Great stuff to be shared together...

Monday, June 18, 2012

Balik Kampung Palong Timur

Hujung minggu baru ni saya balik kampung sempena majlis perkahwinan kawan sekolah rendah saya. Dah lebih sepuluh tahun saya tak menjejakkan kaki ke Palong Timur. Tahniah buat Salina dan pasangannya Rani. Seronok dapat berjumpa kawan-kawan lama dan macam-macam cerita. Rupanya ada kawan saya yang dah pun kembali ke rahmatullah 10 tahun yang lepas.


Hmm..alang-alang dah balik kampung kan, apa lagi, operasi memunggah pun bermula. Semua gardening punya pasal. Kakakakk.. Yang emak dan ayah saya memang memberi sokongan penuh dengan aktiviti ni, semua diorang nak bagi. Biji benih, tanah, botol minyak, pokok, pasu... Senang kata segala yang ada kaitan la. Berpeluh sakan kitorang laki bini duk memotong botol minyak, potong buluh (nak buat pancang) pastu mengayak tanah bakar. Wah.. betul-betul jimat belanja. Tanah bakar tu kalau beli satu paket paling kurang RM2. Dapat banyak juga. Jimat la RM10 untuk tanah.

Oleh sebab saya ni macam takde luck sangat dengan pokok bunga, saya nak try tanam pokok bunga yang mudah macam marigold dengan keembong. Kalau tak hidup juga tak tahulah. Keembung mak saya banyak sangat kaler, tapi mak saya tanam ikut suka je. Kalau arrange cantik-cantik tentu lagi menarik. Sedap je mengata mak sendiri, padahal saya pun kutip benih main campur je segala kaler. Hahaha. Ada pink pucat, deep pink, magenta, peach, light purple, deep purple, dan putih. Tapi saya paling suka yang peach sebab dia berlapis-lapis, sekali tengok macam mawar. Marigold dua-dua kuning cuma lain tone je. Kita nantikan la ya tumbuh ke tak.

Malam tadi pulun buat pasu surat khabar macam kawan-kawan gardener buat. Nak alihkan anak tomato. Banyak gile tumbuh. Boleh bagi-bagi kat adik beradik. Heee..

2 comments:

mat jon said...

semangat tu kena ada ;)

Nudabuffy said...

Hahaha.. YA BETUL!!!