Great stuff to be shared together...

Wednesday, January 26, 2011

Hidup Penuh Cabaran. Ya Allah, Berilah Hamba Kesabaran.

Lama sangat-sangat rasanya tak berbelog. Macam-macam sebab dan alasan. Suami pun selalu bertanya ada update blog tak, sebab dialah pembaca setia. Mulanya sebab kekangan kerja. Maklumlah tempat baru, suasana baru, kompeni baru. Operasi pun tak jalan lagi. Macam-macam benda nak kena handle. Pekerja pun belum ramai. So sayalah pengurus, sayalah QC, sayalah setiausaha, sayalah juga kerani dan tukang cuci. Senang kata, kalau ada kerja, takde istilah tu kerja aku, tu bukan kerja aku. Sama-sama kena buat. Nasib baik kerja-kerja welding tak kena buat. Muahahah.

Tak tahulah kerana bebanan kerja yang terlalu menghimpit atau memang dah kondisi tubuh saya yang tak memuaskan, dugaan datang bertimpa-timpa. Akhir bulan disember, saya pergilah buat booking untuk pemeriksaan antenatal saya. Memang dah saya duga, kalau buat medical check up, confirm ada yang tak lepas. Hemoglobin rendah, plus dalam air kencing ada protein dan darah. Semua tu masalah-masalah lama saya sejak dari zaman remaja + bujang dulu. Malah lebih kurang dua-tiga tahun saya berulang ke Hospital Sultanah Aminah buat segala macam check up. At the end, doktor2 buntu sebab tak tahu apa punca sebab everything seem very normal.

Untuk pastikan segalanya 'normal', saya dikehendaki menjalani beberapa ujian darah dan urine test. Temujanji dengan doktor ditetapkan 3 hari akan datang.

Tiba hari yang ditentukan, satu lagi masalah timbul. Tekanan darah saya naik melambung2. 140/90 mmHg. Oklah, sebenarnya tu pun masalah lama. Cumanya dulu blood pressure (bp) tu betul2 kat border, belum jadi darah tinggi lagi. Masa tu para doktor cuma membebel2 je, tapi tak lah sampai kena amik ubat. So, doktor tetapkan suruh saya datang klinik hari2 untuk amik tekanan darah, amik darah n ujian air kencing. Saya dah mula serabut. Yelah, saya ni kerja. Syarikat tu bukan mak ayah saya yang punya. Tiap-tiap hari masuk kerja pukul 12? Soooooooooooo not like me. So, saya pun minta cuti tanpa gaji sepanjang bulan januari. Tapi tak diluluskan. Ok fine, walaupun saya mula rasa tertekan.

 Pemeriksaan tekanan darah harian tu menunjukkan bp saya makin naik setiap hari. Keputusan ujian darah pun keluar. Doktor cakap, result tu menunjukkan ada gangguan fungsi buah pinggang. Saya masih cool lagi sebab dah jangka dari ujian air kencing yang langsung tak menunjukkan perubahan walaupun dah amik ubat. But then, doktor cakap kena jumpa pakar dan admit kat Hospital Tuanku Jaafar. Saya mula gelisah. Teruk sangat ke? Dan kebimbangan saya sampai ke kemuncak apabila diberitahu, "Doktor Pakar akan decide whether we need to terminate the pregnancy or not".

Ya Allah... Masa tu rasa macam seketul batu besar jatuh menghempap kepala. Bingung. Lost. Sms Hubby suruh balik utnuk hanatr gi spital. On da way balik, saya dah menangis meraung-raung. Saya tak peduli bila orang tengok saya dah berjurai2 air mata. Bila hubby balik, saya tetap tak boleh berhenti menangis walaupun dia cuba menenangkan saya. Saya tak boleh nak buka mulut beritahu keadaan sebenar sebab dah tersedu sedan. Sudahnya saya taip di handphone je.

Saya tahu saya seorang yang kuat dalam menghadapi cabaran hidup ini. Jalan hidup saya tak pernah lurus dan rata macam highway. Sentiasa berliku-liku dan penuh ranjau. Tapi sekali ini saya rasa betul-betul tak berdaya. Mungkin trauma keguguran anak pertama belum betul-betul hilang, diancam pula kehilangan bayi dalam kandungan ni. Tapi saya yakin dengan Dia yang Maha Kuasa. Selama ini saya sentiasa diduga, tapi bila saya meminta, jarang dihampakan-Nya.


To be continued...

3 comments:

ummihasan said...

be strong dear.. Allah knows better. just keep try, though it's hard. but keep try being stronger.

D@y@H said...

alahai kesiannye dayah...takpe2..anggap itu semua dugaan..and think the best for u n baby... mak aku salu bg support..especially bile aku kata nk puasa penuh mse preggy..so..tawakal n doa is the best.."ank lam perut dh ade yg jaga", kata ibu.

Nudabuffy said...

thank you Ummu n Dayah. Really appreciate it. Mak ayah memang selalu ada untuk anak-anak kan? Anak-anak je selalu lupa..