Great stuff to be shared together...

Thursday, December 10, 2015

Blood Test Results

Dah lama tak cerita pasal keputusan ujian darah. Dah beberapa kali ujian darah 3 bulan sekali dah lepas tak buat entry. Alhamdulillah, ujian darah beberapa bulan terkemudian ni tak ada isu sangat. Cuma kandungan kalsium dalam darah tinggi. Terlebih makan kalsium agaknya. Hemoglobin pun tinggi tapi sekarang ni dah kembali ke paras normal. Untuk pengetahuan semua, pesakit dialisis perlu makan tablet kalsium karbonat bersama makanan untuk menyingkirkan fosfat berlebihan dalam darah. Fosfat berlebihan boleh menyebabkan tulang menjadi lemah, kegatalan kulit dan sakit tulang. Sebab tu pesakit tak dibenarkan buat aktiviti yang merbahaya seperti memanjat, melompat, bersukan lasak dan kerja-kerja yang terlalu berat sebab risiko patah tulang tu tinggi. Satu lagi sebab tak boleh melasak ikut sedap badan sebab kena jaga fistula. Mahal ooo buat fistula. Last saya buat kena caj RM1200.

Berkenaan hemoglobin pulak, saya tak sangka hemoglobin yang terlalu tinggi pun tak baik. Masa keputusan darah bulan Ogos keluar, Hb saya 13. Nurse ada tanya sama ada saya ada sakit kepala. Memang ada pun. Jenis sakit kepala sangat-sangat yang sampai rasa nak tanggalkan kepal letak tepi. Lepas tu dia ada terangkan itu disebabkan Hb yang tinggi. Jadi dos ferrous fumarate (zat besi untuk tambah darah) diturunkan, padahal saya dah lama tak makan ubat tu. Hihik. Rasanya pati delima dah terlebih buat kerja. Jadi, sesiapa yang ada masalah anemia tu bolehlah cuba ambil pati delima. Saya minum campur air dan madu. Jenama apa-apa pun Ok, tapi saya selalu guna jenama Gulsan atau Fars. Kadang-kadang Hubby campur dengan air cendawan mekah. Dulu selalu campur cuka epal. Tapi sejak ada cendawan mekah, tak beli dah cuka sebab rasa dia macam lebih kurang je. Pati delima ni pun katanya bagus untuk kolesterol. Oleh sebab saya nak stop minum delima, saya kenalah cari alternatif lain kan? Kalau ikutkan, doktor galakkan makan minyak ikan untuk tinggikan kolesterol baik, tapi makan tu mulut bau hanyir la.. blueerrrggghh. Rasa tak confident bila nak bercakap dengan orang. (Banyak betul 'tapi' kan pompuan ni?). Jadi, saya buat la research sikit apa makanan yang bagus tapi selamat untuk pesakit ESRD ni. Habbatussauda jadi first choice. Try sebulan dulu, nampak macam OK. Lepas tu cari lagi stok baru time balik Segamat (sebab kat Segamat murah). Jumpa kapsul Habbatussauda plus Garlic plus Olive Oil. Murah juga, untuk 100cap RM30. Memang pernah juga baca olive oil bagus untuk kolesterol, tapi saya cuba minum rasa tak boleh telan. Yang ni dalam bentuk kapsul, jadi sangat membantu. Sebelum ni minum minyak kelapa dara boleh telan. Sedap. Tapi phosphate level naik. Huhu.. Daripada apa yang saya rasa, sangat best makan kapsul minyak ni. Sebab urusan di tandas sungguh lancar, badan cepat berpeluh dan rasa segar. (Saya tak dibayar untuk pengiklanan ya? Haha).

