Great stuff to be shared together...

Thursday, December 27, 2012

Dua Situasi Cemas

Semalam Emak dan adik beradik saya nak datang ke rumah. Dengan hati gembira dan berbunga-bunga riang saya mengemas rumah dan menyiapkan bahan memasak. Menu rancangan ringkas sahaja, nasi goreng kampung, telur mutiara masin yang tak masin sangat dan juga ikan perkasam. Sambil menyediakan bahan masakan, saya tanak nasi dan goreng pekasam dulu. Saya tutup je api selesai goreng pekasam, tiba-tiba terdengar bunyi desiran yang kuat. Instinct saya masa tu cabut kepala gas sebab ada terbaca sekarang banyak kebocoran gas (tapi tak ingat baca kat mana). Dengan deria bau saya yang lemah ni, saya masih lagi tercium bau gas memasak. Bila dibuat bubble test di kepala tong gas, satu belon besar terbentuk. Alamak!

Seperti biasa, buat report dekat suami dulu. Lepas tu tarik nafas dalam-dalam sambil tapis bau gas dan beritahu diri supaya jangan panik. Tengok dekat kepala gas tu ada nombor untuk sebarang kecemasan. Dail

1800-88-3400

Telefon di jawab oleh seorang lelaki tapi katanya untuk aduan kebocoran gas perlu dail nombor lain. Dail 

1300-88-8181

Kali ini dijawab oleh seorang wanita. Lupa pulak nama dia. Maaf puan. Hehehhe. Kita akan ditanya:- 
1) macamana boleh syak ada kebocoran
2) bagaimana kita menentukan kebocoran, 
3) bila dan di mana beli tong gas 
4) alamat dan nombor telefon

dan juga diajar bagaimana untuk mengelakkan kejadian tidak diingini. Sila :-

1) Periksa kebocoran menggunakan air sabun. Jika buih terbentuk, bermakna ada kebocoran gas.
2) Tutup bahagian yang bocor dengan kain atau tuala basah supaya tidak merebak ke tempat lain.
3) Letak tong gas di kawasan luar rumah jauh daripada sumber api. (sila bayangkan seorang perempuan dengan tangan baru lepas surgery terhegeh-hegeh golek tong gas)
4) Pastikan ada peredaran udara.
5) Tunggu orang datang periksa gas.

Oleh sebab dah malam, pada pukul 10 baru sampai encik yang periksa tong gas tu. Beliau buat bubble test dan memang tak syak lagi ada kebocoran gas di bahagian kepala gas.Sebagai penyelesaiannya saya diberi tong gas gantian yang baru. Penuh berisi. Saya sungguh gembira walaupun sebelumnya sungguh berdebar.


Itu kejadian pertama. Pada hari ini kejadian hampir serupa berlaku di tempat kerja saya pula. Salah satu alat yang saya gunakan dalam penyelidikan baru sahaja dibaiki semalam selepas terbengkalai selama 6 bulan. Selesai sahaja set up,  dengan rasa bersemangat saya pun run satu sampel. Sepatutnya alat ini tahan suhu 275 darjah celsius. Tapi baru sahaja saya menetapakan suhu pada 200 darjah celsius, suhu telah naik mendadak hingga 280 darjah dah menyebabkan tekanan melebihi had. Mungkin termostat atau sensornya rosak. Alkohol panas tersembur keluar dan mencairkan tubing. Tidak puas dengan itu, tube yang sepatutnya dapat tahan suhu sehingga 300 darjah celsius itu mencair dan putus kemudian tube itu meletup 3 kali. Mujurlah tiub yang pecah. Kalau whole system yang meletup? Innalillahiwainna ilaihirojiun... walaupun telah dimatikan tapi kepanasan yang melampau tu telah menyebabkan tapak yang menampung alat itu hangus sampai ke dasar. Sungguh menakutkan.

Namun saya tetap bersyukur. Alhamdulillah, mujurlah sewaktu kedua-dua kejadian berlaku saya masih ada berdekatan dan masih mampu mengawal keadaan. Bayangkan kalau saya tinggalkan dan kejadian itu berlarutan, mungkin keadaan jadi lebih teruk. Mungkin berlaku kebakaran. Walaupun saya masih lagi ketakutan, saya bersyukur sebab tiada kemalangan jiwa berlaku. Panjang umur lagi rupanya saya ni. Huhuhu.. Cukuplah dua kali dalam tempoh yang terlalu dekat ni.

Friday, December 14, 2012

Ulam-ulaman

Banyak ulam-ulaman yang hidup subur sebab sering ditimpa hujan. Saya pulak semakin malas memasak apatah lagi nak makan ulam. Tetapi rajin pula pergi ke pasar pagi setiap ahad membeli nasi kerabu.

Bercakap pasal nasi kerabu, tentulah teringat pada emak di kampung. Bila pulang ke kampung tak nak pulak makan nasi kerabu walaupun mak berniaga nasi kerabu. Sebab selalu tergoda dengan nasi dagang tak pun nasi lemak. Hihihi..

Masa bujang-bujang dan masih menganggur dulu, saya selalu juga tolong emak berniaga. Kelim karipap, bancuh apam, goreng kuih. Tapi kalau hari nasi kerabu kenalah mengutip dan menghiris ulam. Antaranya daun selom, kesum, ulam raja, bunga kantan, daun kaduk, daun mengkudu, daun kunyit, serai kayu, pegaga, timun, taugeh, kobis. Hmm tapi kata emak, kalau resipi orang kelantan yang betul-betul original, lagi banyak ulam yang dia letak.

Dekat rumah saya yang ada daun pegaga, selasih, pudina, ulam raja dan cekur sahaja. Selasih dan ulam raja dah mula serasi, tapi pudina memang tak masuk, pegaga pulak pahitnya. Tapi kalau nak awet muda dan cerdas makanlah pegaga. Hihihi..

Ulam Raja

Pegaga

Selasih

Wednesday, December 12, 2012

Kencur @ Cekur

Mula-mula tanam tiga pasu. Lepas tu jadi 5 pasu. Lepas tu pecah lagi jadi berpasu-pasu.. Masuk dalam nasi goreng rasa pedas-pedas sikit. Mungkin ramai yang tidak biasa, tapi sungguh berkhasiat. Bagaimanapun pokok cekur saya ni agak mabuk daun. Daunnya merimbun tapi rizomnya kurang berisi.

Bunga cekur.

