Great stuff to be shared together...

Friday, April 8, 2011

Surirumah? Patutkah kuteruskan?

Diam tak diam dah 3 bulan saya tak bekerja. Dengan kata lain, menjadi surirumah tangga. Ada bahagian yang seronok dan ada juga bahagian yang tidak. Demi kesihatan, memanglah duduk di rumah tak bekerja tu pilihan yang terbaik. Berehat apabila dirasakan perlu. Tak terbeban dengan tugasan di tempat kerja. Pagi-pagi hantar suami ke muka pintu, masak untuk dia, sambut dia balik kerja. Pendek kata, hidup ni untuk suami jelah. Tapi untuk seorang yang 'independent' (kononnya..hehehe), cepat bosan duk kat rumah, kadang-kadang gila kerja, rasa nak meletup juga kepala memikiokan apa nak buat sepanjang hari. Ditambah pula takde 'income' dan cuma mengharapkan belas ihsan suami, aduhai.... Kena pula orang yang suka berbelanja online cam saya. Kat facebook je dah ramai yang promote itu ini. Maxi dress la, tudung la, craft, tupperware, bla..bla..bla... Huwaaa.. menggugah keimanan betul. 

Dalam klik saya sendiri sebenarnya ramai yang memilih untuk menjadi surirumah. Biasanya selepas dapat anak yang pertama. Orang kata, bila dah pegang anak sendiri, beratnya hati nak lepaskan. Lagilah sekarang ni dengan macam-macam kejadian melibatkan babysitter dan amah. Saya pula memang dah pasang impian nak bagi anak minum susu ibu secara eksklusif (Moga dimurahkan rezeki). Mana nak cari babysitter yang sanggup bersusah-susah ya? Nak cari baby sitter je pun dah susah. Kena pulak kalau kitorang survive (saya dan baby), mungkin inilah satu-satunya anak saya. Tentulah nak pastikan yang terbaik untuknya.

Terbaik tu dari segi apa? Kalau mama kerja, mama dapat sediakan keperluan yang mencukupi malah lebih sempurna. Baik untuk masa depannya, pendidikan, perkembangan dan macam-macam lagi. Tapi masa bersama akan kurang, curahan kasih sayang pun mungkin terhad. Takut-takut anak membesar menjadi individu yang materialistik. Tapi kalau fikir secara realistik, boleh ke kami suami isteri mencukupkan keperluannya dari sekarang sampai dia mampu berdikari? Lagi-lagi keperluan kesihatannya. Kata orang, anak yang lahir daripada ibu yang kurang sihat mungkin akan menghadapi masalah kesihatan (nauzubillahiminzalik).

Mungkin apa yang saya perlukan ialah istikharah dan petunjuk daripada ALLAH. Buat masa ini, saya akan menikmati masa-masa berehat saya. Once anak dah keluar, sama ada di rumah atau di tempat kerja, mama tetap akan menjadi orang yang paling sibuk. Apa-apa pun, kita berusaha. Chiayok!

2 comments:

ummihasan said...

Salam dayah.. wah, dh besar perut dah.. alhamdulillah.. lama dh ummu xjenguk sini nih. selamat menjadi surirumah, ye. jada diri dan family elok2 =)

@izY@N said...

jeles...nak jugak jd suri rumah.. tension le keje..huhu