Oh ya, masa appointment 3 bulan lepas, Dr Ema ada review ubat saya. Rasanya pernah cerita pasal ubat darah tinggi saya yang banyak adverse effects tu. Diltiazem. Ubat ni ubat sakit jantung sebenarnya. Masa Dr Ema tengok senarai ubat saya, dia nampak tak happy. Then, dia check pulse saya. Dia cakap pulse rate saya rendah sangat (memang pun). Untuk orang yang masih muda macam saya ni, ubat tu tak bagus sebab mula-mula degupan jadi perlahan lepas tu boleh berhenti. Memang saya mudah rasa tak cukup nafas lagi-lagi bila buat aktiviti macam menyangkul ke, bergerak pantas ke. Rasa tak selesa. Lepas tu berpeluh sejuk. Mulanya Dr Ema nak tukar ke tab perindopril tapi saya dah pernah ambil ubat ni dan kesannya saya kena sakit kepala yang teruk sampai tak boleh buat kerja. Lastly, tab Losartan yang ditukar. Diltiazem off terus, dose Metoprolol lowered to 50mg (padahal Dr kat KK baru naikkan. Hihik). Losartan ni kena self-purchase sebab ni masuk kategori ubat mahal. Dalam banyak-banyak ubat darah tinggi yang saya dah makan (methyldopa, nifedipine, amlodipine, coversyl, perindopril, metoprolol-kalau ejaan salah jangan marah ye? Saya bukan pharmacist.), rasanya Losartan ni yang paling berkesan. Sebab dah takde isu darah tinggi. Darah rendah adalah. So sebelum makan ubat ni, saya biasanya check blood pressure dulu. Kalau dah Ok, tak payah le makan. Kalau tak, senoneng. Biasanya hari takde dialisis je makan kalau BP tak Ok. Kalau BP rendah pun susah juga sebab menjejaskan masa hemodialisis. Kita jadi pening, mual, gelap mata, kalau teruk boleh muntah atau pengsan.

Sekarang selera makan agak baik, jadi berat badan makin naik. Baju banyak dah tak muat, hukhukhuk.. Nasib baik ramai yang suka sponsor baju I. Semoga murah rezeki Mak, adik beradik dan in laws. Cuma masalah pengurusan stress je belum settle lagi. Apalah suwey sangat, susah betul nak kawal nafsu amarah ni. Kakak saya cakap, saya kena selesaikan punca stress saya ni cepat-cepat sebab dia kata mulut saya dah macam puaka. Hahahahah (gelak jahat). Saya akui, kadang rasa macam nak jahit je mulut sendiri. Kadang tu rasa marah dengan diri sendiri, kenapalah aku ni tak boleh sabar? Punca pahala semua tu. Ni makin kumpul dosa adalah. Jadi hari ni, disaksikan anda semua pembaca blog sekalian, saya nak 'cuba' jadi pendiam. Segala maki hamun dan kata nista tu biar saya telan je. Doakan saya berjaya ya? Untuk menangani punca stress tu, saya akan 'cuba' untuk tidak terlalu memikirkannya sebaliknya cuba beralih kepada perancangan-perancangan masa hadapan. Plan nak buat rumah macamana ke, nak reka perabut macamana ke, plan nak buat preserved food & sauce ke, apa-apalah. Yang penting, saya tak mahu stress lagi.

Sebab apa? Sebab, pada suatu malam, saya terjaga dikejutkan oleh suami saya. Suara dia panik. Saya ingat ada pencuri nak masuk rumah. Rupanya sebab dia kata dia tak boleh rasa degupan jantung saya. Terlalu lemah dan perlahan. Saya rasa, dia ingat saya dah mati dalam tidur. Tekanan ni dah melemahkan tubuh saya, tapi saya tak mahu tinggalkan suami saya sebelum saya ucapkan "Selamat Tinggal".

Friday, November 6, 2015

Goslings!

Assalamualaikum..

Lama tak menulis.. MMMMMM sangat.. Hihihih.. Tapi nak pecah berita, telur angsa kami dah menetas.. Alhamdulillah.. Seronok sangat. Untuk batch yang awal ni tiga menetas, tapi satu mati. Huhuhu.. So tinggal Along dengan Angah jelah. Comel bangat mereka ni. Senang nak bezakan diorang sebab Along ada tanda hitam kat paruh.



Orang kata, angsa ni boleh ditentukan jantan betinanya daripada bentuk telur. Kalau panjang tajam tu, jantan. Kalau agak bulat tu, betina. Kalau teori ni betul, Along ialah seekor anak angsa jantan, manakala Angah pulak betina. Possible juga sebab bentuk badan pun agak lain. Along lebih besar dan panjang berbanding Angah. Dah pandai mandi dan menyelam pun budak-budak ni. Batch yang berikutnya mungkin dalam 10hari lagi. Banyak juga telur-telur yang dah jadi santapan sebab tak ada benih.

Telur angsa ni aneh, walaupun dah dieram, isi dalamnya masih elok dan masih boleh dimasak. Tapi untuk selamat ambil yang dieram bawah 10 hari la ya. Cakap pasal aneh, angsa-angsa dekat rumah ni memang aneh. Untuk dua ekor induk betina tu, musim bertelur kali ni (setakat hari ni), jumlah penghasilan telur dah 49 biji. Lazimnya dalam 5-6 biji. Kalau 12 pun dah kira banyak sangat. Mak saya cakap, boleh pecah rekod dunia. Hihik, alhamdulillah. Rezeki namanya. Terlebih makan genjer agaknya. Induk kelabu yang bertelur dulu, barulah yang putih. Rasanya lepas 16 biji bertelur, si kelabu mula mengeram tapi si putih belum berhenti lagi sampai hari ni. Dah jadi angsa penelur pulak. No complaint here, I love to eat goose eggs. Lepas Along dan Angah menetas, Si Kelabu dah mula keluar, Putih pulak mula mengeram (sambil bertelur lagi). Hari ni Kelabu dah start bertelur balik. Aneh.. aneh.. Kami ambil 7 biji telur angsa ni nak cuba buat telur masin. Kalau ikutkan, saiz telur angsa kami ni agak kecil. Bila letak sebelah menyebelah dengan telur angsa Mak saya, jauh sangat bezanya.




Hmm mungkin juga faktor pemakanan yang pelbagai sebab ayam-ayam betina pun ada yang tak berhenti-henti bertelur walaupun jenis ayam kampung asli. Hubby bagi diet nasi, daun-daun, hampas kelapa, jagung, dedak dan juga EM. Asalnya dapat resipi EM ni daripada group Tanaman di FB. Kononnya nak buat baja. Lepas buat pencarian dekat internet banyak rupanya gunanya. Boleh campur dalam air minuman ternakan. Anak-anak ayam pun lebih cergas. Ada macam2 resipi dalam internet.. Kawan-kawan boleh search "Garbage Enzyme". Bahan dia ikut keperluan dan availability kat rumah lah ya. Selamat mencuba!

Saturday, September 5, 2015

Menuai Kacang Tanah dan Perihal Angsa-angsa Peliharaan

Salam semua..

Ingat tak saya cerita kempunan nak menuai kacang tanah sebab mak mertua cabut masa saya pergi dialisis? Lepas tuaian kali pertama tu, mak mertua ada simpan benih dan tanam lagi. Kali ni lebih banyak. Bila beliau suruh cabut je, berlari kami laki bini pergi mencabut. Hihihi.. Seronot. Oh ya, kejadian ni dah lama berlaku. Lepas raya rasanya.






Seronok walaupun muka terbakar hangus sebab tengah hari hangat tu buat kerja. Punyalah hangus muka ni, adik saya tegur, "Kak, kenapa hitam sangat ni?". Hahaha. Kerja kasar dik oiiii.. Biar muka hitam, jangan hati hitam. Betul dak?

Cerita pasal anak-anak peliharaan saya pulak. Angsa-angsa ni keturunan angsa belaan mak saya. Daripada 8 biji telur, mak ambil 4 untuk dieramkan. Menetas 3 ekor. Bapak angsa ni pure white, emaknya pula angsa kelabu. Jadi anak dia yang kelabu tak berapa kelabu. Yang putih ada tompok kelabu sikit-sikit. Asalnya mak suruh jualkan anak angsa di pasar. Tapi kami tak tahu nak tentukan jantina angsa-angsa ni. Bila tanya orang-orang yang meniaga ternakan dan pembela-pembela angsa, semua keliru sebab bentuk badan angsa-angsa ni lain. Jadi kami pun belalah dulu sementara dapat kenal pasti jantan betinanya. Dah lama bela, jatuh sayang pulak. Hihihi. Jadilah diorang kesayangan kami.




Diorang ni sangat suka makan rumput dan daun. Jadi sambil merumput tu, saya campakkan pada diorang. Asal nampak saya je, kena kejor. Ingatkan diorang ni dah menggila tak kenal tuan. Bila cerita dengan mak, mak kata, diorang minta makan sebenarnya. Nak pastika betul ke tak, masa diorang acah-acah mak enon nak kejar, saya pun pergi dekat konon-konon nak peluk. Boleh patah balik, diorang pulak yang lari. Angsa putih yang elah depan tu jantan. Yang putih kecik sikit dan kelau tu betina. Yang kelakar, umur baru 4 bulan lebih dah mengawan. Remaja terlampau betullah. Sekarang baru masuk 6 bulan, kedua-dua betina tu dah bertelur. Bertelur main bersepah je, mujur takde orang terpijak. Yang pelik, angsa betina 2 ekor, telur boleh ada 3 biji. Hubby kata mungkin terkeluar dua biji sekali tapi tak sempurna. Sebabnya, telur tu satu besar satu kecil. Kulitnya pulak rapuh dan lembik macam telur penyu. Dah selamat jadi telur dadar telur yang dua tu. Hihihi. Putih telurnya sangat pekat. Bila jadi telur dadar, macam liat sikit. Tapi rasa sama je kot.

Hubbylah yang rajin menilik kaji budak-budak angsa ni. Diorang ni pagi-pagi mesti bising minta dihalau masuk kolam nak bermain-main dalam tu, padahal boleh je terjun sendiri. Kiranya macam minta izin kot. Genjer yang banyak dalam kolam tu habis bersih dimakannya. Tapi mak kata, orang memang bagi angsa yang bakal bertelur makan genjer/paku rawan sebab zat yang terkandung dalamnya bagus untuk peneluran. Kiranya, mereka ni angsa bijak la. Hubby cakap, diorang ada tarian tersendiri, sama ada sebelum berasmara atau sekadar mandi-manda. Memang menarik gerak-geri diorang. Tadi ada pelanggan datang beli ayam, kebetulan angsa-angsa ni tengah mandi-manda dalam kolam, siap dirakam. Lain kali saya pun nak rakam lah. Hihihi. Tapi ni diorang dah start bertelur, mungkin akan dikurung je supaya tak telur bersepah dan basahkan telur. Lain kali la ya.

 Oh ya, mulberi di tepi kolam permainan angsa kami pangkas separa senang memetik sebab dah menjulang tapi tak berbuah. Lepas tu barulah banyak buahnya. Buah dan makin besar dan manis. Syukur alhamdulillah, dapat makan buah fresh. Ada saya terbaca mulberi bagus untuk kesihatan buah pinggang. Perlu dijadikan amalan ni.





Thursday, August 13, 2015

Raya Dah Habis daa...

Assalamualaikum.. 

Baru nak wish selamat hari raya, rupa-rupanya raya dah habis. Puasa Syawal dapat sehari je. Hukhuk.. Tak tahulah kenapa, tak tahan nak puasa. Baru pukul 9, perut dah meronta-ronta. Agaknya start raya dah manjakan dengan makanan yang sedap-sedap. Apa-apa pun, maaf zahir batin kepada semua, terutamanya pembaca blog cabuk ni. Manalah tahu ada mengguris perasaan dalam penulisan dan gurauan.Dah lama tak menulis sebab emosi kacau bilau. Ribut taufan puting beliung semua ada. Nanti takut blog ni tercemar dengan kata-kata nista pulak. Hihi.

Masa Ramadhan tempohari, dalam hati ni mulalah menyemat azam. Nak meningkatkan kesabaran, nak kurangkan marah, kurang merungut. Tapi macam biasalah, mesti ada cabaran dalam mengekalkan azam tu. Ramai pulak yang nak jadi kertas exam berusaha nak gagalkan niat murni I ni. Ramai benor yang menyakitkan hati dan bikin galau. Huwaaa.. Rasa down benor, rasa macam tak boleh bangkit je. Rasa diri ni lebih hina daripada hampas. Tidur pun nangis. Sudahnya kepada Allah jugalah tempat nak mengadu. Nangis lah sungguh-sungguh, "Ya Allah, aku sedih. Hilangkanlah kesedihan ini". Itulah doa duk ulang-ulang setiap kali teringat perkara-perkara yang menyentap kalbu. Dalam hati ni fikir, bilalah aku ni nak mati (Astaghfirullahal'azim.. Moga Allah ampunkan saya). Tapi lepas tu takut sebab harap mati sebab amal tak banyak. Nanti tak boleh jumpa my son and my father. Dalam sedih-sedih tu, tiba-tiba ternampak satu naskhah kecil, pemberian bekas guru, Cikgu Awalludin. Mulanya ingatkan surah Yassin, rupa-rupanya buku doa. Sesungguhnya Allah Maha Tahu apa yang kita perlukan. Dalam tu ada doa memohon kesabaran, doa hilangkan marah dan permusuhan, doa untuk hindarkan fitnah, pendek kata just the very thing that I need. Entahlah, kadang-kadang tak faham dengan sikap orang yang sangat tak rasional & very impossible. Ahhh.. tengok tu, kan dah merungut.. 

Seriously, kalau sedih kita mungkin perlu cari orang yang boleh dipercaya untuk meluahkan perasaan. Tapi tak akan ada yang mempu faham kita lebih daripada pencipta kita.

Doa Menghadapi Tekanan
Hasbunallahi wa nikmal wakil (Ali Imran :173)

Doa Mohon Petunjuk dan Dteguhkan Iman
(Surah Ali Imran : 8)

Doa Nabi Musa Mohon Kesabaran
(Surah Al-A'raf: 126)

Doa Hilangkan Marah dan Permusuhan
"Aku berlindung kepada Allah daripada godaan syaitan yang direjam. Ya Allah, ampuni dosaku dan hilangkan kepanasan hatiku dan lepaskanlah aku dari gangguan syaitan yang terkutuk."



Sunday, June 28, 2015

Kejadian Semalam

Assalamualaikum semua..

Semalam, selepas dialisis, saya dan suami, ibu mertua dan dua orang adik ipar lelaki ada urusan sikit dekat Benut, Pontian. Selesai lebih kurang pukul dua petang. Cuaca panas terik, tekak pun dah pahit. Nak telan air liur pun macam tak ada. Agak rushing masa tu nak mengejar solat. Dari Simpang Renggam, kami membuntuti sebuah kereta proton saga lama. Kereta tu dipandu agak perlahan, tapi sekejap ke tepi sekejap ke tengah. Sampai dekat Renggam, hubby kata kereta ni masuk kampung. Agaknya dia cam kereta siapa. Maknanya makin lama lah kami kena membuntut kereta tu.

Masa dalam jalan kampung, makin melelong-lelong pemanduannya. Kami agak panas hatilah sebab nak cepat kan. Tapi sesekali ada kenderaan daripada arah bertentangan, kecut perut juga takut diorang bertembung. Tiba-tiba proton saga ni turun laju ke bahu jalan. At first, ingat dia nak berhenti kat tepi, tapi lepas tu laju je menghentam pokok kelapa sawit. Astaghfirullahalazim.. rasa nak gugur jantung ni sebab terlalu terkejut. Bila lalu sebelah, nampak pemandunya seorang perempuan dah ertunduk. Mungkin pengsan. Ada dua budak kecil dan kemudian saya nampak seorang makcik tua. Kami berhenti untuk membantu, tapi bila saya tengok bahagian depan baju pemandu tu penuh dengan darah terus saya panik.

"Banyak darah! Baik telefon ambulans!". Sebaik saya cakap macam tu, pemandu tu sedar. "Tolong.. tolong mak saya." Budak-budak berdua tu nampak ketakutan. Kakak pemandu tu keluar dan jatuh terjelepuk tepi kereta. Darah tu mungkin datang dari luka kat dahi (tehantuk stereng barangkali) atau hidung. Saya pun tak pasti sebab muka dia dah penuh darah. Rupa-rupanya tu kawan sebaya suami saya, dekat kampung dikenali sebagai Nonoi.

Masa tu ada beberapa orang yang lalu dan turun beri bantuan untuk keluarkan makcik tu yang dah pengsan dan tersepit. Salah seorangnya kawan baik suami saya, Fairuz. Kebetulan dia menghala ke pekan dan keretanya kosong. Tiba-tiba kereta tu berasap. Makin kelam kabutlah kami semua. Orang lelaki berusaha keluarkan Makcik dan saya bawa budak-budak keluar. Yang abang macam nak menangis, mungkin sebab dia lebih besar dan faham situasi yang berlaku. Yang adik perempuannya nampak lebih tenang, tapi masa saya angkat dia keluar dan dukung, terus dia berpaut kuat. Mungkin dia pun sebenarnya trauma tapi kita yang tak dapat lihat.

Dalam keadaan berdarah tu, Kak Nonoi langsung tak pedulikan diri dia. Dia tak henti-henti minta kami tolong ibunya, Mujur ramai lelaki dan ada peralatan jadi cepat jugalah dapat keluarkan makcik tu. Risau kalau-kalau ada pendarahan dalaman sebab masa diangkat tiba-tiba dia batuk darah, terkena salah seorang adik ipar saya. Kak Nonoi panggil anak-anaknya untuk ikut ke Hospital. Saya tanya dia, kakak boleh ke? Akak berdarah ni. Dia jawab, Akak boleh. Akak boleh. Saya takut kalau Kak Nonoi dan ibunya kena tahan wad, budak-budak tu macamana. Tapi lepas tu saya rasa biarlah mereka ikut. Pertama, walaupun nampak macam tak ada apa-apa, baik diorang diperiksa juga. Takut ada hentakan ke, patah ke kesan impak kemalangan sebab kerusi dalam kereta tu dah bersimpang siur. Kedua, sebagai ketenangan kepada Kak Nonoi. Yelah, dalam keadaan macam tu, kalau tak nampak anak depan mata tentu dia susah hati.

Sepanjang masa tu badan dan tangan saya menggeletar. Mulut ni hanya mampu beristighfar. Sumpah, saya harap saya tak perlu menyaksikan atau terlibat dengan mana-mana kemalangan. Jantung ni rasa macam nak pecah. Sepanjang malam saya tak boleh tidur lena sebab asyik terfikir-fikir. Doakan yang baik-baik semoga semuanya selamat. Pesanan saya, berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang. Jangan lupa pakai tali pinggang keledar.

Thursday, June 25, 2015

Seminggu Sudah Berpuasa..

Ramadhan Kareem..

Sekejap je dah seminggu kan? Macam mana Ramadhan tahun ni? Tahun ni, kali ketiga saya berpuasa sebagai pesakit dialisis. Terus-terang, tahun ni agak lemau berbanding tahun-tahun lepas. Alhamdulillah, masih belum kantoi lagi puasanya. Yang menghairankan, time berbuka nafsu makan menggebu-gebu. Mujurlah dah biasa makan sikit, jadi kapasiti yang boleh masuk takat tu jelah. Pernah sekali bernafsu nak makan benda lain selepas makan semangkuk kecil pengat. Sudahnya tak boleh masuk. Terpaksa suruh pakwe kita habiskan. Hihihi..

Semenjak hari pertama puasa, hujan yang turun setiap hari tiba-tiba berhenti. Sampai hari ni masih belum ada taburan hujan lagi. Itu agaknya yang buat agak letih. Alhamdulillah, masa musim hujan banyak hari tu, kolam-kolam keliling rumah ni banyak juga menakung air. Jadi adalah bekalan untuk menyiram. Tapi banyak juga pokok tomato yang tgh galak berbuah mati kekeringan sebab panas terik cepat je menyejatkan air yang disiram.  Dugaan di bulan Ramadhan.. Maksud Ramadhan tu sendiri salah satunya berasal dari perkataan Ramadh iaitu "kepanasan batu kerana kepanasan matahari". Untuk pembacaan lebih lanjut boleh rujuk SINI.

Bersempena bulan Ramadhan yang mulia ni, saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon kemaafan daripada semua, mudah-mudahan kita menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Manalah tahu, ini Ramadhan yang terakhir, kan? Selamat menunaikan ibadah kepada para muslimin dan muslimat. Salam sayang.

Sunday, May 31, 2015

Tangan Dah Kasar, Kita Rehat Dulu

Assalamualaikum semua. Rasa macam belum lama tak update blog. Sekali tengok last post, 3 bulan lepas daaaa.. Adoyai, ni lah kalau penyakit malas dah merasuk diri. Bukan penyakit malas je, moody, grumpy, segala macam mak nenek kenegatifan bermaharajalela. Kadang-kadang rasa macam semua alter ego saya tengah bercakaran, masing-masing nak menguasai. Ke diorang berkerjasama nak wujud dalam masa sama. Eh, bunyi macam I ni ada membela saka pulak.. Hahahah.. Saya ada cakap dengan hubby, "Bang, kita rasa, kita ni macam dah nak gila". Yelah, kejap sedih, kejap marah. Kejap kesian dengan orang, kejap lagi menyampah pulak. Kadang-kadang tu rasa macam nak makan orang. Macam psiko kan? Kadang-kadang rasa macam nak jumpa pakar psikiatri pulak.

Pada suatu hari, tetiba rasa nak baca risalah salah satu ubat yang saya ambil sebab nurse kat dialysis centre tu cakap pulse rate saya rendah sangat. Ada sekali tu cuma 39/min. Saya syak salah satu ubat darah tinggi sebab tiap kali ambil ubat, pharmacist tak kata ubat darah tinggi, tapi ubat untuk jantung. Baca punya baca, rupanya memang side effect ubat tu. Tapi terkejut sebab selain tu, ubat ni boleh menyebabkan 'abnormal dreams, amnesia, depression, gait abnormality, hallucinations, insomnia, nervousness, personality change, somnolence, and tremor." Wow, it explains a lot kenapa saya makin pelupa. Selalu kalau orang pesan, "Nanti ingatkan....", saya ingat orang ada suruh ingatkan something tapi tak ingat apa yang disuruh ingatkan.. Okay, at least I am not phsyco. Ye ke?

Sekarang alhamdulillah hujan hampir setiap petang.. Pagi biasanya cerah.. Jadi ringan sikit kerja menyiram tanaman.. Atau dengan kata lain tak payah siram kecuali tanaman dalam pasu di kaki lima rumah. Tapi rumput rumpai hidup subur.. Setiap kali ada masa, kerja merumput je.. Tanah agak lembap, senang cabut guna tangan je. Punyalah subur, timbunan kompos dah bergunung-gunung. Tak habis-habis, baru nak clearkan tempat lain, yang baru cabut hari tu dah tumbuh rumput baru. Sampai kasar tangan kita. Huhuhu Harapkan Si Pindi (arnab peliharaan), bukan nak makan rumput, tanaman yang di makannya. Pokok edamame tengah berbuah dimakannya.. Geram je. Nasib baik I love you tau, Pindi. Buah terung yang meleret dekat tanah pun dikokaknya.

Kerja Si Pindi. Depan mata kita dia buat kerja. Selamba.

Rumput-rumput yang dijadikan kompos tu saya masukkan dalam tong gabus dan semai macam-macam benih dalam tu.. Hasilnya sangat memuaskan hati..

Herbs Box. Sweet Basil, Dark Opal Basil, Thai Basil. Peppermint, Pegaga, Nasturtium, Lekiu  tak kelihatan sebab Basil bushy sangat. Ada juga sepokok gomphrena putih dan beberapa pokok keembong yang tak tahu warna apa.


 Box kedua ni ada pokok keembong juga, pokok cili besar, bawang, dan zinnia warna krim. Cili besar dah mula berbuah dan lekat. Hasil kerja keras sekumpulan semut. Tapi diorang membela bena hitam lah pulak.


Add caption

Box ketiga ni dipenuhi anak benih bendi merah. Tak sangka pulak masih bernas biji benihnya sebab dah lama simpan benih ni.. Tak simpan dalam peti sejuk pun. Campak je dan boleh kata semua tumbuh. Alhamdulillah. Ada anak tomato jenis italian paste di celah-celah anak bendi tu.

Anak benih bendi merah.

Yang ni ada bunga telang dan terung panjang hijau. Baru juga alih pokok terung tu. Ada juga gomphrena ungu dan velvet lace dianthus.
 Box yang di bawah ni, tong kompos saya yang pertama. Masa tu, ada satu ni je tong. So, segala macam biji benih saya campak dalam ni. Yang menguasai terung panjang hijau. Sangat puas hati tanam terung ni sebab sangat cepat besar tapi lambat tua. Bunganya pun lebat. Ada tomato, carrot, kobis, kailan. Hari tu ada zucchini tapi mati kering sebab tuan dia balik kampung, takde orang tolong siram.

Add caption
 Kalau berkebun, tak sah kalau takde pengunjung. Lihatlah gambar kat bawah ni. Besar bukan beluncas tu..Agak2 beluncas untuk rama-rama apa ya? Dua ekor je, tapi hampir botak pokok terung ni. Hari tu jumpa seekor dekat pokok terung lain. Botak terus daunnya. Tapi lepas tu tumbuh semula daun baru yang lebih cantik.