Great stuff to be shared together...

Sunday, June 28, 2015

Kejadian Semalam

Assalamualaikum semua..

Semalam, selepas dialisis, saya dan suami, ibu mertua dan dua orang adik ipar lelaki ada urusan sikit dekat Benut, Pontian. Selesai lebih kurang pukul dua petang. Cuaca panas terik, tekak pun dah pahit. Nak telan air liur pun macam tak ada. Agak rushing masa tu nak mengejar solat. Dari Simpang Renggam, kami membuntuti sebuah kereta proton saga lama. Kereta tu dipandu agak perlahan, tapi sekejap ke tepi sekejap ke tengah. Sampai dekat Renggam, hubby kata kereta ni masuk kampung. Agaknya dia cam kereta siapa. Maknanya makin lama lah kami kena membuntut kereta tu.

Masa dalam jalan kampung, makin melelong-lelong pemanduannya. Kami agak panas hatilah sebab nak cepat kan. Tapi sesekali ada kenderaan daripada arah bertentangan, kecut perut juga takut diorang bertembung. Tiba-tiba proton saga ni turun laju ke bahu jalan. At first, ingat dia nak berhenti kat tepi, tapi lepas tu laju je menghentam pokok kelapa sawit. Astaghfirullahalazim.. rasa nak gugur jantung ni sebab terlalu terkejut. Bila lalu sebelah, nampak pemandunya seorang perempuan dah ertunduk. Mungkin pengsan. Ada dua budak kecil dan kemudian saya nampak seorang makcik tua. Kami berhenti untuk membantu, tapi bila saya tengok bahagian depan baju pemandu tu penuh dengan darah terus saya panik.

"Banyak darah! Baik telefon ambulans!". Sebaik saya cakap macam tu, pemandu tu sedar. "Tolong.. tolong mak saya." Budak-budak berdua tu nampak ketakutan. Kakak pemandu tu keluar dan jatuh terjelepuk tepi kereta. Darah tu mungkin datang dari luka kat dahi (tehantuk stereng barangkali) atau hidung. Saya pun tak pasti sebab muka dia dah penuh darah. Rupa-rupanya tu kawan sebaya suami saya, dekat kampung dikenali sebagai Nonoi.

Masa tu ada beberapa orang yang lalu dan turun beri bantuan untuk keluarkan makcik tu yang dah pengsan dan tersepit. Salah seorangnya kawan baik suami saya, Fairuz. Kebetulan dia menghala ke pekan dan keretanya kosong. Tiba-tiba kereta tu berasap. Makin kelam kabutlah kami semua. Orang lelaki berusaha keluarkan Makcik dan saya bawa budak-budak keluar. Yang abang macam nak menangis, mungkin sebab dia lebih besar dan faham situasi yang berlaku. Yang adik perempuannya nampak lebih tenang, tapi masa saya angkat dia keluar dan dukung, terus dia berpaut kuat. Mungkin dia pun sebenarnya trauma tapi kita yang tak dapat lihat.

Dalam keadaan berdarah tu, Kak Nonoi langsung tak pedulikan diri dia. Dia tak henti-henti minta kami tolong ibunya, Mujur ramai lelaki dan ada peralatan jadi cepat jugalah dapat keluarkan makcik tu. Risau kalau-kalau ada pendarahan dalaman sebab masa diangkat tiba-tiba dia batuk darah, terkena salah seorang adik ipar saya. Kak Nonoi panggil anak-anaknya untuk ikut ke Hospital. Saya tanya dia, kakak boleh ke? Akak berdarah ni. Dia jawab, Akak boleh. Akak boleh. Saya takut kalau Kak Nonoi dan ibunya kena tahan wad, budak-budak tu macamana. Tapi lepas tu saya rasa biarlah mereka ikut. Pertama, walaupun nampak macam tak ada apa-apa, baik diorang diperiksa juga. Takut ada hentakan ke, patah ke kesan impak kemalangan sebab kerusi dalam kereta tu dah bersimpang siur. Kedua, sebagai ketenangan kepada Kak Nonoi. Yelah, dalam keadaan macam tu, kalau tak nampak anak depan mata tentu dia susah hati.

Sepanjang masa tu badan dan tangan saya menggeletar. Mulut ni hanya mampu beristighfar. Sumpah, saya harap saya tak perlu menyaksikan atau terlibat dengan mana-mana kemalangan. Jantung ni rasa macam nak pecah. Sepanjang malam saya tak boleh tidur lena sebab asyik terfikir-fikir. Doakan yang baik-baik semoga semuanya selamat. Pesanan saya, berhati-hati di jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang. Jangan lupa pakai tali pinggang keledar.

Thursday, June 25, 2015

Seminggu Sudah Berpuasa..

Ramadhan Kareem..

Sekejap je dah seminggu kan? Macam mana Ramadhan tahun ni? Tahun ni, kali ketiga saya berpuasa sebagai pesakit dialisis. Terus-terang, tahun ni agak lemau berbanding tahun-tahun lepas. Alhamdulillah, masih belum kantoi lagi puasanya. Yang menghairankan, time berbuka nafsu makan menggebu-gebu. Mujurlah dah biasa makan sikit, jadi kapasiti yang boleh masuk takat tu jelah. Pernah sekali bernafsu nak makan benda lain selepas makan semangkuk kecil pengat. Sudahnya tak boleh masuk. Terpaksa suruh pakwe kita habiskan. Hihihi..

Semenjak hari pertama puasa, hujan yang turun setiap hari tiba-tiba berhenti. Sampai hari ni masih belum ada taburan hujan lagi. Itu agaknya yang buat agak letih. Alhamdulillah, masa musim hujan banyak hari tu, kolam-kolam keliling rumah ni banyak juga menakung air. Jadi adalah bekalan untuk menyiram. Tapi banyak juga pokok tomato yang tgh galak berbuah mati kekeringan sebab panas terik cepat je menyejatkan air yang disiram.  Dugaan di bulan Ramadhan.. Maksud Ramadhan tu sendiri salah satunya berasal dari perkataan Ramadh iaitu "kepanasan batu kerana kepanasan matahari". Untuk pembacaan lebih lanjut boleh rujuk SINI.

Bersempena bulan Ramadhan yang mulia ni, saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon kemaafan daripada semua, mudah-mudahan kita menjadi lebih baik daripada sebelumnya. Manalah tahu, ini Ramadhan yang terakhir, kan? Selamat menunaikan ibadah kepada para muslimin dan muslimat. Salam sayang.

Sunday, May 31, 2015

Tangan Dah Kasar, Kita Rehat Dulu

Assalamualaikum semua. Rasa macam belum lama tak update blog. Sekali tengok last post, 3 bulan lepas daaaa.. Adoyai, ni lah kalau penyakit malas dah merasuk diri. Bukan penyakit malas je, moody, grumpy, segala macam mak nenek kenegatifan bermaharajalela. Kadang-kadang rasa macam semua alter ego saya tengah bercakaran, masing-masing nak menguasai. Ke diorang berkerjasama nak wujud dalam masa sama. Eh, bunyi macam I ni ada membela saka pulak.. Hahahah.. Saya ada cakap dengan hubby, "Bang, kita rasa, kita ni macam dah nak gila". Yelah, kejap sedih, kejap marah. Kejap kesian dengan orang, kejap lagi menyampah pulak. Kadang-kadang tu rasa macam nak makan orang. Macam psiko kan? Kadang-kadang rasa macam nak jumpa pakar psikiatri pulak.

Pada suatu hari, tetiba rasa nak baca risalah salah satu ubat yang saya ambil sebab nurse kat dialysis centre tu cakap pulse rate saya rendah sangat. Ada sekali tu cuma 39/min. Saya syak salah satu ubat darah tinggi sebab tiap kali ambil ubat, pharmacist tak kata ubat darah tinggi, tapi ubat untuk jantung. Baca punya baca, rupanya memang side effect ubat tu. Tapi terkejut sebab selain tu, ubat ni boleh menyebabkan 'abnormal dreams, amnesia, depression, gait abnormality, hallucinations, insomnia, nervousness, personality change, somnolence, and tremor." Wow, it explains a lot kenapa saya makin pelupa. Selalu kalau orang pesan, "Nanti ingatkan....", saya ingat orang ada suruh ingatkan something tapi tak ingat apa yang disuruh ingatkan.. Okay, at least I am not phsyco. Ye ke?

Sekarang alhamdulillah hujan hampir setiap petang.. Pagi biasanya cerah.. Jadi ringan sikit kerja menyiram tanaman.. Atau dengan kata lain tak payah siram kecuali tanaman dalam pasu di kaki lima rumah. Tapi rumput rumpai hidup subur.. Setiap kali ada masa, kerja merumput je.. Tanah agak lembap, senang cabut guna tangan je. Punyalah subur, timbunan kompos dah bergunung-gunung. Tak habis-habis, baru nak clearkan tempat lain, yang baru cabut hari tu dah tumbuh rumput baru. Sampai kasar tangan kita. Huhuhu Harapkan Si Pindi (arnab peliharaan), bukan nak makan rumput, tanaman yang di makannya. Pokok edamame tengah berbuah dimakannya.. Geram je. Nasib baik I love you tau, Pindi. Buah terung yang meleret dekat tanah pun dikokaknya.

