Great stuff to be shared together...

Wednesday, May 30, 2012

First Harvest : Cili Ceri dan Limau Kasturi

Semalam masak ikan kaloi goreng dan sayur kobis untuk makan malam. Nak kasi masakan simple jadi best, harus la buat pencicah, kicap dengan cili potong, ditambah asam limau sikit. Nyum.. 

So, kami pun gi la petik sikit cili ceri (cherry pepper) dan sebiji limau kasturi yang dah membesar dengan sihatnya. Sedikit gambar untuk mengenali pokok cili ceri ni.




Petik lima biji yang ranum, sebab tak tahu lagi tahap kepedasannya. Limau tu memang huduh sejak dibeli lagi. My hubby cakap, tu luaran je, dalaman dia tak terjejas. Memang pun, bau limau dia kaw dan juicy. Okey dah paham kenapa suami boleh pilih orang tak cantik macam saya, heheh. Yang penting dalaman. Kakakka.. Poyo!

Masa hiris-hiris tu hubby cuma rasa sikit. Tak pedas pun. Macam rasa capsicum cuma bau dia lagi naik. Tambah jelah cili padi yang dah kecut dalam peti tu sikit. Kekeke. So hari ni sempat buka google cari maklumat pasal cherry pepper ni. Mengikut http://missvickie.com/howto/spices/peppers/peppersdict.html , kepedasan cili diukur dengan menggunakan Scoville Heat Index. Dan cherry pepper ni antara yang terendah, sekitar 100-500. Kalau cili padi yang biasa tu 150000, dan cili yang terpedas, habanero pepper 325,000 to 570,000 SHI. Erkkkk... tabik le sapa boleh makan habanero. Sila comparekan cili padi dengan cili ceri untuk comparekan betapa tak pedasnya cili ceri. Hahhah. Patutlah ramai yang buat tanaman hiasan je.

Just for reminder, cili ceri ni saya beli dekat Cameron Highlands dengan harga RM8. Masa tu ada beli dahlia sekali. Tapi pokok dahlia dah ada bakat-bakat nak kembali ke rahmatullah. Kalau ya, saya anggap jodoh dengan dahlia tak panjang. tapi saya masih menaruh harapan sebab daun dia masih banyak cuma bunga je dah buruk. 

Hmm.. benih-benih tanaman dah semai. Buat masa ni semai sawi, kailan, salad, kangkung, bayam, ulam raja, daun sup dan bunga matahari. Nampaknya dah ada yang mula bercambah terutamanya ulam raja. Alhamdulillah. Cepat besar ye sayang.

Ayam Untuk Dijual

Chewah.. Macam bisnes besar je kan? Kekekek.. Hmmm...bukan bisnes saya pun. Saya tukang bagi iklan je. Ayam ni ternakan paman hubby dekat kampung. Paman ni kalau berternak jadi je. Gemuk-gemuk. Buat masa ni dia ternak ayam kampung (original), ayam kampung kacuk, ayam mutiara/ayam api-api, itik daging, dan arnab. Sebelum ni dia ada bela ayam gajah dan ayam selasih. Tapi sebab ayam ni gangster belasah ayam lain, semua dah selamat jadi lauk. Kekekekek. Pernah tengok ayam selasih kat pasaraya? Ala yang daging dia hitam tu... Saya tengok kalau kat pasaraya, cenonet je saiznya. Tapi yang paman bela lagi besar dari ayam daging. Agaknya sebab dia menang kot rebut makanan dengan yang lain.

Sekarang ni tengah musim orang minat ayam kacuk. Rupanya macam ayam kampung, tapi lagi cepat besar daripada ayam kampung. Tapi yang paman bela ni, masa saiz anak-anak je bagi makan dedak dan kurungan. Pastu dilepas bebas dalam kawasan berpagar yang luas untuk cari makan sendiri selain diberi makan dedak, jagung, dan daun-daun, biasanya daun ubi. Kelakor tengok ayam-ayam tu kemaruk makan daun. Kekekke..Kita tengok gambar dulu!!!