Subur dan segar.
Rujukan pembacaan dalam talian boleh dicapai antaranya di:-

1) http://ms.wikipedia.org/wiki/Cekur
2) http://agromedia.mardi.gov.my/MEPIS/index.php/galeri-herba-2/52-cekur
3) http://www.globinmed.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79352:cekur&catid=790:c
4) http://petuanenekkebaya.blogspot.com/2011/10/nama-botani-kaempferia-galanga-famili.html

Perkembangan Semaian Bulan November

Back to track. Kesian tanaman saya terabai namun masih sudi membesar walaupun diancam dengan pelbagai perosak dan cuaca tak menentu. Pokok yang dah nak mati pun ada yang kembali segar, misalnya timun walaupun tak pasti timun jepun ke horned sebab tak dah lama sangat tanam sampai lost track. Mungkin sebab terima banyak air hujan. Pokok cili padi dan cili besar ada beberapa yang mati setelah buahnya masak. Kenapa agaknya? Buahnya tu ambil banyak sangat zat ke?

Sedikit gambar.

Anak kailan.
 Yang ni dalam dua minggu umurnya. Benih dari tanamsendiri.com. Sangat bernas sebab seolah-olah 100 % tumbuh. Kawasan yang agak kosong tu bukan sebab tak tumbuh tapi sebab pokoknya tercabut siram ganas sangat. heheheheh. Nanti dah besar sikit boleh tuai baby kailan untuk jarangkan.

Lobak putih dah makin kukuh. Cepatlah gemuk.
 Cerita pasal lobak putih, my in-laws tak makan lobak putih sebab kata mereka baunya hancing. Hmm.. saya pulak suka. Jadi saya tanya emak macamana nak kurangkan baunya sebab saya teringin nak makan. Emak suruh celur sikit dan bilas, baru masak, kira-kira hilang baunya. Saya masak lemak putih dan suruh suami rasa. Dia kata ok. Yess. Sekarang suami pun tanam lobak putih di kampung. Persoalannya, adakah hilang khasiatnya? Oh ya, yang ni berusia lebih kurang 3-4 minggu. Tak ingat. Ada banyak lagi yang berusia 2 minggu. Kalau semua menjadi siapa nak makan? hahahah.

Kobis bunga.
Ini suami yang tanam. Mulanya saya ingatkan kailan. Rupanya kobis bunga. Daunnya serupa. Biji benih dibeli di pasaraya econsave berharga rm1.90 sepeket. Kadar pertumbuhan juga baik tapi banyak yang mati sebab dibakar matahari masa kami bercuti. Mujurlah ada dua yang terselamat. Mudah-mudahan menjadi.

Tuesday, December 11, 2012

Arteriovenous Fistula (AVF) Surgery

Salam semua..

Saya telah menjalani pembedahan kecil AVF ni pada hari Sabtu lepas, 8 Disember 2012.

Hmm...saya ringkaskan lah ya? Mula-mula Dr Anga  mengenalpasti urat yang nak digunakan.. Oleh sebab susah nak cari urat di tangan kiri, terpaksalah guna tangan kanan. Bius setempat disuntik sebelum prosedur pembedahan. Pembedahan tak ambil masa yang lama, dalam setengah jam sahaja. Tapi memang bukan pengalaman yang indah la.. sempatlah menitik dua tiga titis air mata..Oleh sebab tak boleh kena air, kerja memasak dan mencuci diambilalih oleh suami.Kena buat excercise genggam lepas untuk pastikan urat tu kembang.

Semalam pergi cabut tiub. Dressing kalis air ditampal. Tapi katanya, kalau sakit, jari-jari kebas atau basah perlu dibuka dressing tu. Risau nak buka sebab takut lagi susah nak jaga.

Semalam. Masih putih suci bersih.

Hari ni. Ala.. apesallah ada tompok-tompok pulak ni.. Huhuhu
Sungguh menakutkan. Walaupun kecik je tompok tu, tapi pengalaman sebelum ni bermasalah selepas operate, sungguh merisaukan. Nanti kena call clinic balik la. huhu..

Oh ya.. Antara penjagaan yang perlu dititikberatkan ialah tidak boleh memakai baju dengan lengan ketat, tidak boleh memakai perhiasan di tangan yang dipasang AVF (jam tangan, cincin, gelang), dan tidak boleh mengambil tekanan darah atau mengambil sampel darah dari lengan tersebut. Pastikan juga bahagian tersebut tidak terhimpit sewaktu tidur. Bagaimanapun, fungsi tangan adalah seperti biasa termasuk boleh mengangkat benda berat.

Pasal pemakanan masih dalam pencarian dan pembacaan.

Friday, December 7, 2012

Cinta Itu Buta? Ke Manusia yang Buta?

Ada orang kata cinta itu buta. Ada yang kat cinta itu indah. Ada yang kata cinta itu menyakitkan. Macam-macam tafsiran pasal cinta. Dalam banyak-banyak cinta, kenapa ada juga yang suka orang punya?

Sentap tak statement tu? Ni pulak status seorang kawan facebok saya.

"Dah jd lumrah manusia skrg ni..
Suami cari isteri org..
Isteri cari suami org..
Yg bujang cari isteri org/suami org...
Npe ye? Hak milik org ni apa yg istimewa nya?????"


Sebagai mukadimah, saya nak cerita pasal cinta zaman muda-muda dolu. Okeylah, dulu saya ni spesies lone ranger. Suka menyendiri, suka jalan sorang-sorang, makan sorang-sorang, pergi mana-mana sorang-sorang. Memang lone rangerlah pokok pangkalnya. Muka pula selalu ketat, serius semedang, sebab banyak sangat benda nak pikir. Budak sekolah asrama katanya. 

Ajaibnya, kalau pasal cinta orang suka rujuk kat saya. Suka kat orang tu, minat kat orang ni, jadi posmen sana, jadi posmen sini. Sampai ada yang sebelum pergi declare pun nak minta pendapat saya. Apa diorang ingat saya ni ahlilnujum ke? Hahah. Geli hati tau sebab saya ni pakwe pun takde. Budak skema kata ko!

Yang lagi heran ada juga jejaka yang tersangkut. Bagi surat, bagi hadiah, ajak jumpa. Ada yang sanggup tunggu sampai habis sekolah, ada yang kejar-kejar kat library. Ada yang minta nombor telefon kat bus stand. Ada yang telefon-tefon. Tak dapat cakap dengan saya, dengan mak ayah pun jadi. Ada yang gentleman, ada yang pushy, ada yang merimaskan. Macam-macam ragam. Sayangnya semua kena reject.