Kerja Si Pindi. Depan mata kita dia buat kerja. Selamba.

Rumput-rumput yang dijadikan kompos tu saya masukkan dalam tong gabus dan semai macam-macam benih dalam tu.. Hasilnya sangat memuaskan hati..

Herbs Box. Sweet Basil, Dark Opal Basil, Thai Basil. Peppermint, Pegaga, Nasturtium, Lekiu  tak kelihatan sebab Basil bushy sangat. Ada juga sepokok gomphrena putih dan beberapa pokok keembong yang tak tahu warna apa.


 Box kedua ni ada pokok keembong juga, pokok cili besar, bawang, dan zinnia warna krim. Cili besar dah mula berbuah dan lekat. Hasil kerja keras sekumpulan semut. Tapi diorang membela bena hitam lah pulak.


Add caption

Box ketiga ni dipenuhi anak benih bendi merah. Tak sangka pulak masih bernas biji benihnya sebab dah lama simpan benih ni.. Tak simpan dalam peti sejuk pun. Campak je dan boleh kata semua tumbuh. Alhamdulillah. Ada anak tomato jenis italian paste di celah-celah anak bendi tu.

Anak benih bendi merah.

Yang ni ada bunga telang dan terung panjang hijau. Baru juga alih pokok terung tu. Ada juga gomphrena ungu dan velvet lace dianthus.
 Box yang di bawah ni, tong kompos saya yang pertama. Masa tu, ada satu ni je tong. So, segala macam biji benih saya campak dalam ni. Yang menguasai terung panjang hijau. Sangat puas hati tanam terung ni sebab sangat cepat besar tapi lambat tua. Bunganya pun lebat. Ada tomato, carrot, kobis, kailan. Hari tu ada zucchini tapi mati kering sebab tuan dia balik kampung, takde orang tolong siram.

Add caption
 Kalau berkebun, tak sah kalau takde pengunjung. Lihatlah gambar kat bawah ni. Besar bukan beluncas tu..Agak2 beluncas untuk rama-rama apa ya? Dua ekor je, tapi hampir botak pokok terung ni. Hari tu jumpa seekor dekat pokok terung lain. Botak terus daunnya. Tapi lepas tu tumbuh semula daun baru yang lebih cantik.





Monday, February 23, 2015

Akhirnya Berjaya Tanam Tomato Sampai Berbuah

Assalamualaikum.. Hai kawan-kawan.. Hari ni nak share foto tanaman di kebun mini saya.. Ada edamame, nasturtium, timun tun, bok choy, dan yang paling penting, TOMATO. Dah banyak kali tanam tomato, tapi gagal.. Akhirnya berjaya juga. Pokok pangkalnya, jangan berhenti berusaha ya!

Edamame Sayamusume. Seeds from Seeds Galore.

Satu lagi. Ada tiga pokok je. Dah makan dah kacangnya. Sedap!

Putik timun tun. Biji benih dari timun yang dibeli di pasar.
 Timun tun ni lekat sebiji je. Pokok yang selamat cuma dua daripada banyak. Sebabnya ada ayam terlepas masuk kawasan tanaman. Habis dicabutnya. Buah yang lekat tu kecik je. Petik pun sebab pokoknya mati kekeringan disalai mentari. Tapi buahnya manis sangat..

Salah satu pokok mulberi. Our favorite. Keratan dari rumah mak.

Tomato biasa. Juga dari buah tomato yang dibeli di pasar.

Tomato renek. Seeds from Kedai Dua Hengget.

Peek-a-boo! See ya!

Lebat bunganya. Harap-harap bertahanlah dalam cuaca panas ni.

Yellow pear cherry tomato. Seeds from GO GREEN.

Nasturtium King Theodore. Bought 5 types of Nasturtium. 3 je yang hidup. Salah teknik.

Purple tomato. Baru berbunga. Tapi banyak pokoknya yang survive.

My mini nursery. Cacamarba asal boleh.

Tinggal berapa pokok je. Yang lain kena kais dengan ayam.

Ada pokok lada solok solo. Lokasi bawah pokok ubi.

Carrot dari sisa beli di pasar. Harap-harap sudilah dia berbunga. Aamiin.
I'm kinda obsess with replanting my vege scrap. Lepas tengok satu video yang Mama Pongkey share dekat facebook. Carrot, bok choy, daun bawang, daun sup, lekiu, apa yang boleh lah. Berbaloi dan menjimatkan. Saya dah dapat 5 pasu lekiu yang ditanam daripada pangkal. Tapi daun sup fail.. Hihihi.. Asyik lecur je.. Salah teknik juga agaknya..

Oklah, sampai sini dulu. Chao!

Sunday, February 22, 2015

Hasil Mahsul

Salam semua.. Oleh sebab malas nak berblogging, hari ni saya letak gambar jelah ye.. Ni sebahagian daripada hasil tanaman saya. Ada yang baru dipetik ada yang dah lama.. Masa tangkap gambar macam-macam benda nak cerita. Otak ni kemain ligat merangka ayat. Bila depan laptop, terus blank. Oh ya, sekarang ni banyak betul cabaran dalam berkebun. Musim kemarau yang panjang ni memang agak melelahkan sebab kena timba dan angkat air daripada kolam. Kolam dan perigi pun dah hampir kering. Risau pulak sebab jangkamasa kemarau ikut kaji cuaca mungkin berlarutan sampai Julai.

Kesian pokok genjer ni bila air makin cetek.

Okey entry ni terstop kejap sebab laptop tetiba buat hal.. boleh pulak dia blue screen dua tiga kali.. Huwaaaa.. Dah nak sampai masa agaknya.. Tapi alhamdulillah dengan laptop nilah dapat siapkan master dan kerja-kerja. Dapat blogging dan blogwalking sampai berkenal-kenalan dengan kawan-kawan baru. Kalau harapkan duk berkurung dalam rumah ni, memang tak jumpa orang.

Bendi merah, bendi arab, terung panjang ungu, terung panjang hijau, pucuk ubi.
 Terung panjang hijau tu isi dia lebih pejal daripada terung ungu yang lebih berlemak. Itu pun kurang cantik buahnya sebab tak cukup air.. Hihi.. jauh lah. Tak larat nak pergi siram.

Kacang tanah.
 Kacang tanah ni pulak hasil tanaman Emak mertua. Saya memang mengidam nak cabut pokok kacang ni tapi kempunan sebab MIL cabut masa saya pergi hemodialisis.. Orang banyak urik asid macam saya dan penghidap gout tak boleh makan banyak ni.

Terung Panjang ungu, capsicum merah, bendi arab, cili besar dan buah letup-letup.


Buah letup-letup ni sungguh menggamit memori di zaman kanak-kanak. Musim panas ni manis sangat. Lebih sedap daripada sedaranya markisa. Yang bestnya, suami saya baru pertama kali makan ni. Selalunya dia tu professor serba tahu. Hahahha..Capsicum yang dalam gambar ni adalah yang kedua dipetik.. Ada cacat sikit macam kena kulat. Buat goreng capcai dengan sayur-sayur lain..



Oh ya, sekarang ni saya dan suami dah start berniaga di pasar minggu di Simpang Renggam. Buat masa ni kami berniaga ayam kampung dan anak pokok gaharu. Kalau ada hasil-hasil kebun, kami bawa juga macam keledek dan roselle. Alhamdulillah, seronok rupanya berniaga ni. Dapat kawan baru dan belajar banyak perkara baru. Dan yang paling best bila dapat testimoni yang positif daripada pelanggan. Alhamdulillah. Lepas ni kenalah fikir untuk pelbagaikan produk. Kakak saya mungkin akan tumpang berjualan anak pokok herba dan bunga untuk dapatkan duit tambahan untuk kelas tadika dia.

Monday, January 12, 2015

Hujung Kebun

Salam semua.. Hari ni takde cerita sangat.. Cuma nak berkongsi gambar tanaman di suatu sudut kebun.. Kawasan ni tanahnya kurang subur, tak banyak tanaman yang mampu bertahan.. Alhamdulillah, roselle, bendi, terung dan cili benggala dah mula mengeluarkan hasil walaupun pokoknya taklah sihat sangat.










Monday, December 29, 2014

Di Kala Hujan Teduh

Assalamualaikum semua.. Macam mana keadaan cuaca dekat tempat kawan-kawan semua? Di kampung ni, alhamdulillah dah dua hari hujan reda. Sesekali gerimis mengundang tapi waktu malam biasanya ada hujan turun. Apa-apa pun, kami semua tetap dalam keadaan berjaga-jaga. Semua dokumen penting dah di pack dalam plastik dan diseal. Barang-barang penting letak di tempat yang mudah dicapai, bateri handphone pastikan sentiasa penuh dicas. Risau juga sebab kawasan ni pernah dilanda banjir.

Sepanjang hidup, sekali saya pernah rasa pengalaman dilanda bah. Rasanya dalam 2006 atau 2007. Masa tu saya baru habis degree, di Felda Selancar, Pahang. Walaupun rumah kami tak dimasuki air sebab terletak atas bukit, tapi perhubungan darat terputus terus. Bekalan air dan elektrik pun takde. Masa tu, mandi air hujan dekat cucur atap. Subuh-subuh gelap dah kena mandi takut orang nampak. Jambatan runtuh, helikopter berlegar-legar hantar bantuan. Bekalan makanan alhamdulillah kat rumah parents saya cukup sebab masa tu mak saya berniaga. Jadi selalu ada stok barang kering dan tong gas ekstra. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan..

Banjir kali ini memang di luar jangkaan. Bukan setakat harta benda, nyawa pun sudah jadi korban. Mana-mana yang sudi membantu, semoga Allah membalas jasa baik kalian. Risau juga sebab ramai juga ahli keluarga dan kaum kerabat yang tinggal di Pantai Timur. Waktu gelombang pertama tempoh hari, naik juga air masuk ke rumah adik saya di Kuala Terengganu. Hanya pada Tuhan kita bergantung harap agar melindungi daerah-daerah yang terjejas ni.

Sementara hujan teduh pagi tadi, saya sempat juga bersiar-siar keliling rumah, melihat-lihat tanaman. Ada yang gembira disirami hujan mencurah, ada juga yang tewas. Banyak juga tumbuhan liar, memanggil-manggil menggoda supaya dirakam gambarnya.


Musim-musim hujan ni banyak betul serangga seperti belalang, anak dara cina dan kekabuh timun. Walaupun daunnya berlubang-lubang dimakan belalang, ros kuning ni masih sudi menghadiahkan kuntumnya.


Bunga dekat atas ni bukan markisa ye.. Ni bunga buah letup-letup (Passiflora foetida). Isinya lebih kurang markisa juga. Masam manis, tapi saiz jauh lebih kecil daripada markisa. Dah lama tak jumpa pokok buah letup-letup ni. Mengimbau memori zaman kanak-kanak kutip buah letup-letup dalam semak. Boleh baca lebih lanjut di sini.


My all time favourite, amaryllis lily. Yang pink ni dah kali ketiga berbunga dalam dua-tiga bulan ni. Mungkin si pink ni sukakan hujan yang banyak. Lily yang warna peach masih belum berbunga untuk tahun ni.

Costus woodsonii.
 Costus woodsonii ni katanya boleh dimakan. Belum pernah mencuba lagi. Ni dapat daripada Kak Yaya, dulu kitorang panggil bunga gincu je.

Mirabilis jalapa. Shocking pink.
Hari tu saya ada tanam mirabilis jalapa warna lain. Putih bintik pink dan kuning+pink. Tapi menghairankan, bunganya tak mahu kembang, berpintal-pintal je.  Entah apa salahnya.

Desert petunia. Ruellia.
 Senang nak jaga pokok ni. Ada dua kaler sebenarnya. Satu lagi pink. Entah kenapa lupa pula nak snap gambar dia. Masa pergi kuarters Kaklong hari tu, nampak bunga ni tapi jenis rendah punya. Ingat nak korek bawa balik, sekali kena mesin rumput da..

Bunga keledek (Ipomoea batatas). Macam bunga seripagi. Baru tahu keledek berbunga ni dinamakan juga "Tuberous Morning Glory" atau Seri Pagi berubi (Betul ke?)

Ha yang ni baru bunga seri pagi. Tapi saiz mini.
 Seri pagi sazi mini ni kalau tak salah namanya tiny bell. Nama saintifik, Ipomoea triloba. Warna yang ni pink lembut, comel juga cuma bunganya taklah meriah sangat.

Cypress vine (Ipomoea quamoclit).
 Wah, banyak pula sepupu sepapat Ipomoea ni. Patut tangkap gambar gambar bunga Ipomoea aquatica sekali tadi. Apa tu? Kangkung la.. hihihi.. cantik juga tetiba ada bunga putih.. esoklah amek. Cypress vine ni tumbuh meliar je memanjat pokok allamanda kuning. Macam dekorasi krismas pulak.

Kemunting cina. Warna pink lembut, warna baru muncul mungkin sebab yang shocking pink kawen dengan yang putih.

Kemunting cina yang asal. Oleh sebab dah berkembang biak sangat, saya keluarkan daripada pasu dan tanam dekat tanah je.

Cosmos bipinnatus. Excuse yang terkulai tu. Tewas ditimpa hujan.

Red Zinnia.

Buah peria liar yang dah ranum. Cantik pulak tengok kombinasi warna ni.