Great stuff to be shared together...

Sunday, December 4, 2011

Memikat Hati Mertua

Poyonya la tajuk. Perasan diri tu doktor cinta la tu..Ahahah..

Well, sebenarnya saya ni masih dalam mood anniversary lagi. Duk mengenang memori baru-baru kahwin dulu. Tahu jelah kan, masa mula-mula masuk keluarga baru, gabra nya memang semacam.

Manalah saya tak gabra tuan-tuan dan puan-puan. Saya ni dah la tak pandai bergaul sangat. Masa sekolah tak ramai kawan dan selalu jadi lone ranger. Masa dekat U baru la pandai sikit-sikit. Memasak? Kantoi! Apatah lagi harta, status dan rupa. Takde apa yang nak dibanggakan. Nada. Lepas tu saya ni clumsy yang amat. Konon-konon nak menolong time kenduri, tapi senduk mi pun tumpah.. Pastu buat ketupat lembik. Haru...

Tapi hari ni saya rasa saya tetap dapat get along dengan baik dengan mertua dan in-laws saya. Perkara pokoknya niat kena baik. Niat dengan perkahwinan ni untuk mendapat keredhaan Allah dan menjalin silaturrahim, insyaAllah semuanya lancar walaupun ada onak dan durinya. Ada kalanya kita akan rasa macam semua yang kita buat serba tak kena. Kadang-kadang rasa macam orang nak cari salah kita je. Kadang-kadang itu cuma "RASA" je, sama ada sebab PERASAAN yang terfeeling lebih atau PERASAN lebih. Saya pernah diingatkan oleh suami, once dah kahwin, syurga terletak di bawah telapak kaki suami. Syurga suami di bawah kaki ibunya. Maka, syurga isteri juga di situ. Utamakan yang utama dan sekali lagi niat kerana ingin mendapatkan keredhaan-NYA.

Macamana kita melayan ibu bapa kita, macam tu lah kita melayan mertua. Apabila mereka dapat merasakan keikhlasan kita, mereka akan melayan kita seperti anak sendiri. Dan saya dah pun merasa nikmat itu. Saya rasa suami kadang-kadang cemburu bila mertua saya seperti lebih sayangkan saya daripada dia.. Ehehehehhe.

Oh ya, kita mungkin mempunyai banyak kelemahan. Tapi sudah tentu kita ada kelebihan atau kepandaian. Dalam kes saya, saya sangat tak pandai memasak tapi saya masih boleh menyediakan hidangan manisan seperti kek, jeli, puding dan biskut. Kebetulan saya tahu adik-adik ipar saya sukakan manisan jadi saya selalulah buat untuk mereka. Rasa puas bila tengok orang suka makan hasil masakan kita walaupun rupanya hodoh ya amat. Mungkin sebab dibuat dengan penuh kasih sayang agaknya.. Ahahahha.

Lagi satu, bapa mertua saya suka bercerita. And thank goodness, saya memang suka mendengar cerita tak kiralah citer dongeng ke, gosip, berita dan sebagainya. Jadi saya boleh mendengar walaupun sampai berjam-jam dia bercerita. The point is, carilah kelebihan dalam diri kita.

Oh ya, usaha memikat hati mertua mestilah disokong penuh oleh suami ya. Kalau suami sendiri tak pandai bergaul parahlah. Alhamdulillah, my husband banyak membantu. Dia selalu bersama saya mengajar apa yang sepatutnya. Memujuk saya bila saya rasa down dengan sesuatu perkara (contohnya ruin the ketupats masa raya, kekekekk). Bercerita perihal ahli keluarganya supaya saya dapat gambaran jelas apa yang mereka suka atau tidak suka. Menemani saya kalau-kalau ada rasa segan yang tak terhingga. I ni nampak je poyo.. tapi pemalu tau.. ahahahah. Yang paling penting, dah tahu masuk keluarga orang jangan la nak menyombong diri. Ingat, kalau kita menyombong, orang pun bole menyombong dengan kita tau. Kita nak membina keluarga kalau boleh sampai ke syurga, jadi hubungan yang tidak selesa sangatlah, well TIDAK SELESA. You now what I mean?! Hahahah.

Till next time. Macam ada lagi benda nak tulis.

No comments: