Great stuff to be shared together...

Thursday, June 21, 2012

Appointment 19 June 2012

Lupa pulak nak update pasal medical appointment dengan nephrology clinic, last Tuesday. Ini semua gardening punya pasal. Hahhah...

Hmm..sebenarnya saya kecut perut nak pergi jumpa doktor sebab sejak akhir-akhir ni BP saya tinggi je.. Selalunya 160/110 mmHg je tak nak turun walaupun dalam keadaan rehat. Lepas tu selalu sakit kepala rasa macam nak pecah sebab cuaca yang panas. Macam-macamlah saya cuba untuk turunkan tekanan darah, makan tunjuk langit la, hempedu bumi la, makan timun dan macam-macam lah. Ubat spital makan juga. Supplement makan juga. Tapi tetap juga dia nak duk takat tu. Lepas tu hubby teringat ada satu time tu darah saya elok turun. Puas memikir apa yang saya makan masa tu. Last-last teringat yang masa tu saya teringin nak minum air kelapa muda sebab rasa nak demam.

Kebetulan petang Isnin ada pasar malam dekat-dekat sini. Belilah air kelapa muda. Tapi buat persediaan juga kot-kot kena admit. Surat admit yang doktor dah siapkan awal-awal pun dan sediakan dalam beg. Berus gigi, ubat gigi, cawan, sudu, garfu, dan pakaian dalam pun dah siap packing. Dah sedialah katakan. Hahahah.. Kejadahlah macam excited pulak nak masuk wad kan? Saya cakap kat hubby, kalau kena tahan pun lantaklah. Boleh juga saya berehat. Heheheh..Tapi kena tebalkan telinga la sebab kalau bp macam ni mesti kena marah punya dengan tuan doktor. Hahahh..

Sampai masa, nurse amik tekanan darah, 120/80 mmHg. Ewahhhh.. elok pulak dia kan. Alhamdulillah. Tapi tetap kena bebel dengan doktor sebab tak buat perancang keluarga lagi. Hari tu pergi nak pasang implanon, tapi LPPKN tak boleh buat sebab bp saya tinggi. Masa tu 175/115 mmHg. Hamek kau! Siap diorang kata nak refer balik kat spital kot-kot spital suggest ikat terus. Huwaaaaaa.. Sian la kat saya. Saya nak anak juga. Last-last doktor LPPKN kata, kalau BP saya macam ni, segala jenis perancang keluarga pun diorang tak boleh buat (kecuali abstinence & kondom). Sebab takut tekanan darah saya makin melonjak. Doktor Nephro bagi dateline bulan Julai musti buat. Dia kata, BP saya naik sebab saya stress nak buat implanon. Dia siap pesan kat suami suruh ikut dan pastikan saya tak cari alasan. Heheh.. Yolah doktor! Dia tak tahu hubby tu partner in crime saya. Heh!

Oleh sebab kidney disease saya ni spesis misteri, takde apa yang diorang boleh buat selain daripada kawal tekanan darah saya. Ubat pun dah tinggal dua jenis sebab yang lagi dua tu ada kesan negatif pada buah pinggang saya. So, saya tak perlu jumpa mereka selama 3 bulan. Yahoo...Oh ya, dua bulan lepas punya creatinine ialah 340. Agak menurun daripada sebelumnya 360. Alhamdulillah.


5 comments:

Puteri Purnama said...

Banyakkan rehat dan amalkan zikir, berkaitan tekanan darah dan hal2 organ dalaman diri kita, tak ada ubat yg pasti, saling berkait..cuma yg.pasti zikir kepada Allah ada lah ubat yg.pasti dan penyembuhan ajaib.Banyak kes kawan2, hasil perbincangan kami, ramai sembuh..Insyallah.Assalammualaikum.

@izY@N said...

Dayah nak tanya sket eh.. Dayah mmg sakit buah pinggang sejak sebelum kawen ke selepas? Kalau selepas mcm mana boleh tau? Sorry yekalau soalan sensitif..

Nudabuffy said...

Puteri Purnama~ InsyaAllah.. Mungkin saya ni jenis pemendam dan tak pandai meluahkan tekanan.. Sebab tu cari hobi yang dapat tenagkan fikiran. Terima kasih Puteri Purnama. Really apprecciate that.

Muzai~ Kalau ikutkan, masa bujang lagi dia dah ada bunga-bunga nak nak rosak. Sebabnya, mmg kena refer kat hospital sebab kencing berdarah. Bila pregnant kali kedua baru dapat detect fungsi merosot. Kenapa ya? Ada kaitan dengan mistik ke?

baguznet said...

Cubalah amalkan makan daun pegaga sebagai ulam dan minum jus pegaga. Mungkin boleh membantu...

saya pun dulu menjadi pelanggan setia spital gak, hampir dua tahun tp kes berkaitan usus. Baru-baru ni nampak usaha mcm berjaya utk jauhi diri dr melawat spital

Nudabuffy said...

Baguznet~ itulah, dalam canggih ubat spital, last-last kembali ke alam juga kita. Saya lepas rawatan alternatif, urut urat, makan jamu dan herba baru ada tanda positif. Dulu makan ubat harga beratus-ratus (in laws belikan)takde apa, makin tak ok adalah. Ni tengah ajar diri makan ulam-ulam. Dari weekly kena jumpa doktor dah jadi 3 bulan sekali. Alhamdulillah..