stretch marks yang kejam, ditambah dengan gerakan yang mengujakan dari dalam, memberi saya kekuatan menghadapi segalanya. Semoga segalanya berakhir dengan selamat dan sejahtera. Amiin.

Wednesday, January 26, 2011

Hidup Penuh Cabaran. Ya Allah, Berilah Hamba Kesabaran.

Lama sangat-sangat rasanya tak berbelog. Macam-macam sebab dan alasan. Suami pun selalu bertanya ada update blog tak, sebab dialah pembaca setia. Mulanya sebab kekangan kerja. Maklumlah tempat baru, suasana baru, kompeni baru. Operasi pun tak jalan lagi. Macam-macam benda nak kena handle. Pekerja pun belum ramai. So sayalah pengurus, sayalah QC, sayalah setiausaha, sayalah juga kerani dan tukang cuci. Senang kata, kalau ada kerja, takde istilah tu kerja aku, tu bukan kerja aku. Sama-sama kena buat. Nasib baik kerja-kerja welding tak kena buat. Muahahah.

Tak tahulah kerana bebanan kerja yang terlalu menghimpit atau memang dah kondisi tubuh saya yang tak memuaskan, dugaan datang bertimpa-timpa. Akhir bulan disember, saya pergilah buat booking untuk pemeriksaan antenatal saya. Memang dah saya duga, kalau buat medical check up, confirm ada yang tak lepas. Hemoglobin rendah, plus dalam air kencing ada protein dan darah. Semua tu masalah-masalah lama saya sejak dari zaman remaja + bujang dulu. Malah lebih kurang dua-tiga tahun saya berulang ke Hospital Sultanah Aminah buat segala macam check up. At the end, doktor2 buntu sebab tak tahu apa punca sebab everything seem very normal.

Untuk pastikan segalanya 'normal', saya dikehendaki menjalani beberapa ujian darah dan urine test. Temujanji dengan doktor ditetapkan 3 hari akan datang.

Tiba hari yang ditentukan, satu lagi masalah timbul. Tekanan darah saya naik melambung2. 140/90 mmHg. Oklah, sebenarnya tu pun masalah lama. Cumanya dulu blood pressure (bp) tu betul2 kat border, belum jadi darah tinggi lagi. Masa tu para doktor cuma membebel2 je, tapi tak lah sampai kena amik ubat. So, doktor tetapkan suruh saya datang klinik hari2 untuk amik tekanan darah, amik darah n ujian air kencing. Saya dah mula serabut. Yelah, saya ni kerja. Syarikat tu bukan mak ayah saya yang punya. Tiap-tiap hari masuk kerja pukul 12? Soooooooooooo not like me. So, saya pun minta cuti tanpa gaji sepanjang bulan januari. Tapi tak diluluskan. Ok fine, walaupun saya mula rasa tertekan.

 Pemeriksaan tekanan darah harian tu menunjukkan bp saya makin naik setiap hari. Keputusan ujian darah pun keluar. Doktor cakap, result tu menunjukkan ada gangguan fungsi buah pinggang. Saya masih cool lagi sebab dah jangka dari ujian air kencing yang langsung tak menunjukkan perubahan walaupun dah amik ubat. But then, doktor cakap kena jumpa pakar dan admit kat Hospital Tuanku Jaafar. Saya mula gelisah. Teruk sangat ke? Dan kebimbangan saya sampai ke kemuncak apabila diberitahu, "Doktor Pakar akan decide whether we need to terminate the pregnancy or not".

Ya Allah... Masa tu rasa macam seketul batu besar jatuh menghempap kepala. Bingung. Lost. Sms Hubby suruh balik utnuk hanatr gi spital. On da way balik, saya dah menangis meraung-raung. Saya tak peduli bila orang tengok saya dah berjurai2 air mata. Bila hubby balik, saya tetap tak boleh berhenti menangis walaupun dia cuba menenangkan saya. Saya tak boleh nak buka mulut beritahu keadaan sebenar sebab dah tersedu sedan. Sudahnya saya taip di handphone je.

Saya tahu saya seorang yang kuat dalam menghadapi cabaran hidup ini. Jalan hidup saya tak pernah lurus dan rata macam highway. Sentiasa berliku-liku dan penuh ranjau. Tapi sekali ini saya rasa betul-betul tak berdaya. Mungkin trauma keguguran anak pertama belum betul-betul hilang, diancam pula kehilangan bayi dalam kandungan ni. Tapi saya yakin dengan Dia yang Maha Kuasa. Selama ini saya sentiasa diduga, tapi bila saya meminta, jarang dihampakan-Nya.


To be continued...