Aik pompuan ni. Perasan "HOT" gamaknya.

Bukan macam tu. Bukan tak suka bukan pulak benci. Cuma dalam hati tiada rasa cinta. Walaupun saya ni konon-kononnya saintis, tapi soal hati dan perasaan saya sangat jelas, dan saya tak suka cuba-cuba. Hati manusia ni sangatlah fragile. Saya tak nak pura-pura sayang tapi dalam hati sebal dan kesal.Saya memang tak ambil masa yang lama untuk menimbang, tapi percayalah, saya memikir sedalam-dalamnya dan semasak-masaknya (sebab tu banyak fine wrinkles.. heheheh). Pada saya, biarpun saya menolak pada waktu itu, kalau dah memang jodoh tak ke mana. Walaubagaimanapun, kehadiran mereka tetap saya hargai. Mereka buat saya rasa terpilih, istimewa, dan tak invisible. Buat saya rasa dihargai dan disayangi. Kewujudan saya diakui. Saya gembira sebab sebahagiannya dah pun jadi kawan baik saya. Sebahagiannya pula menyepikan diri.

TAPI TAPI TAPI. Itu kalau dulu. Masa saya bujang trang tang tang. Bujang sama bujang. I am now a married woman who is soooooo much in love with her husband, Mr Hambali Abd Jalil. So, tok sah lah nak test-test power. Nak mengendeng-ngendeng. Saya dah tak anggap tu sebagai penghormatan lagi dah, sebaliknya PENGHINAAN. Sejujurnya saya hilang respect pada manusia macam ni. Kalau orang yang tak kenal saya sebagai wanita yang dah berkahwin, mungkin saya boleh maafkan lagi. Tapi yang dah lama kenal saya, kenal husband saya, tapi dengan beraninya cakap, "Jomlah skandal, best tau?". Arrrgggghh.. Rasa nak mencarut je tau. Lelaki spesis apa ni?

Benda-benda macam ni buat saya sedih dan murung. Saya pernah luahkan dalam Melankolia Nudabuffy. Mungkin sebab saya berkias, ramai yang ingat itu saya mengeluh dengan nasib dan penyakit saya. Yang tu saya boleh tahan, tapi yang ni memang buat saya sakit hati. So hari ni saya nak luahkan je semua. Bila orang buat saya macam ni, tak habis fikir saya jadinya. Setahu saya, saya ni seorang yang sederhana, tak suka melawa, dress modestly, kawan sekeliling saya perempuan, tapi kenapa ada yang buat seolah-olah saya ni jalang, murahan, gersang, yang boleh diajak berskandal mendel. Saya tanya direct dekat mamat ni, apa saya ni nampak murahan sangat ke? Ada saya salah cakap ke sampai dia terangsang. Selamba je dia jawab, "Taklah. Saya memang suka ajak orang skandal". WTH. Dia suka agaknya kalau orang buat macam tu kat mak dia, kat pasangan dia, kat adik kakak dia. Mujurlah dengan suami saya boleh cerita segalanya. Penyudahnya Hubby kata jangan layan. Sedih tau kalau kita terpaksa hilang kawan sebab satu pihak lagi tak reti nak respect kita. 

Saya menyeru kepada isteri-isteri kat luar sana, hati-hatilah. Ramai tau spesis ni dalam hidup kita terutamanya di dunia maya. Janganlah ingat, "Ala, aku chat kat fb je.Bukan berkhalwat pun". Daripada chat, sms, call ni pun boleh runtuh rumah tangga. Tengok jelah dalam surat khabar. Ada isteri orang kena tangkap khalwat, lari ikut lelaki lain, berzina dalam rumah sendiri. Puncanya dari apa?  Jangan jatuhkan maruah anda. Saya merayu.

Oh ya, seperkara lagi. Tok sah lah nak tertipu sangat dengan gambar profile facebook saya yang cute tu. Tu gambar entah berapa tahun yang lepas. Masa belum kahwin rasanya. Mana ada orang nak letak gambar paling buruk dia dalam dunia maya. Kalau ada mesti orang lain yang upload. Saya tak suka nak bagi orang tengok saya dalam keadaan tak cute, gemuk, kusam dan pucat. Alah, korang pun sama kan, edit-edit sikit, touch up touch up sikit.

Rasanya ramai yang bersyukur sebab saya reject mereka dulu-dulu. Isteri diorang sekarang semua lagi cantik, anak pun comel-comel. Taklah diorang menternak isteri berpenyakit dan tak boleh bagi zuriat macam saya ni. Kalaulah niat kalian ni untuk keseronokan semata-mata, nak test power, atau menghancurkan rumah tangga orang, maaf cakaplah, "YOU CAN GO TO HELL!".

p/s: Maaf kalau dalam entry ini banyak bahasa yang kasar. Saya cuba meluahkan dengan jujur. Rasa lega sekarang. Kepada yang berkenaan, anda tahu siapa anda. Ada aku kisah kalau kau makan cili?

Thursday, December 6, 2012

Sawi

Lama tak kemaskini blog.. Emosi semedang sejak akhir-akhir ni. Rasa nak marah je sebab ramai benar yang....ahhh malaslah nak cerita..

Salah satu punca emosi saya ialah SIPUT. Stress gila tiap-tiap hari kutip menatang kecik ni yang seronok menggonggong biji benih carrot saya. Last-last satu je yang tumbuh. Pagi ni pokok yang satu tu pun dah arwah kena makan dengan diorang. Pokok kobis bunga punyalah sihat pun ghaib satu-satu. Balik kerja semalam dapat tangkap culpritnya. Jahatnya lah korang ni. Tinggallah sikit kat aku woii..Tak padan cenonet.

Nasib baiklah sawi hidup subur dan gemuk. Cuma takde hati nak tuai. Terbiar berbunga. Tuai biji benih jelah nanti. Kelakar tengok tangkai dia dah melentok sebab biji dah berat. Hon tsai tsai belum bunga lagi.

Petak Sawi dan Hon Tsai Tsai.


Bunga sawi.


Biji benih.

Thursday, November 22, 2012

Pizza! Yummy!

Tadi Kaklong datang hantar barang yang saya kirim bersempena dia balik ke Terengganu berziarah ke rumah mertuanya dan juga saudara mara kami di sana. Dapat keropok lekor..Yahoo.. tapi kena tunggu bos balik dulu, nanti kesian dia tak dapat merasa. Hehehhe..

Oh ya, hujung minggu yang lepas saya cuba-cuba resipi pizza dari blog Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan). So far, kalau cuba resipi dari blog ni memang menjadi dan mudah diikut. Kiranya penulis blog tak kedekut ilmulah. Saya mencari resipi yang boleh gunakan basil sebab pokok selasih kat rumah ni dah banyak, tak larat nak dibuat ulam (walaupun memang sedap). Untuk resipi ni, basil kering digunakan untuk buat sos pizza. Tapi saya guna basil fresh, hiris-hiris terus campak dalam ramuan tu. Tapi biasalah, tak 100 % ikut resipi asal sebab guna apa yang ada je. Tapi jadi juga sebab time tengah buat tu hubby datang dan tanya ,"Kenapa bau macam pizza?". Hehehehhe. Suka suka suka.

The dough. Gebuss macam tuan punya resipi.

I love colors in my food. Almost vegetarian except for the chicken sausage.
Topping and mozarella cheese.
Done!
Yummy.. lagi-lagi bila gigit capsicum yang manis dan crunchy tu. Saya cuba kaedah berbeza masa buat pertama kali dan kali kedua ni. Minggu lepas saya letak sos dan topping siap-siap before bakar. Jadi gebu sangat tapi agak lembab. Takut sebab sos tu basahkan doh. Dah la letak banyak gile.Jadi, kali ni saya bakar dulu 10 minit, baru letak sos dan topping. Personally, saya lebih suka yang bakar sekali harung. Sebab lebih mengenyangkan. Hehehhe..

Wednesday, November 21, 2012

Happy Anniversary, Sayang!

Hari ni 21 November 2012. Cukup tiga tahun usia perkahwinan kami. Syukur Alhamdulillah.

Banyak perkara yang tak disangka-sangka berlaku dalam kehidupan kita. Tapi salah satu perkara yang paling tak kusangka dan akan ingat setiap kali ulang tahun perkahwinan ialah "Tak sangka aku akan jadi isteri insana bernama Hambali Abd Jalil". Dan aku selalu tersenyum bila ada yang bertanya, "Macammana korang boleh kenal eh?".

Jalan ceritanya terlalu panjang dan berliku. Kalau dibuat novel entah berapa tebal agaknya. Ada yang tahu serba sedikit, tapi hanya kami yang tahu keseluruhan cerita. Namun, yang pasti aku  kini isterinya. Three years and counting.

Apabila terlafaz sahaja ijab dan qabul, maka sempurnalah sebahagian iman.

Dapat berkahwin je dah satu rahmat.

Dapat berkahwin dengan orang yang kita sayang dan cinta, bukankah satu nikmat?

Aku mungkin tulang rusuk kirinya, tapi dia menjadi lebih daripada tulang belakangku. 

Fabiayyi aalaaa irabbikuma tukazziban.

Kebelakangan ini, fikiranku berkecamuk. Kemalasan bermaharajalela. Semangat terbang ke mana. Ulang tahun perkahwinan mengingatkan aku kembali di mana aku berada. Aku menjeruk diri menghitung duga. And I always forget to count the blessings.

Aku teringat emak pernah bercerita, kelahiran aku bukanlah sesuatu yang dirancang. Eh aku tersilap, dirancang, tapi supaya tiada. Despite of all contraceptions and precautions, here I am, a 28 years old woman. In my mother's womb, I endured everything, thrived and survived. Ironinya aku yang ada sekarang, lengkap dengan daging dan tulang temulang, sempurna anggota dan pancaindera, dan yang paling penting fikiran yang matang, jauh lebih rapuh daripada aku yang berbentuk segumpal daging, mudghah.

Emak bilang aku anak yang tidak pernah menyusahkan dan mampu membuatkannya bangga.

My boss testifies that I will survive in whatever challenges upon me.

Aku pula memilih untuk jadi lemah.

Tidak.

Catatan ini merupakan kali terakhir Aku bermelankolia. Aku ingin menjadi diriku yang dahulu, kuat menghadapi apa juga cabaran mendatang. Kalau bukan untuk diri sendiri, untuk insan-insan kesayanganku.

"Abang selalu doakan agar Nurul sihat, kita hidup bahagia walaupun berdua je. Kita usaha mana yang mampu..Then cuba rapatkan diri padaNYA.. Mohon dariNYA agar dipermudahkan".

Teman-teman, andai aku tersasar lagi, ingatkanlah aku.



Monday, November 19, 2012

Belasungkawa Nurulhuda Abd Ghani (Yuyun)

Innalillahiwainnailaihiroji'un...

Terkejut.. tergamam..sedih dan macam-macam perasaan bercampur-baur.

Saya dan Yuyun bukanlah sahabat karib. Cuma satu batch masa di sekolah menengah, pernah pula sedorm. Tapi perkara yang menghubungkan kami kembali adalah pengalaman hidup yang sedang kami lalui. Chronic Kidney Disease (CKD).

Dalam dua minggu yang lepas, kami masih lagi bertukar-tukar cerita tentang perkembangan kesihatan masing-masing. Kalaupun tidak berbalas mesej, saya selalu singgah di wall facebook nya yang selalu dikemaskini. Yang terakhir saya ketahui, dia sedang mendapatkan rawatan homeopati. Walaupun dia baru sahaja didiagnos mendapat penyakit ini, tapi keadaan dia lebih kurang sama dengan saya, mungkin lebih teruk. Dia pun cuma mengetahuinya sewaktu mengandung anak keduanya. Ini ada diceritakan dalam blognya. Yuyun mengalami water retention dalam buah pinggang sedangkan ginjal saya kecut.

Tiba-tiba pagi ini seorang kawan mengkhabarkan pemergiannya. Selama-lamanya.

Bohonglah kalau saya kata saya tidak terkejut.

Bohonglah kalau saya kata saya tidak takut.


Bohonglah kalau saya bilang tak terlintas dalam fikiran ini "Apa pula nasib aku?"

Semoga allahyarhamah di tempatkan di kalangan solihin.. Pilu hati saya memikirkan anak-anak arwah Insyirah dan Zikri. Zikri dilahirkan pramatang, tentulah memerlukan lebih perhatian berbanding anak-anak biasa. Semoga suami dan orang-orang kesayangan arwah tabah menghadapi dugaan ini. Melihat derita orang lain mengingatkan hikmah segala kejadian terhadap diri sendiri. ALLAH.. hamba-Mu ini lemah, maka kuatkanlah hatiku..

Amiin.

Wednesday, November 14, 2012

Bunnies



Ibu Putih

Anak Ibu Putih berumur seminggu
Ibu Hitam. Bagus dia ni.. Nak togel bulu dia cabut untuk anak dia.
 
Anak Ibu Hitam. Umur tiga hari.
Ibu Oren
Anak Ibu Oren .Fresh from oven.







Balik Kampung Lagi..Part 1

Balik ke kampung memang menyeronokkan. Macam-macam dapat dibuat. Cuci mata dulu.

Kacang panjang. Tak sempat jadi lauk sebab jadi makanan ringan kami sambil meronda rumah

Bunga Roselle
 
Roselle.. Yang ni baka lain dengan yang baru berbunga tu. Dah banyak kali petik.

Pisang tanduk yang gemuk

Roselle akhirnya jadi jus. Terung masuk dalam kari.

Cili api ni dari benih yang biasa tapi tiba-tiba pokok yang ni buah dia putih kuning. Gemuk.
Selasih hidup subur di kampung. Makan dengan kari daging. Fuhh laju dan bertambah.

Bunga Matahari Sungguh Cantik

Bunga matahari sangat cantik
Kembang diwaktu pagi
Daunnya Hijau, Bunganya kuning
Memikat kumbang lalu..
Bunga Matahari sangat cantik
Dihalaman rumahku
Darinya pagi hingga ke petang
Tak jemuku memandang..



Monday, November 12, 2012

Update Perubatan Alternatif

Perubatan Alternatif yang saya pergi ni tempatnya di Taman Daya Johor Bahru. Perawatnya Ustaz Najib. Ni pun kawan kakak ipar yang cadangkan. Alang-alang appointment dengan doktor bulan Januari kang baru tiba masanya. Berusaha dan berikhtiarlah kita nak sihat semula.

Oleh sebab perawatnya orang bekerja, jadi rawatan hanya dibuat pada malam hari Sabtu. Tu pun di rumah Encik Mispan sebab dia tinggal berdua je dengan isterinya. Lapang agaknya. Sebenarnya minggu lepas dah pergi, tapi tak kesampaian. Sebelum merawat, ustaz najib ni akan bacakan ayatul kursi pada secawan air. Tapi nak jadi cerita, dua kali air tersebut tumpah. Katanya, "Maaf dik, Allah tak izinkan. Tapi jangan putus asa, minggu depan cuba datang lagi. Saya tak boleh teruskan. Kalau saya teruskan nanti jadi takbur". Masa tu saya tak rasa apa-apa pun. Sebab dalam hati dah niat, kalau kat sini jodoh nak baik, mohon Allah mudahkan. Kalau bukan, minta saya diberi kesabaran dan kekuatan untuk menghadapi segalanya. Hanya kepada Allah kita menyembah dan kepada Allah kita memohon pertolongan.

Mungkin tergerak hati kami ke situ bukan untuk kami tapi untuk kakak ipar yang masih belum dapat zuriat. Dia yang asalnya nak tunjuk jalan saja, tiba-tiba tergerak hati nak minta pendapat ustaz tu. Pertanyaan pertama Ustaz, suami tak tahu yang datang nak berubat malam ni? Kakak ipar jawablah suaminya tahu dia pergi ke mana tapi takde plan pun nak berubat. Ustaz tu minta datang minggu depan bersama suami. Katanya, soal zuriat kena ada dua-dua pihak. Barulah berkesan. Alhamdulillah, kedua-dua kami bebas daripada gangguan mistik. Ramai pesakit yang datang bermasalah sebab mewarisi saka, susuk ataupun 'dihantar' sesuatu oleh musuh.

Malam sabtu baru-baru ni saya ke sana lagi. Niat tetap sama, mohon dipermudahkan oleh Allah sekiranya diizinkannya. Kali ni tak ramai pesakit, mungkin sebab ramai yang bercuti panjang. Tapi sebelum kami semua kes berat. Ada seorang pak cik tua yang mewarisi susuk daripada nenek moyang. Menurut cerita daripada pesakit sendiri, kesan ilmu warisan nenek moyang ni menyeksakan keturunan walaupun mereka tak rela. Ada yang terjejas kepada akal, fizikal, malah ada yang diganggu setiap kali nak melakukan ibadat. Bila tengok ada pesakit sampai menangis sewaktu dirawat jadi cuaklah pulak.

Oh ya, kali ni ada seorang ustazah membantu dalam perawatan. Ceritanya, ustazah ni sedang buat ujian praktikal untuk merawat. Asalnya ustazah ni adalah pesakit, tapi setelah dia pulih, hijabnya telah dibuka oleh Allah SWT sehingga dia mampu melihat apa yang orang biasa tak mampu lihat. Cuma kata Ustaz Najib, ada masanya, ustazah ni tidak ada kekuatan. Just imagine la, kita nampak benda yang tak patut kita nampak. Perempuan pulak tu. Tapi macam citer spiderman, with great power, comes great responsibility.

Kali ni ustaz suruh ustazah scan saya. Katanya, buah pinggang kanan saya yang nampak tidak normal. Ada salur darah yang berhubung ke buah pinggang yang tidak sihat. Tiba-tiba ustaz tanya saya, "Belajar sampai mana?" And me, blur as ever cuma menjawab, "AAA?". Ustaz tanya lagi, "Adik belajar sampai mana?". "Master", jawab ambe. "Patutlah.." kata ustaz. Dia kata otak saya dah overworked sampai menjejaskan urat saraf. Seriously? Ingatkan makin banyak pikir makin cerdik. Heheheh.. Ni sampai ada wayar putus la pulak. Patutlah berat je nak buat PhD, selalu lupa-lupa dan cepat keliru. Saya ingatkan sebab kurang kalsium..Kakakakak. Tapi kan, at least 'diagnosis' Ustaz ni tally lah dengan dua rawatan alternatif yang saya buat sebelum ni. Masalah darah dan urat saraf. Jadi kaedahnya, diorang buat agarkan salur darah tu lancar semula. Mereka berpesan agar saya tetap jumpa doktor untuk pastikan keadaan saya. Mereka boleh cuba rawat tapi tiada alat untuk membuktikan yang kita dah sihat. Maklumlah ilmu manusia tu limited. Semuanya Allah yang punya. Saya ingat nanti nak buat ujian darah kat swasta untuk buat comparison and get second opinion.

Oh ya, untuk kes kakak ipar saya (Kak Pojit) pun tally dengan rawatan di hospital dan alternatif yang dia buat sebelum ni. Kalau tak salah saya, pakar cakap telur dia tak boleh matang dan salurnya tersumbat. Tapi macam-macam kerenah masa dia cuba dapatkan rawatan moden di hospital, sampai fed up agaknya. Bila buat rawatan alternatif pulak, dah takdir Allah dan mungkin belum rezeki mereka, perawatnya kembali ke rahmatullah. Bila discan oleh ustazah, memang itulah yang dia nampak, selain dinding uterus yang kurang sihat. Ya Allah, kalau ada rezeki mereka, tahun depan 3 orang anak saudara keluar termasuk dua yang dah on da way. Tiba-tiba saya pulak rasa terlebih happy. 7 tahun penantian bukan tempoh yang pendek. Sedangkan saya yang baru 3 tahun kawin pun selalu je 'sentap' bila orang sembang pasal anak.

Apa-apa pun, mudah-mudahan usaha ni membuahkan hasil. Kalau tidak saya, semoga Kak Pojit and Abg Awie berjaya. Kalau tidak, cukuplah semoga Allah lorongkan kami ke jalan yang lurus menuju ke syurga idaman.

Gembira Bersama, Sakit Bersama.

Bismillah.. 

Adalah satu perkara biasa untuk kami berfikir perkara yang sama, atau terbuat benda yang sama, menyambung ayat masing-masing atau pun menyuarakan apa yang seorang lagi fikir (tapi tak dapat luahkan dengan kata-kata). Perkara biasa. Tak ganjil. Langsung. 

Tapi, bila dua manusia yang duduk tempat lain-lain, makan benda lain-lain, buat benda lain-lain boleh dapat penyakit yang sama sedangkan manusia lain elok sihat walafiat, itu memang dah 'sesuatu'. Kusangkakan demam rindu, tapi kenapa bila berjumpa makin melarat-larat. Maka jadilah kejadian orang sakit jaga orang sakit.. Begitulah arakiannya.. Hehehhehe..

Start daripada petang Khamis tu saya dah rasa lemau. Pening dan sakit kepala. Hari Jumaat makin berpinar-pinar. So, terpaksalah mencutikan diri sendiri. Nak pergi klinik tak larat. Mengadu dengan hubby, dia pun cakap dia rasa mual-mual. Dia cakap mual je, terus ambe termuntah. Huhuhu.. tak sarapan lagi, paham-paham lah seksaannya. Nak kata 'terkantoi' tak mungkin pasal tengah bendera merah. Sarapan minum air panas dengan biskut pastu baring-baring depan tv. Tetiba rasa nak terbelahak. Muntah lagi. Macam susu basi yang keluar. Mungkin sebab perut dah berasid agaknya. Petang tu Mr Hubby sampai gi makan kat luar je sebab takde siapa rela jadi tukang masak. Kita makan nasi goreng, dia makan nasi dengan tom yam dan telur dadar. Tak habis pun. Bila sampai kat rumah, saya yang mula berulang-alik masuk tandas. Kemudian, bila tengah malam dia pula. Lepas tu main lumba-lumba pas baton masuk toilet. Nasib lah toilet ada 3 kat rumah tu... Kalau tak, ada yang main ketuk-ketuk pintu... 

Dua-dua dah kelesuan...Yang saya ceri-beri dengan muntah dan sakit kepala. Dia pulak, ceri-beri, sakit otot, sakit dada, sakit tengkuk, sakit macam-macam. Angin dalam perut masing-masing dah macam puting beliung agaknya, tengah sakit boleh lagi nak main-main dengar bunyi perut yang kelakar. Mula ingat nak cancel je pergi berubat alternatif. Tapi Mr Hubby ajak juga. Mujur petang tu dah lega sikit.

Rupa-rupanya lega sekejap je.. Agaknya sebab nak bagi laluan kitorang pergi berubat agaknya. Saya dah segar sikit, tinggal sakit kepala je. Yang hubby masih lemau, macam teruk je. Saya ajak pergi klinik. Oleh sebab dia sakit dada dan ayahnya ada sakit jantung sikit, Doktor run ujian ECG. Alhamdulillah, bukan sakit jantung, cuma ada garam yang kurang sebab cirit birit. Bukan juga appendiks sebab dia ada sakit perut. Risau juga sebab kedua-dua belah keluarga ada sejarah appendicitis. In fact, sorang adik saya meninggal sebab appendiks. Doktor bagi ubat untuk angin dan garam untuk gantikan elektrolit yang hilang sebab terlalu banyak buang air. Malam nya suami pergi pulak berurut untuk keluarkan angin-angin yang banyak dan tak boleh keluar tu. Katanya lepas berurut tu baru rasa macam panas sebab darah mengalir dan tiba-tiba rasa lapar. Alhamdulillah pagi tadi dah boleh makan. Risau sangat sebab sebelumnya dia cuma boleh makan nasi beberapa suap dan roti seketul.

Memang aneh bila pikir-pikirkan. Haru juga bila orang sakit jaga orang sakit. Entah siapa yang jaga siapa. Bila saya segar sikit, saya urut dan picitkan dia. Lepas tu dia pulak buat benda yang sama untuk saya. Bila dua-dua dah segar ni, rasa geli hati pun ada. Kesian kat ayah saya, risau dengan kitorang dari pagi semalam sampai ke pagi ni duk tanya update kitorang. 

Dalam haru-haru pun, saya bersyukur. Sekurang-kurangnya ada dia di sisi berkongsi 'nikmat peringatan' yang Allah bagi. Jadi kawan-kawan.. Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara.

Sihat sebelum Sakit
Muda sebelum Tua
Kaya sebelum Miskin
Lapang sebelum Sempit
Hidup sebelum Mati

Wednesday, November 7, 2012

Bunga Matahari dan Labu

Oleh sebab tak cukup tanah nak bercucuk tanam dekat taman ni, sebahagian daripada biji benih terpaksa di semai di kampung, terutamanya yang menjalar dan memanjat. Biji benih labu dan kundur daripada Puteri Purnama dah pun menjadi pokok yang menjalar sebebas-bebasnya. Petang tadi encik suami MMS gambar labu. Ada dua biji beu. Sebelum ni ada masalah dengan bunga jantan, tak kembang ke apa ntah masalahnya.


Bercucuk tanam di kampung memang seronok sebab banyak kawasan.. Tapi banyak juga cabarannya.

1) Babi. Kawasan kalau luas tapi tak berpagar mudah jadi ancaman si pembajak tanah ni.. Tapi mertua dapat petua, babi takut dengan bau kencing manusia. So kalau ada baby atau budak kecik, campak je pampers yang dah 'dikencingi' mereka di tempat yang terancam.. Ajaib..dah tak datang. Hehhehe.

2) Monyet dan musang. Tak tahu lah nak buat apa. Tapi buah-buahan terpaksa disembunyikan. Misalnya kat kampung, buah nanas diserkup dengan bakul, dawai atau apa-apa lah.

3) Ayam. Suka benar mengais. Habis pokok jagung kitorang. Kurung ajelah.. Hahhah..

4) Semut. Diorang ni pergi kutip biji benih bawa lari ke sarang diorang. Mula pelik kenapa semai-semai tak tumbuh.  Bila dah tahu puncanya, suami beli ubat semut yang serbuk tu. Boleh dia kutip ubat tu, pastu datang balik kutip biji benih.. Haru... Tapi dah dapat dikawal.

5) Serangga perosak. Boleh dikawal dengan racun organik resipi En Iskandar www.tanamsendiri.com. Make sure guna resipi yang betul. Jangan jadi macam kitorang guna breeze. Habis luruh daun pokok cili orang tua kami.. Bak kata mertuaku, macam disimbah air panas.. Syyyyhhhh.. Jangan bitau sesapa tau. Kakakakaka.

Hmmm... MMS kedua suamiku, Sekuntum bunga matahari yang hampir mekar. Menjadi juga akhirnya. Weeeeee

Kelahiran

Sejak berhenti kerja sebagai jurutera, suamiku yang gagah telah bertukar angin menjadi petani dan penternak. Hehehhe.. Saya suka.. sebab waktu kerja yang sangat fleksibel. Boleh teman saya pergi hospital. Alhamdulillah, kami lebih tenang dan gembira sekarang. 

Disebabkan kepentingan menjaga sumber protein saya, kami telah bersetuju untuk makan ayam organik atau arnab buat masa ni. Baru-baru ni ada beli anak-anak ayam dan ada juga dapat anak ayam botak daripada mak saya. Arnab pun tengah produktif. Meremut-remut. Sungguh menyelerakan bila dipanggang dengan resipi istimewa suamiku. Isteri goyang kaki. Yeay!



Empat ekor anak Buncit.. Oh..yang ni tak boleh dimakan.

Anak-anak arnab. Yang ni boleh dimakan..bila dah gemuk nanti.. Hehhehe

Ada orang tak makan arnab. Ada yang kata macam kucing, kesian dan sebagainya. Pendapat masing-masing. Saya dulu pun ada juga persepsi sebegini. Tapi daging arnab antara makanan yang sihat, kurang lemak, malah lebih senang diproses dan bersih berbanding ayam. Membela arnab memberi bekalan makanan dan baja kepada kami. 

P/s: Saya geli dengan anak arnab yang macam dalam gambar ni. Hohoho


Monday, October 29, 2012

Skim Pendispensan Ubat Bersepadu (SPUB) dan Farmasi Pandu Lalu

Hmm.. saya tahu saya ni spesis yang kuat merungut. Kuat komplen. Hahaha. Tapi kalau benda bagus, kita kena fair. Kena bagi kredit sikit kan?.

Saya berterima kasih kepada Kementerian Kesihatan Malaysia yang prihatin dengan masalah yang dihadapi pesakit. Antaranya kekangan masa dan jarak untuk mendapatkan bekalan ubatan. Misalnya sebelum ni, saya perlu berulang alik ke Hospital untuk mendapatkan bekalan ubat setiap bulan. Kemudian, KKM memperkenalkan Skim Ubat melalui pos dengan bayaran RM5. Saya berpuashati dengan perkhidmatan ini sebab waktu itu kos untuk ke hospital melebihi RM20, tidak termasuk masa dan tenaga. Kecil, tapi masa tu saya tak bekerja, RM20 cukup untuk bekalan dapur selama seminggu.

Tapi apabila saya mula bekerja, tiada orang di rumah yang dapat menunggu dan menerima bungkusan POs Laju. Akibatnya, saya terpaksa pula ke Larkin untuk mengambil bungkusan di Pejabat Pos Laju. Baik tak payah. 

Dengan adanya SPUB saya dapat mengambil bekalan di mana-mana pusat kesihatan KKM yang menyediakan perkhidmatan ini. Cuma maklumkan pada pegawai farmasi tempat kita mendapatkan rawatan, nyatakan KKM mana yang kita mahukan, mereka akan menguruskannya. Kita akan diberikan nombor rujukan untuk diserahkan pada Klinik Kesihatan terbabit. Alhamdulillah, dengan cara ini saya dapat menguruskan masa dengan lebih baik, dan tidak mengganggu masa bekerja saya. 

Untuk maklumat lebih terperinci sila ke SINI.


Untuk menjimatkan lebih masa, saya juga telah mendaftar untuk mendapatkan perkhidmatan Farmasi Pandu Lalu. Cara ini sangat praktikal untuk mendapatkan bekalan ubatan ulangan bagi individu yang mengejar masa dan tidak mahu menunggu. Cara ini juga dapat mengelakkan kesesakan di Farmasi. Cuma buat panggilan ke Farmasi berkenaan lebih dan nyatakan nombor rujukan. Kemudian ke drive thru untuk mengambil ubat. Untuk servis ni, kita diberi kad seperti di bawah.

Sorry gambar tak jelas.

Saya ingin merakamkan tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menyediakan kemudahan ini.

 

Tuaian di Kampung. Di Bandar Kekeringan.

       Masa bulan puasa yang lepas, adik perempuan saya datang tinggal dengan saya. Bulan lepas pula, adik lelaki saya meneman saya sambil mencari peluang pekerjaan. Apabila mereka tinggal dengan saya, secara tak langsung mereka pun terlibat sama dengan hobi berkebun. Bila balik semula ke kampung, mereka pula buat kebun sendiri. Tapi kenapa pokok diorang lebih menjadi? Jealous! Jealous! Haha.

Seronok balik ke kampung. Banyak pokok keliling rumah yang boleh dituai. Tugas menuai serahkan pada saya. Hahaha. Rakus, semua benda nak kutip. Tapi untuk mengelakkan pembaziran, lagi-lagi waktu rezeki makanan melimpah ruah, saya tahankan je nafsu tu. Hehehe. Raya lah katakan. Makanan banyak kan.

So, inilah yang saya kutip masa balik ke Segamat hari tu. Markisa dibuat minuman, terung telunjuk, mak goreng je, cili padi dan limau kasturi untuk buat memasak dan sambal belacan. Berselera semua makan. Tak sangka sedap juga terung telunjuk tu dimasak tumis goreng. Ingatkan sedap masuk dalam kari je. Buah markisa tu datang dari satu pokok je, cili padi sepokok, terung 2 pokok. Semua berbuah lebat. Cili padi petik yang dah masak je pun dah banyak. Padahal tanah dekat rumah mak tu penuh batu. Mak kata, nak bagi tanah tu berongga sikit, campak je bulu-bulu ayam ke, sabut kelapa ke. Kalau tanam kunyit memang berketul-ketul rizomnya. Oh.. begitu rupanya.

Markisa, Limau Kasturi, Cili padi, dan terung telunjuk.

Esoknya meronda lagi. Nampak bunga telang tengah meremut-remut. Geramnya. Bunga ni mak guna untuk warnakan nasi kerabu. Saya ceritalah yang bunga ni boleh buat sirap biru.

Bunga telang. Ayah panggil bunga nasi kerabu.
Saya gerak balik ke kampung petang Rabu. Semalam baru sampai ke Skudai semula. Terkejut tengok tanaman semuanya kekeringan. Pandan pun dah jadi kekuningan. Pokok ulam raja terus garing. Daun sup terus arwah. Pokok cili bom saya pun dah layu. Tu dia duk tempat redup tu. Huhuhu.. sedih la. Kebanyakan pokok cili dah tak dapat diselamatkan termasuk cili ceri. Mujurlah masa nak balik kampung hari tu ada bawa sepokok untuk beri pada mak. Pokok carrot saya pun dah nazak. Saya ajak hubby cabut je. Lagipun dah lama tanam. Sekali, cenonet je hasilnya. Kekekekk.. dah la pelik ghopenye. Satu je yang agak gemuk.

Carrot Dragon. Suka warnanya.

Wednesday, October 24, 2012

Last Harvest Sebelum Raya Haji - Bayam, Bendi, Cili Bom

Plannya malam ni nak gerak balik rumah mak di Segamat, lepas tu balik Terengganu pulak. Tapi tetiba parents tak jadi balik sebab nak pakai duit banyak. Next week adik lelaki nak konvo kat Batu Pahat, hujung November pulak adik yang kat UMT pula. Takkan nak gi Terengganu dua kali dalam masa yang terdekat. Emak pulak nak ikut rombongan menghantar pengantin ke Kelantan lagi dua minggu. Lately, keluarga saya yang belah Johor ramai yang pilih orang pantai timur jadi pasangan hidup. Kalau tak Kelantan, Terengganu. Mengikut jejak langkah mak ayah saya pulak. Dah jodoh, jarak jauh apa ada hal, kan? Hmm.. ada hikmah tak jadi balik Terengganu. Lagipun oleh sebab kejadian semalam, secara automatiknya saya akan memerlukan kewangan lebih.

So sebelum kitorang meninggalkan rumah sewa tercinta ni, kutip lah dulu hasil yang boleh dikutip. Dapatlah beberapa biji bendi merah. Banyak dekat pokok, tapi oleh sebab selalu hujan, tak dapat kutip. Tualah diorang dekat pokok. Hari tu ada nyonya lalu, minta benih bendi merah. Dia geram sebab saiznya besar. Tapi belum cukup kering untuk dijadikan benih. Hubby suruh dia datang lagi lain kali. 

Hmm...selain tu, dapat juga kutip benih bayam merah. Dah macam pokok bunga gayanya  sebab sejambak besar. Banyak juga dapat. Seronok bangat. Nak semai sikit kat Rengam, kat Segamat, kat JB, dan kat rumah Kaklong dekat Kulai. Biar tersebar luas. Hahahah. Macam nak sebar virus pulak. 

Pastu kutip cili pedas gile yang dah masak sampai nak kering kat pokok. Tak tahu nak buat apa dengan diorang. Suami suka pedas tapi dia kata yang ni pedas tak sedap. Saya memang tak kuat pedas. So saya biarkan dia jadi pokok hiasan sebab warna merah menyala dia sangat cantik.


Mula-mula dapat banyak ni je.

Bos dengan bunga bayam. Dah jadi arwah dah pokok ni.

Ala.. Salah timing pulak tangkap gambar. dah petik baru tangkap gambar.

Semuanya merah.

What I'm gonna do to these fellas? Err.. Habanero ke Scorpion?

Tuesday, October 23, 2012

Update Appointment 23/10/2012

Hmm..baru balik dari HSA. Tengah dalam mood berkabung. Doktor bilang creatinin naik lagi, now already 470. Last month 410. Dia nasihatkan agar buat tapak untuk dialisis. Huhuhuh.. Sangat sedih. Kosnya RM1200 untuk buat. Implanon belum settle dah nak kena buat tapak pula. Selamba je gue nangis depan tuan doktor. Dia pun dah kesian dan tanya saya takut ke? Saya angguk. Sangat-sangat takut? Saya angguk lagi.

Hmm..nampaknya saya macam dah takde pilihan je. Kena buat lah gamaknya. Baru berangan nak beli rantai tangan emas buat ganti rantai tangan hantaran yang hilang kat mana ntah. Kesihatan lebih penting. To be honest, masa ni bukan kesian kat diri sendiri, tapi kesian kat hubby yang kat sebelah. Rasanya dia pun speechless dah kot. 

Think positive. Positive. Positive. 

Allah, berikanlah aku kekuatan, kesabaran dan ketenangan. Amiin.

Monday, October 22, 2012

Tamatlah Riwayat Pokok Keembong

Akhirnya pokok keembong ku tinggal rangka sahaja. Pagi tadi check tinggal seekor sahaja ulat yang gemuk gedempol. Yang lain dah dimakan burung agaknya. Arghhh. baru berangan nak menternak rama-rama. Nak buat rekod dari ulat jadi rama-rama.

Dari ulat jadi kepompong
Tidur baring dalam kelongsong
Tiba masa kepompong pecah 
jadi rama-rama yang indah...

Beluncas terakhir. Gemuk kan dia.

Tinggal kenangan jelah. Bunga pun korang sebat eh?

Pengubat duka. Bayam ajaib tinggi melangit. Benih dari Kebun Bahagia Bersama.