Great stuff to be shared together...

Thursday, July 22, 2010

Kesakitan Yang Terpendam, Kesakitan Yang Mendalam

Alahai, tajuk entri dah macam tajuk lagu. Ahahah. Actually, it's about my old injuries.


I have two not-so-bad-but-old injuries. One i get from Korbu-Gayong-Yong Belar mount climbing expedition in 2002. Yup, ages ago. Bahu terseliuh. Terlebih beban haversack. At that time, i just ignore the pain, rub some oinment. Wallaah. I'm as good as new, I thought. Exhausted, maybe. But it's not. Two week after, sakitnya Ya Rabbi. Ayah punyalah marah sebab tulang bahu tu macam dah lari. huhuhu. And till now, I have a 'senget' left shoulder which is visible from the X-ray film. Cacat sikit. Thank goodness, not too obvious. Cuma sekarang dah tak gagah macam dulu la. Tinggal lah Kaklong and Bosah jadi Superwomen. (Kat rumah saya, orang perempuan lagi gagah daripada lelaki. Our parents will ask us, their daughters to do works such as tolak kereta tak hidup, paint our house, bertukang etc. etc. Yang lelaki biasanya mengemas, sapu laman, basuh keta. kwang kwang kwang.

The second injury i got from road accident last ramadhan. You know lah, pasar ramadhan, lot of people, lot of vehicles. Dont have a clear view of the traffic. Plus, exhausted, rushing to do something. Salah saya. Saya naik motor then langgar motor orang lain masa keluar simpang. Masa tu mati jelah dalam otak ni. Orang kata sebab dalam tempoh bertunang, darah manis. Woooooooo.. i dont want to remember the guilt. It's killling me till now. Thank God, no serious case then. Nasib baik orang tu maafkan kesalahan saya dengan baikhatinya. Masa tu, rasa bersalah mengatasi segala kesakitan walaupun saya hampir pengsan sebab dah tergolek kat jalan then kena hempap dengan dua biji motor. The following day, barulah mula rasa sakit yang amat. Badan, kaki, tangan mula bengkak dan berdenyut. Pergi klinik Dr tak tengok pun, tak pegang pun, tak x-ray pun. Tanya sikit-sikit terus bagi ubat tahan sakit, ubat kurang kan bengkak, dengan oinment untuk legakan otot. Happylah konon sebab tak serius.


One day, i went home and ask my lil sista (not so lil' lah ;p) to have a look at my injured arm and leg. She said that, one of my big 'urat' at my calves not at its place. Lari. Whoa, boleh ke? Patutlah bila mencangkung lama-lama masa cuci baju bukan main sakit lagi. Pastu, rupa dia macam betis saya tu ada dimple. Besar. Rasa tegang sangat. Ingatkan sebab berat badan dah bertambah, kaki tak mampu nak tampung. Muahahhah.

Hai, macammana nak buat eh? Nak urut boleh ok ke kalau dah lama macam ni?

There's something similar with our life. Masalah kecil yang kita rasa tak ada effect sangat dan selalu kita buat 'don't know' je tapi terpendam tak terluahkan akan menghantui kita sepanjang hidup. Kita akan fikir, alah small matter je lah. Takpe kot. Berbanding dengan 'injury' besar yang sampai kena operate segala. Mungkin lagi cepat baik kalau diberi perhatian serius kan? Macam masalah besar yang disiasat akar umbinya, diubat, di 'handle with care'.

Kena tengok ni, kena ubatkan juga hati kot-kot ada not-so-bad-but-old injuries kat hati.

No comments: