Great stuff to be shared together...

Monday, August 16, 2010

Oven rosak?!!! TIDAK!!!

Semalam saya rasa teramatlah boringnyer... Tunggu encik suami sampai lambat sangat. So, i decided to bake some more. Belek punya belek, jumpalah resipi yang berkenan. Biskut ni simple, tapi ada letak cokelat dalam dia jadi inti. Memikirkan dalam peti tu dah lama ada chocolate button Van Houten tak guna lagi, on je lah kan. Saya buat ala biskut kepit, bentuk bintang. pastu sprinkle dengan manik gula. Tengah ralit-ralit buat, tiba-tiba oven ku membisu. selalu kipas dia tu bunyi kuat juga. Alalala.. nervouslah pulak. Walaupun warranty masih ada, tapi tak syoklah kan. Dah la dah siapkan bahan untuk adunan biskut coklat cornflakes pulak tu. SHOOOT!

Tengok lampunya dah tak nyala. Biskut kat dalam tu dah mula naik sikit, tapi oven nye tak berapa panas dah. OWH TIDAK! Tapi saya masih try cool. Nak try baiki kan jadi tikus baiki labu pulak. Tunggu hubby balik lah. Hukhukhuk. Dah tu, cemana dengan biskut-biskut ni?

Mujurlah oven old skool kaklong ada lagi. Tertinggal masa angkut barang dia balik kampung. Tapi first batch punya tray hangus rentung. Maklumlah tak reti nak control suhu dan masa. Pulak tu cermin oven tu dah pecah, balut lebih kurang cincai je pakai aluminium wrap. Mana nak nampak isi dalam tu. So, first batch telah dibakulsampahkan. sangat sedih tengok diorang. Sorry ye sayang, mama tak dapat selamatkan kamu semua. Tapi yang seterusnya Alhamdulillah.. Biskut coklat pun dapat disiapkan. Syukur.

Saya cuba menyiasat punca kerosakan tu. Yang menakjubkan terjumpa mangsa bunuh diri. Seekor cicak kecik yang dah kering, tapi tak hangus. Rasanya dia masuk dari lubang ventilator tu. Pastu kena kipas oven kot. Agaknyalah. Nasib baik biskut batch first tu hangus. HAhahah. Tak lalu makcik nak makan ko!

Dipendekkan cerita, encik suami balik dia pun tolong tengokkan oven tu. Dia kata bukan oven rosak, tapi extension yang rosak. Ya Allah.. alhamdulillah. Buat cuak je. Alhamdulillah.. Alhamdulillah..encik suami jadi tukang rasa kuih. Dia kata semua sedap, kecuali satu. Kuih gulung coklat. Terlebih coklat, rasa pahit, rasa kesat. Yang tak boleh tahan tu dia kata, "yang ni tak sedap, boleh bawak balik kampung" (sebab yang sedap tu dia nak makan). ABANGGGGG!! Nanti mak mertua nurul dah tak sayang la sebab buat kuih tak sedap. Muahahahah.

No comments: