Great stuff to be shared together...

Thursday, November 22, 2012

Pizza! Yummy!

Tadi Kaklong datang hantar barang yang saya kirim bersempena dia balik ke Terengganu berziarah ke rumah mertuanya dan juga saudara mara kami di sana. Dapat keropok lekor..Yahoo.. tapi kena tunggu bos balik dulu, nanti kesian dia tak dapat merasa. Hehehhe..

Oh ya, hujung minggu yang lepas saya cuba-cuba resipi pizza dari blog Mat Gebu (Dapur Tanpa Sempadan). So far, kalau cuba resipi dari blog ni memang menjadi dan mudah diikut. Kiranya penulis blog tak kedekut ilmulah. Saya mencari resipi yang boleh gunakan basil sebab pokok selasih kat rumah ni dah banyak, tak larat nak dibuat ulam (walaupun memang sedap). Untuk resipi ni, basil kering digunakan untuk buat sos pizza. Tapi saya guna basil fresh, hiris-hiris terus campak dalam ramuan tu. Tapi biasalah, tak 100 % ikut resipi asal sebab guna apa yang ada je. Tapi jadi juga sebab time tengah buat tu hubby datang dan tanya ,"Kenapa bau macam pizza?". Hehehehhe. Suka suka suka.

The dough. Gebuss macam tuan punya resipi.

I love colors in my food. Almost vegetarian except for the chicken sausage.
Topping and mozarella cheese.
Done!
Yummy.. lagi-lagi bila gigit capsicum yang manis dan crunchy tu. Saya cuba kaedah berbeza masa buat pertama kali dan kali kedua ni. Minggu lepas saya letak sos dan topping siap-siap before bakar. Jadi gebu sangat tapi agak lembab. Takut sebab sos tu basahkan doh. Dah la letak banyak gile.Jadi, kali ni saya bakar dulu 10 minit, baru letak sos dan topping. Personally, saya lebih suka yang bakar sekali harung. Sebab lebih mengenyangkan. Hehehhe..

15 comments:

hamba allah said...

Cuba tgk ni.sweet. http://www.youtube.com/watch?v=9G8Ffkh4ApU&feature=youtu.be

hamba allah said...

Lma x update.awk sihat x?

Nudabuffy said...

Alhamdulillah masih sihat lagi. Dah buat appointment pasang fistula tapi lambat lagi.. 27 dec baru sampai turn.

hamba allah said...

Slm.fistula? Mksudnya awk da decide nk wat dialisis drh ye? Tpulang.if awk rs itu yg tbaek :) dlu sy pon nk wat dialisis drh cz xphm ape dialisis air nih..doktor yg suro sy fikir btol2 as sy muda lg..nk bgerak aktif sng pkai air.nk keje ke lebih flexibel.skali wat 20min..time lunch hour leh wat kt bilik opis or dlm kete.mlncong pon tade hal.bwk je air capd tu. So fa, sy dh wat dialisis lebeh 2 tahun tnpa ada masalah atau jangkitan wat so ever. Ini smua pndpt sy.ape pon pilihan awk sy hormati.yg pnting kite sma2 sihat ;-D

Nudabuffy said...

ada beberapa perkara yang saya fikir (jarak tempat kerja dengan rumah salah satunya). Buat masa ni rasanya hemodialisis lebih sesuai untuk saya.Nak tanyalah, kos dan komitmen CAPD macamana ya?

Hamba allah said...

Kos? If working, bulevdpt zakat.mmg confirm dpt cause da expnses is huge..sama je amount mcm hemo.kalu keje gomen, leh apply jpa..if swasta leh apply company.if pesara bule apply socso..believe me, money is not an issue. As for me, company tanggung. Komitment? Ala...dgr 4kali sehari kna hygiene sume kiite rase mcm berat,mcm leceh kn...hakikatnye..sgt sng..sgt flexible. 1)if hemo, huda kna g pusat dialusis 3kali smingggu, capd x payah.buat kt rumah bule, hotel bule, rumah kwn bule, if tdesak on journey kete pon bule.me da buat semua..tade pon jangkitan.jumpe doc every 3months check doc kata maintain wat im doing now coz im doing really fine.yg pnting tgn bersih. 2) hemo kna duduk selama 4 jam for each session.me smpat hemo a week before decide to tukar capd.sakit tengkuk n bahu..bosan 4jam..bygkn 4jam selama 3kali smnggu.kalu capd 20 to 30 min je da settle huda.mase taip ni me tgh capd.haha.. 3) bile berada d pusat dialisis wat hemo, sikit sbnyk emotion down..x ceria..kiri knn sume org tbaring wt dialisis, jd demotivated.if wat capd, wat kt umah stil leh bgaul ngn family x rs terasing. Emotion x ter afrect. 4) nk gerak2 sng..nk melancong ke..just bwk bekalan air yg mncukupi.lupe nk ckp, bekalan air ni pembekal hntar umah direct.kite tinggl receive..x kira la kite under tajaan sape da procedure is da same. Kalu hemo, nk raya pin kna adjust time cz kna wat3times per week kn. Huda capd its not a mere air.. Its dialisit water...air gula berubat bkepekatan tinggi yg imelalui proses osmosis dlm perut kite ni utk tarik toksik keluar. Nk tebuk perut ms masuk kn tiub dialisis(katerer) ni ke perut kite ni akn dlakukn oleh doc pakar. Kite dibius pinggang ke bwh.lngsung x sakit n process sgt skejap. As for me 10 mins dah siap psg hari tu). Xde bedah2. Xde bleading2.. Lastly, dialisis air ni bule dibuat thru manual or mesin.manual yg buat sndiri, 4kali setiap hari, 20 minit setiap kali.kalau mesin, buat sekali je tapi selama 8-10 jam. Which means buat mlm masa tidur contohnya..dari pukul 10mlm til 6pagi.attach to mesin.mesin ni mahal.50k.. Bese org sewa je, x larat nk beli. Sekian, prkongsian dari saya ;)

hamba alllah said...

Ok.huda bkerja. Jd jika nk buat dialisis air secara manual, sy cadangkan dilakukkn pada waktu-waktu d bawah. 4 kali : 1)6.30 atau 7 pagi 2) 1 tengahari 3) 7malam 4) 12malam atau 1 pagi. Secara umum, dibuat setiap 5 ke 6 jam sekali. Kelewatan atau terawal buat capd tu normal, cuma jgn diamalkn.sesekali xpe. Air dialisis kna ada dlm perut skurang2nya 4 jam sbelum dkeluarkn dan dganti dgn air baru paling lama air bule dbiarkn dalam perut is 7 jam pengecualian jika kita dmasukkn ke wad hospital cz biasanya last dialisis lebih awl sbb nurse nk balk dah. Bckp bdsarkn pngalaman. Hehe

Nudabuffy said...

terima kasih atas perkongsian.. dilema saya ialah, saya bekerja dengan habuk dan bahan kimia. Lagipun saya bergerak dengan motosikal. Nak balik ke rumah agak jauh. itu yang dilema.. takpelah, saya try dulu hemo.. Pastu saya akan tanya banyak-banyak dekat doktor.

Hamba allah said...

Sure.actually,abg sy doktor. Dats y sy dpt agk byk pndedahan..walau apa pon pilihan huda,sy sokong n hormati. Xbyk rmai lg doktor pakar yg mahir tebuk perut utk capd. Big hospital have. many doc hospital gov amek jalan mudah ask patient to do dialisis drh.fistula bule buat kt klinik luar so x tmbh beban keje doc hospital.hehe.ok huda,hb awk berapa? Ada kna suntik recormon?

Nudabuffy said...

hemoglobin ke? 10.8 gitu.. recormon untuk apa ya? Adik ipar saya pun dr tapi tak membantu sangat pun.. hehehe..Hamba Allah ni nama siapa ya? kekok pulak tak tahu nama. Hehehe. Appointment fistula esok. Dr call tadi..

Hamba allah said...

10.8 x rndah.gud2...normal 11 to 12. So obviously u x need recormon.most kidney patient ada masalah hb rendah.salah satu fungsi buah pinggang is hasilkn hormon yg galakkn pnghasilan sel drh merah(hmoglobin).so bile buah pinggang rosak pnghasilan hb ni tganggu.dulu sy nye hb rendah.pnh smpai 6.tp skrg x lg. Skrg dh 12.8. Gud luck fistula esok.byk selawat ms wat supaya semuanya lncar. Saya alya ;-)

Nudabuffy said...

Amiin..Mudah-mudahan lancar.. Saya pernah rendah lepas bersalin dulu.. tapi sekarang around 10-11. Cuma yang tak best fungsi hati pun dah mula terganggu.

Hamba allah said...

Sabar ya..ujian dtg tnpa kite duga..jika kite rase kite malang ada org lg malang..kisah hidup alya agk pedih dan sedih..alya sakit SLE,masalah tulang blakng bengkok n sakit buah pinggang..alya hanya bdoa dberi perlindungan oleh Allah agar x mnghidapi pnyakit lain pada masa akn dtg. Alya suke follow blog dayangdeno.dia pon sakit buah pinggang,age 23.

Nudabuffy said...

saya pun ada baca blog dayang deno masa cari info pasal capd hari tu... saya tulis dalam blog pun sebenarnya untuk berkongsi. Saya gembira bila alya sudi kongsi pengalaman dan info pasal ni. alya memang kuat. Saya tabik. Aamiin mudah-mudahan doa alya dan doa kita semua dimakbulkan Allah.

Hamba allah said...

Terima kasih ;-) kite sama2 beruntung dkurniakan suami dan keluarga yg memahami..suami alya masih mngahwini alya walaupon ketika itu alya da mula dialisis. Sakit juga bkn pnghalang alya to finish my degree cuma master je x dpt habiskn.alya pengsan n admitted icu ms my exam week..takdir..still, bsyukur im alive n much healthier.nnt cite la psl ur fistula appointmnt ;-)