Great stuff to be shared together...

Friday, October 19, 2012

Random Ranting


Kaching by Shania Twain

We live in a greedy little world
That teaches every little boy and girl
To earn as much as they can possibly
Then turn around and spend it foolishly

We've ceated us a credit card mess
We spend the money we don't possess
Our religion is to go and blow it all
So it's shoppin' every Sunday at the mall

All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store

[Chorus:]
Can you hear it ring
It makes you wanna sing
It's such a beautiful thing--Ka-ching!
Lots of diamond rings

The happiness it brings
You'll live like a king
With lots of money and things
 
When you're broke go and get a loan
Take out another mortgage on your home
Consolidate so you can afford
To go and spend some more when you get bored

 
All we ever want is more
A lot more than we had before
So take me to the nearest store

[Repeat Chorus]

Hmmm, saya sangat setuju dengan anda, Shania. Lately, saya selalu ditemukan dengan satu spesies manusia. Biasa dengar orang tamak selalu rugi? Nak tambah sikit. Orang tamak selalunya kedekut. Orang kedekut biasanya tamak. People who give nothing always want everything.

Hari ni saya rasa nak cakap, "I've told you so! I've told you so! I've told you so! I've told you so!" banyak-banyak kali. Kalau boleh nak cakap sampai kepala otak orang yang berkenaan meletup. Kita beritahu sebab kita ambil berat, tak mahu mereka-mereka ni terjebak. Tapi apa orang-orang macam kita dapat? Dituduh berfikiran negatif, dengki, busuk hati etc. etc. So I decided to let you learn the hard way. Cakap banyak tak guna, biarlah pengalaman jadi pelajaran. Dan dengan gembiranya kukatakan....

PADAN MUKA!!!!!

PADAN MUKA!!!!!

PADAN MUKA!!!!!

Dear friend, 

Aku tahu kau bangga dengan pencapaian kau. Tapi ingatlah, setiap kereta mewah kau, setiap banglo kau, tanah yang kau beli, duit yang kau leburkan kat shopping complex tu, ada antaranya datang daripada titik peluh orang lain. Kau mungkin gembira dengan modal yang dah pusing dan untung yang berlipat kali ganda tu. Tapi pikirlah mangsa-mangsa yang kau jerat. Hati-hati yang kau lukakan. Aku sikitpun tak kisah kalau pertalian kita terputus kalau kau mahukannya, tapi apa yang aku harapkan, kau kembali ke pangkal jalan. Aku tak pikir yang kau akan peduli atau baca apa yang aku tulis, tapi ni lah luahan paling ikhlas daripada aku untuk kau. Semoga Allah selamatkan kau.

No comments: