Great stuff to be shared together...

Thursday, August 26, 2010

Restoren-restoren Yang Dah Tak Hingin Kukunjungi Lagi

Semalam saya rasa sangat happy sebab dapat mengendeng encik suami agar berbuka puasa di luar. Almaklum, dah bosan dengan masakan sendiri. Muahahah. Kalau ikutkan, bazar sekangkang kera je dengan rumah. Tapi tak sanggup sebab terlalulah ramai orang. Yelah, dekat dengan UTM kan?

So berbuka ala kadar je. Lepas berbuka tetiba kami berdua diserang sakit kepala. Biasalah kitorang ni, bukan reti nak sakit sorang-sorang. Mesti nak sharing is caring juga. Terpaksalah postpone makan luar sampai lepas isyak (hahah, kompom tak gi terawih). Masa tu punyalah sakit sampai dah tak rasa nak makan. Tapi oleh sebab hubby kena gi pulangkan kunci site, kitorang keluarlah juga. Masa tu tak decide lagi nak gi makan mana. Plannya nak makan kat Dapur Istimewa je. Tempat favorite kitorang. Hubby ada sebut nak makan kat McD tapi lepas tu tukar fikiran dengan alasan "Nanti Nurul gemuk". Erkk..

After pulangkan kunci kat Taman Universiti, kitorang pun bergerak la ke destinasi. Alih-alih terpandang Restoren Tungku Impian. Teringat pulak kat lab siang tu Syai cerita betapa nyamannya air durian belanda and mango yang diorang minum kat situ. Kiranya testimoni makan kat situ dahsyat la daripada ceritanya. So, suggest lah kat hubby, "Kita try makan kat sini nak? Syai kata best".

I ordered Mi hailam dengan air tembikai, emot pulak pesan jus epal dengan bihun tomyam. First impression? Impressed, sebab baru letak punggung dah ada yang datang amik order. Dalam hati, "tak macam Wakaf Singgora tu". 15 minit duduk, takde sekor pun yang amik order. Bila nak panggil, entah mana diorang menyorok. Dah la puasa time tu. baru buka puasa air kosong. Agaknya muka kitorang ni macam takde duit kot. Tak kuasa nak layan. Sob sob. Kompom aku blacklist walaupun makanan kat situ memang sedap.

Tak lama pastu makanan pun sampai. Eh, makanan sampai dulu. Bila rasa, alamak! Tak sedap lah mi hailam ni. Masin sangat. Tapi pikir dalam hati jelah. Sekali hubby cakap bihun tom yam dia pun tak sedap. Apa ni? Tapi saya cuba juga sumbat. Punyalah seksa sebab air tak sampai2 lagi. Yang hairannya, orang sebelah meja kitorang datang lagi lambat dah dapat air maaaa... Saya pun pergilah ke kaunter nak tanya. Takde orang jaga. Saya pergi ke tempat orang bancuh air. Tak sempat buka mulut yang tukang buat air tu cakap, "order! order!" Kononnya, dia tak amik order. saya kena order kat pelayan. Saya cakaplah saya dah order. Then datanglah sorang young lady ni, nak bayar ke? aiii.. aku belum minum lagi. Tak, saya nak tanya, kenapa air tak samapi lagi. Dah lama dah duduk. Pompuan tu buat muka kerut-kerut macam nak marah. "Order air apa?" dengan nada yang tak nice langsung. pas saya btau dia pun bagilah arahan kat tukang air kerek tu. Geramnya. Penat je saya siapkan tekak ni dengan tone yang lembut. Saja nak buat aku marah kan. Dah la aku sakit kepala, lapar, disaji hidangan hampeh.

Sampai kat meja, family yang duk sebelah meja kitorang dah siap makan pun. Then hubby cakap, dia ada tanya sorang waiter tu, kenapa air tak sampai. Boleh mamat tu tanya, dah order ke? Eh mangkuk, tengoklah atas meja tu kan ada makanan. Kalau orang tanya kenapa belum sampai, mestilah sebab dah order tapi tak sampai. Hubby kata, nasib baik waiter tu tak kerek. tu pun dia dah gigil-gigil sebab marah campur geram. Saya pun membebel-bebel. Peduli apa kalau customer lain dengar. Bukan ramai orang pun kat restoren ko tu. Beberapa minit kemudian baru lah air sampai. Dengan takde minta maaf ke apa ke, selamba je muka. So, secara rasminya saya menyenaraihitamkan restoren ni. Jangan harap lah nak pergi lagi kat situ. Sakitnya hati.

Kitorang berbincang dalam kereta. Kenapa kitorang selalu kena macam ni. And selalunya time nak berbuka puasa. Saya kata agaknya sebab kita ni nampak macam takde duit kot. Tapi kenapa peminta sedekah suka approach kitorang? Hukhukhuk. Tak pun kitorang ni invisible kot. Ahaks. Saya teringat yang suatu masa dahulu saya nak buka puasa kat pizza hut jusco taman u dengan kaklong sama juga. Lagi dahsyat kot. Dekat setengah jam kat situ, semua waiter bolayan tamo amek order. Bila panggil, "kejap, kejap". Padahal tak ramai orang. Alih-alih orang yang datang kendian dilayan dulu. Brengsek! Sudahnya, dah lama tak gi Pizza Hut. Bukan Taman U punya branch je, semua Pizza Hut. Trauma. Cis, buat kurus pahala puasa je diorang ni tau. Tapi betul ke kalau puasa tak boleh marah? Kalau sakitkan hati orang pula macamana?

4 comments:

Shafique said...

kalo Pizza Hut saya setuju benar. Senang cakap semua branch sama jer. Kat Penang pon same. Banned di bulan pose diorg nieh.

Nudabuffy said...

tapi masa zaman kaklong dengan abg roy kerja Pizza Hut ok jer..(bodek)

zulhakim said...

Tungku Impian tu order ayam proses dari supplier Cina Kafir.

Owner tu bela saka sebagai pelaris, memang confirm makanan kat situ dah dicampur najis. Maaf jika loya, saya cuma menyampaikan

Nudabuffy said...

seriously? Kompom kena blacklist sampai bila2