Great stuff to be shared together...

Facebook Badge

Wednesday, June 18, 2014

Metamorfosis

Salam semua.. Buat apa tu? Saya tengah sejukkan badan sebab berpeluh-peluh masak.. Hari ni menu tomyam ayam kampung. Ada orang mengidam suruh kita masak tomyam.. Selain ayam kampung, bahan-bahan lain macam cili padi, daun tomyam (sawtooth coriander), serai, daun limau purut dan lengkuas freshly picked homegrown mari. Malas tangkap gambar sebab pak mertua ada kat dalam rumah. Nanti dia kata menantu dia takde kerja masak pun tangkap gambar.. Huwawawawa..

Hmm.. Sebenarnya nak tunjuk gambar-gambar pokok limau purut saya yang botak kena kokak dengan beluncas.. Banyak sangat sampai terpaksa ambil bahagian pucuk sebab daun yang sedang elok semua kena makan. Nampaknya tunas rasa beluncas ni hebatlah kan?

Hii... banyaknya tahi awak

Nampak tak kelongsong kepompong yang dah pecah kat daun atas?

Belum boleh terbang lagi ni.. Tengah sun bathing. Nampak tak adik dia mengintai kat daun belakang tu?


Wednesday, June 11, 2014

In Loving Memory

Salam semua.. Pheww.. such a long hiatus.. Banyak perkara berlaku. Saya cuba beri peluang pada diri sendiri untuk mengambil masa secukupnya untuk bangkit semula. So, here I am, better, even not fully recover.

Saya sangka saya bersedia untuk kehilangan Ayah pada usia yang sudah agak dewasa. Guess I was totally wrong. Terlalu banyak memori bersama Ayah terutamanya pada awal pemergiannya. Kalau keseorangan, mudah air mata ini mengalir. Saya lambat rapat dengan Ayah sebab semasa remaja saya agak rebellous. Semakin beranjak dewasa, barulah saya mula faham ayah. Dulu selalu rasa Ayah tak sayang rupa-rupanya sebab Ayah percaya dan yakin pada saya. Detik saya mula 'mengenali' Ayah ialah bila saya perkenalkan boyfriend (kini suami). Ayah terus suka  dan seronok. Siap beritahu sedara mara yang saya akan sambung generasi Jawa yang semakin hilang dalam famili. Macam dah confirm je akan jadi menantu dia. Selepas saya berkahwin Ayah dan hubby jadi bestfriends. Ayah orangnya pendiam dan hanya ramah dengan orang tertentu. Suami saya pun macam tu. Tapi bila diorang berdua berjumpa, boleh pula berborak sampai lewat malam. Kata bapa mertua saya, 'tune' diorang sama.

Ayah orangnya romantik dan sentimental. Suka dengan lagu keroncong. Makan tak cerewet dan selalu puji Mak pandai memasak. Ayah selalu bilang, "Angah belajar masak dengan Mama (panggilan ayah pada Mak). Ayah untung sebab Mama masak sedap". Ayah tak makan ikan pari tapi sesekali dia beli juga sebab anak isterinya suka makan. Kalau anak-anak balik berkumpul, Ayah selalu beli ikan patin atau baung, suruh Mak masak gulai tempoyak. Berebut kitorang makan. Suami yang tak makan tempoyak pun jadi makan tempoyak. Dalam peti sejuk selalu ada makanan kegemaran kitorang. Selalu ada air Bliss, susu coklat, buah anggur, Twister dan macam-macam lagi. Untuk saya selalu ada coklat. Selalu ayah akan bagi hint, "Angah tak buka peti lagi hari ni?". Masa musim durian Ayah akan borong yang terbaik dalam seguni dua. Selalu saya serba salah sebab saya tak boleh makan banyak durian. Walaupun dah dewasa dan dah jadi mak orang, Ayah masih belikan baju raya. Ayah layan kami macam masa kecik-kecik dulu. Mungkin Ayah tak perasan kami dah dewasa.

Satu perkara yang istimewa tentang Ayah, instinct Ayah kuat. Pernah satu masa kami sekeluarga keluar ke bandar. Ayah turun sekejap cari barang kami semua tunggu saja dalam van. Lepas tu kami bertekak suruh salah seorang turun beli air yogurt Bliss tapi semua malas sebab cuaca panas. Surprise, surprise. Ayah datang bawa air Bliss! "Fuyooo! Macam tahu-tahu je Ayah ni?". Ayah selamba je jawab, "Ayah tahulah.." Pernah satu masa Ayah outstation, adik saya Acah waktu tu dalam 4-5 tahun cakap pada Mak,"Mak, akak rasa nak makan anggur la". Tup-tup masa ayah balik, ayah bawa anggur. Mak kata 'link' antara Ayah dengan Acah agak kuat sebab hanya masa Mak bersalinkan Acah je Ayah ada tunggu. Tapi dia jugalah yang suka bergaduh dengan Ayah.. Ayah pergi pun sehari sebelum hari jadi Acah. Reminder telefon ayah berbunyi mengingatkan hari jadi Acah. Sekarang saya yang guna HP ayah. Semua hari jadi ada dalam reminder. Ayah tak pernah lupa wish birthday kami walaupun hanya dengan sms "Happy Bday". Ya, my father was a man with few words. Terus terang saya katakan saya masih tak percaya yang ayah dah tiada. Dalam hati ni Ayah macam pergi outstation je.

Belasungkawa Nordiana binti Nordin 

Dua bulan selepas pemergian ayah, salah seorang kawan baik saya pula telah kembali ke rahmatullah iaitu Nordiana Nordin. Rasanya saya pernah tulis pasal dia. Dia meninggal dunia kerana kanser yang semakin merebak ke dari payudara ke paru-paru, otak, darah, hati dan tulang. Saya sempat berjumpa beberapa hari sebelum kematiannya. Saya sangat terkejut sebab orang yang dulu agak gempal tinggal tulang dan kulit saja. Matanya tertutup sebelah, ada benjolah di kepala dan pertuturannya kurang lancar. Alhamdulillah waktu tu dia masih kenal saya. Pertuturannya agak tak selaras dengan apa yang dia fikirkan. Kadang-kadang dia terlelap sekejap waktu berbual. Tapi kata orang itulah keadaan dia yang paling baik sebab most of the time dia akan mengerang kesakitan. Saya seboleh-bolehnya tak mahu menangis melihat keadaannya. Diana ni adalah jenis manusia yang terlampau baik yang jenis tak reti nak menolak kalau orang minta tolong. Jadi tak hairanlah sewaktu dia sakit ramai orang datang melawat tak kira jauh dan dekat. Saya tak percaya dia ni ada musuh kecuali orang yang pilih jadi musuh dia tu ada sakit mental. Diana agak lambat bertemu jodoh tapi saya percaya kerana Allah nak bagi jodoh yang terbaik buatnya. Suami yang setia menjaga dan mengasihinya sehingga ke akhir hayat. Orang yang baik sentiasa meninggalkan kenangan yang baik, dan mendapat balasan yang baik juga. Diana meninggal pada hari Jumaat dalam keadaan yang tenang dikelilingi suami, keluarga dan sahabat-sahabatnya.

Belasungkawa Abdul Wahab Abdul Rahman

Selepas menziarah jenazah Diana di Muar, saya pulang ke Segamat dan disambut pula dengan pemergian salah seorang jiran saya sewaktu tinggal di Palong Timur, Encik Wahab. Hubungan kekeluargaan kami agak rapat sebab saudara sebelah isterinya merupakan anak angkat datuk saya. Mereka juga merupakan jiran kami di tempat tinggal sekarang. Jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan yang sama dengan ayah. Nampaknya mereka berjiran sehingga ke alam kubur. Saya pernah melakukan latihan industri di Kilang Sawit Palong Timur, dan Encik Wahab inilah yang selalu menunjuk ajar dan menemani saya mengambil sampel untuk ujikaji. Sikapnya agak gila-gila sedikit tapi menghiburkan hati. Saya agak terkejut dengan pemergiannya sebab baru juga berjumpa waktu dia menziarahi pengkebumian Ayah. Punca kematiannya disebabkan kesan sampingan kemalangan yang menjejaskan jantungnya.

Ramai lagi orang yang satu-persatu meninggalkan dunia yang fana ini. Ada yang rapat yang tidak. Ada yang dekat ada yang jauh. Di tempat tinggal ibu bapa saya saja lebih 10 orang meninggal dalam tempoh 2 bulan (ada antaranya masuk surat khabar). Semoga roh mereka dicucuri rahmat dan tergolong dalam golongan orang-orang soleh. Peringatan kepada kita yang masih hidup, kematian itu pasti.


Friday, December 6, 2013

Kau Pergi Jua

Salam sayang buat semua...

Untuk makluman, ayah saya, Mohd Yunos Ahmad telah kembali ke rahmatullah pada Khamis 28 November 2013, pukul 950 pagi. Kami telah mengikhlaskan kepergian Ayah daripada melihat Ayah menahan kesakitan dan ditebuk di sana sini. Sebelum ayah menghembuskan nafas yang terakhir, ayah sedar dan cuba bercakap tapi kami tidak mampu memahami kerana penggunaan alat bantuan pernafasan. Jantung ayah semakin lemah dan dua kali terhenti. Peluang pada waktu itu kurang daripada 50 %. Kemudian didapati darah ayah sudah berkuman dan perlu menjalani dialisis segera. Walaupun ayah tidak dapat minum, tapi tubuh ayah bengkak air (edema). Pihak hospital sedaya upaya untuk menaikkan tekanan darah yang menurun. Namun, setelah semua ubat dan dos maksimum diberikan, tekanan darah terus jatuh. Sesungguhnya semua yang berlaku adalah atas izin dan kehendak Allah. Ayah pergi dengan hanya Emak dan Mokde disisinya. Ada rasa kecewa kerana tidak dapat menghadap buat kali terakhir, tapi apabila menatap wajah arwah yang tenang, keredhaan itu datang sendiri. Semoga Allah mencucurkan rahmat atas roh Ayah dan melindunginya daripada siksa kubur dan api neraka dengan izin dan kurnia-Nya. Kini urusan Ayah hanya dengan Allah, bukan lagi dengan manusia-manusia yang sering mengkhianati dan menganiaya Ayah sepanjang hidupnya. InshaaAllah segala kesabaran atas dugaan akan dibalas dengan setimpal. Semoga Ayah ditempatkan di dalam syurga bersama para solihin.

Wednesday, November 13, 2013

Rumpai Berkhasiat Perubatan Part I

Banyak tumbuhan yang tumbuh meliar sekeliling rumah sebenarnya mempunyai khasiat perubatan. Selalunya kita anggap sebagai rumpai je. Ye lah, tumbuh tak ditanam. Cabut-cabut buang. Padahal banyak kajian saintifik dah dibuat membuktikan khasiat tumbuhan ini. Tadi saya berjalan-jalan sekeliling rumah sambil menyemai pecah beling, belalai gajah dan selasih. Terfikir pulak nak merekodkan rumpai-rumpai dalam blog.

Gelang Pasir
Nama saintifik: Portulaca oleracea L. 
Nama lain : Rumput beremi, remilang, pucuk sepit
Khasiat : Meredakan bengkak, sakit, darah beku, antiradang dan bahan tonik. Rumput yang segar ditumbuk dan diperah digunakan utnuk merawat radang apendiks. Campuran dengan daun ekor angin kemudian direbus digunakn untuk merawat kencing berdarah. Boleh juga digunakan untuk merawat demam dan jantung berdebar. Menurut Dedaun Alam, rumput ini juga boleh menghilangkan ketagihan merokok, menyembuhkan asma dan merawat paru-paru. Tumbuhan ini boleh dijadikan ulam, salad, dan urap. Yang ni pun arnab suka. Tapi saya pernah terbaca, tumbuhan ni tak boleh diambil berlebihan sebab boleh melemahkan syahwat. Banyak tumbuh berkeliaran sekeliling rumah. Gemuk-gemuk pula tu.. tapi kami tak pandai gunakannya. Hehehhe.

Ketumbit
Nama saintifik : Ageratum  conyzoides
Nama lain: Rumput tahi ayam, tahi babi, tahi anjing (kenapa semua kait dengan tahi ni? Tahulah rumpai ni busuk. Hahaha!), Billyweed, goat weed (sebab katanya bau seperti bau kambing jantan). 
Khasiat : Berguna sebagai stimulan, tonik, meredakan demam, antitoksik, meredakan bengkak, menghentikan pendarahan, perangsang haid, pelawas kencing, dan merangsang pembuangan angin. boleh dijadikan sebagai insektisid berasaskan tumbuhan. Patutlah serangga tak kacau pokok ni. Tapi penggunaannya perlu berhati sebab tumbuhan ni ada unsur racun sikit. Ada kajian sanitifik tentang penggunaan tumbuhan ni untuk merawak epilepsi. Air rebusan ketumbit kering pula digunakan untuk merawat malaria. Daun dan batang yang ditumbuk digunakan untuk merawat rambut.

Peria Hutan.
 Nama saintifik : Momordica balsamina (tak sure sangat ni)
Khasiat : Merawat luka, buasir, antibakteria, anti-HIV. Tidak baik untuk wanita mengandung. Penggunaan berlebihan boleh menyebabkan kematian. So be careful.

Rumput Itik
Nama saintifik : Asystasia gangetica micrantha
Nama lain: Rumput israel, ara songsang, akar ruas-ruas, pengorak
Khasiat : Mengubat gigitan serangga dengan menggunakan daun yang dilumat, melawaskan kencing, melegakan bisa-bisa tulang. Kalau di rumah, rumput ni kami beri pada arnab. Memang favorite diorang ni.

Cypress Vine
Nama saintifik : Ipomoea quamoclit
Nama lain : Cupid's flower, Indian pink, cardinal vine, hummingbird vine
Khasiat : Cooling and purgative (laxative), daun yang ditumbuk digunakan untuk merawat bahagian buasir. juga digunakan dalam merawat kanser dan kesakitan payudara.

Gubahan Alam

Tuesday, November 12, 2013

Salam semua.. Apa khabar agaknya sahabat-sahabat maya saya. Saya baru baik demam. Satu family demam. Eh, banyak family demam sebenarnya. Mula-mula last week kakak telefon beritahu yang ayah tak sihat. Demam, batuk, semput, tak dapat tidur. Makin lama makin teruk sampai mengerang-erang masa tidur. Beberapa kali bawa ke klinik. Mulanya doktor cakap angin je. Bawa lagi doktor cakap gastrik. Bawa ke perubatan Islam, katanya gangguan jin. Ada orang nak main-main katanya. Tapi penyakitnya tak juga kurang. Ayah pula nampak makin lemah. Saya berhajat nak balik ke kampung sehari selepas sessi dialisis. Tiket keretapi pun dah dibeli.

Sesungguhnya manusia hanya mampu merancang. Pada malam sebelum saya pulang ke kampung, suami saya mengalami muntah-muntah dan cirit birit. Nak kata keracunan makanan, apa yang kami makan sama. berkali-kali dia ke bilik air sampai ke tahap susah nak bangkit daripada katil. Hati saya waktu tu galau tak terkira. Betullah kesihatan, tenaga dan kekuatan itu hanya pinjaman. Dia yang sebegitu tough and strong, tiba-tiba mengerang-erang kesakitan. Saya sms emak saya, minta maaf tak dapat balik kampung. Keluar bilik terserempak dengan MIL katanya adik ipar bongsu pun mengalami masalah sama. Hari itu hari pertama SPM. Kasihannya...Kemudian bapa mertua saya pula diserang cirit birit dan muntah-muntah. Macammana saya nak tinggalkan orang-orang sakit ni? Waktu tu, mak kata ayah dah ok sikit. Jadi ada rasa lega walaupun keluarga di segamat semua demam.

Esoknya, orang-orang sakit beransur pulih, tapi saya dan ibu mertua pula mengambil alih. Simptom yang sama. Saya naik hairan mana datang isi perut yang keluar sebab kami tak lalu nak makan apa-apa. Ibu mertua ke klinik tapi doktor bilang sebab angin juga. Hai, tak tahu pula angin boleh berjangkit. Cukup mengecewakan apabila doktor enggan mendengar penerangan kami. Rupa-rupanya, dua orang kakak ipar saya pun demam. Disyaki pembawa virus ni, anak buah kami, Nasrudin, sebab dia yang mula-mula kena muntah-muntah dan tak mahu makan. Mungkin dapat dari hospital sebab mereka baru pulang dari hospital berjumpa pakar paediatrik.

Kelmarin, sedang saya berbaring cuba menghilangkan rasa sakit-sakit badan, tiba-tiba kakak menelefon lagi. Katanya ayah dimasukkan ke wad kecemasan. Saya sudah mula memikirkan yang tidak-tidak. Tidak boleh tidak saya mesti balik ke kampung. Suami mengeluh kakinya sakit diserang gout. Mungkin antibodi lemah selepas demam menyebabkan penyakit lama berulang. Tapi saya mesti tahu keadaan ayah dengan mata saya sendiri. Dua jam perjalanan dirasakan terlalu lama. Sampai di Hospital Segamat lingkungan pukul 4 petang, ayah masih lagi di rawat di wad kecemasan. Mata mak merah sebab menangis. Taufik, adik lelaki yang berpraktikal di Melaka pulang untuk menghantar ayah ke hospital kerana ayah tak mahu orang lain yang menghantarnya. Farhan, adik bongsu saya kebetulan ada juga di rumah tapi dia tak pandai memandu. Mak kata, semalamnya ayah dah dibawa lagi ke klinik tapi disuruh datang lagi pada hari Isnin untuk ujian darah. Tapi keadaan ayah nampak semakin lemah, jadi ayah dipujuk ke hospital sebab kemudahannya lebih lengkap. Ayah tak nak mulanya, tapi selepas dirayu dengan air mata emak, akhirnya ayah menurut. Dalam pukul sepuluh pagi ayah dibawa ke hospital. Mak kata, bila sampai di hospital tiba-tiba keadaannya makin teruk. Agaknya ayah risau atau takut.

Tak lama selepas itu ayah dipindahkan ke unit rawatan rapi tapi kami belum dibenarkan melawat kerana doktor masih lagi perlu memantau dan memeriksa. Saya risau dengan keadaan emak sebab daripada pagi belum makan dan berehat. Ada orang menyapa, katanya ayahnya pun dimasukkan ke ICU sebab sesak nafas. Katanya lagi, ramai orang dimasukkan ke hospital kerana sesak nafas sejak akhir-akhir ni. Jadi, masalah 'ANGIN' juga ke wahai doktor sekalian? Dalam pukul 5 atau enam, Kaklong sampai dari Kulai. Emak balik sekejap ke rumah. Lebih kurang pukul 7.30 malam barulah kami dipanggil untuk diberitahu tentang kondisi ayah dan juga melihat ayah sekejap kerana sudah habis waktu melawat. Kami diberitahu, badan ayah terlalu banyak air, paru-parunya dipenuhi air sebab tu ayah mengalami kesukaran bernafas. Jadi ayah diberi ubat untuk mengeluarkan air melalui kencing dan juga ditidurkan supaya dapat berehat. Keadaan ayah kritikal dan perlu bantuan pernafasan. Sebenarnya ini kali kedua ayah dimasukkan ke ICU. Kali pertama lebih kurang 6 tahun lepas kerana masalah jantung tersumbat. Cuma pada waktu tu, ayah sedar dan boleh berbual dengan kami.

Saya terpaksa balik ke Rengam sebab perlu menjalani hemodialisis. Mujurlah Acah, adik saya yang bekerja di Terengganu balik. Dapatlah juga menemani emak dan membantu menyelesaikan kerja-kerja di rumah. Alhamdulillah, semalam ayah dah mula sedar namun masih belum stabil. Hari ini juga masih belum stabil, tapi ayah dah sibuk nak pergi ke kebunnya. Tanya pasal keretanya, tanya pasal anak-anaknya. Hal lain juga yang disibukkannya.. Ayah... ayah.. Semoga keadaan ayah semakin pulih dan kembali ceria. Saya yakin setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. Semoga Allah mengurniakan kesihatan kepada ayah dan memberikannya pahala di atas dugaan ini. Amiiin..

Thursday, October 24, 2013

Appointment 12 Oktober 2013

Phewww.. Punyalah dah lama jumpa doktor baru nak update.. Penyakit malas terlalu bervirus sekarang.. Idea banyak tapi malas nak taip.. Boleh gitu? Baca blog orang pun tak sempat.. Tanaman pun tak update.. Nantilah kalau rajin saya update blog pasal tanaman lump sum terus.

Appointment lepas, semuanya ok je.. Result darah tak improve sangat tapi terkawal. Doktor kata bagus, darah pun bersih. Potassium, kolesterol semua OK. Cuma Phosphate je tinggi sikit. Tapi dapat agaklah sebab apa. Ambil darah hari tu betul-betul lepas raya. Imagine jelah, biskut raya almost all ada kacang. Biskut cornflakes I je yang xde kekacang. Pastu lauk pauk melayu ni mesti nak ada santan kan? Rendang, kuah kacang, lodeh, gulai.. Kalau tak makan karang. mak kecik hati.. Eh? Nama mak juga kena jual. Hahahha.. Ampun mak...Sebenarnya sebab mak masak sedap. Anakanda tergodalah.. Doktor seronok je berborak pasal pendermaan organ. Bagus juga doktor ni.. Dia suka share tapi patient lain cakap dia kuat membebel.. Hahahha.. Doktor pesan suruh buat exercise..

Hmm patutnya dalam bulan oktober ni kitorang nak berjimba-jimba kat Langkawi. Pusat dialisis sponsor RM500 untuk setiap patient yang nak pergi. Pengiring bayar sendiri. Puas pujuk hubby pergi, siap offer nak sponsor lagi. Rasa berpatutan sebab termasuk tiket penerbangan, makan, penginapan dan tour guide. Tapi yang tak bestnya tak dapat sambutan. Ahli rombongan tak cukup untuk satu pakej. Jadi terpaksalah ditunda. Hukhukhuk.. Penat I buat survey apa yang best kat Langkawi tu. Yelah, nak pergi sendiri boleh. Tapi kalau pergi dengan rombongan ni senang. Jadual dialisis diorang atur. Kalau perlu, boleh buat dialisis dekat sana. Ada nurse dan doktor sekali. So, kalau jadi apa-apa, tak payah risau. Senang kata, senanglah! Takde rezeki lah nak melencong...

Huhuhuhuhu.. Baru ingat nak honeymoooooon..