Ayam-ayam menggila time bagi makan.
Ayam kampung ori dan ayam mutiara pada peringkat remaja kena kurung. Takut terlibat dengan gejala sosial, mungkin.
Lagi remaja kampung yang masih suci

Sebahagian ayam mutiara. Lihat poko ubi yang hampir togel akibat dibelasah ayam-ayam tersebut
Ayam-ayam peringkat sekolah rendah. Dapat bezakan tak anak ayam kampung dengan ayam mutiara?

Aikkk... gambar itik takde lah pulak. Hmmm...nantilah kalau balik kampung tangkap gambar lagi. Hmmm.. Mulanya ramai juga orang perlekehkan sebab Paman bela ayam kacuk, tak laku katanya. Tapi last-last ramai pulak orang nak bela bila dah rasa. Rasanya tak jauh daripada ayam kampung betul, tapi of course la lebih puas sebab lebih banyak isi dia. Hari tu mak dengan ayah ada juga bela dalam 10 ekor untuk juadah raya, last-last tiga ekor jadi BBQ, yang lebih jadi juadah kenduri doa selamat. Ramai yang kata sedap. Tak tahulah kalau sebab air tangan my hubby yang terensem di dunia tu. Hahahahh.. Oh ya, kalau berminat nak beli ayam dewasa, sila hubungi suami saya, Hambali: 013-7885918. Lokasi penternakan ni dekat Kampung Tengah, Rengam. Harga pulak lebih kurang macam ni:-

Ayam kampung ori: RM 18/kg (tapi stok terhad sangat)
Ayam kampung kacuk: RM 14/kg


Untuk itik dan ayam mutiara tak pasti lagi. Nanti kalau dah confirm saya update. Sekarang ni Paman tengah galak menetaskan ayam-ayamnya. Ayam mutiara sangat produktif. Happy for him.

Tuesday, May 29, 2012

Anak Oh Anak

Firstly nak ucapkan tahniah pada Sufian dan Aisyah dengan kelahiran baby girl diorang. Dah 3 minggu juga lahirnya tapi asyik terlupa nak buat post sebab teruja dengan benda lain. Hahah..pilih kasih betul. Tak gi tengok live lagi, tapi mengikut mak mertua saya, muka dia sebiji muka ayahnya masa baby. Sepet-sepet, montok-montok. Oh ya nama dia Damia Qashreena.

Hmm..hari tu kan ada banyak kenduri dan banyak la berjumpa dengan saudara-mara yang jarang-jarang jumpa kan? Yang boringnya orang asyik tanya saya, dah ada isi ke? Saya tahulah saya moncet. Direct saya cakap, "Soalan sensitif tu". Saya bukan nak kurang ajar, tapi kadang-kadang diorang ni tak sensitif. Kalau orang yang memang tak tahu apa-apa, saya tak kisahlah sangat. Tapi bila orang dah tahu saya ni bukannya sihat sangat, last beranak thru ceaser, banyak komplikasi, anak meninggal, takkan la diorang tak reti bahasa lagi. Lagipun saya dah pernah cakap yang doktor tak bagi saya pregnant buat masa ni. Kalau bukan sebab buah pinggang rosak pun, tekanan darah saya sekarang memang tak terkawal. Tinggi semedang. Kalau pregnant boleh kena sawan. Tapi tulah, tak kena batang hidung sendiri boleh la nak cakap macam-macam.

Satu lagi perkara yang saya tak suka, ada je yang mulut gatal nak cakap bukan-bukan atau nak mengajar ikut pandai dia. Soal anak adalah soal rezeki daripada-Nya. Naluri keibubapaan yang wujud tu memang menunjukkan kita ni insan normal yang tahu berkasih-sayang. Tapi kalau kita nekad cari pasal sampai memudaratkan diri sendiri pun Allah murka juga. Yang saya menyampah tu, orang yang tak blood-related pun. Kecoh lebih. Suruh amik angkat kononnya. Pastu macam nak paksa-paksa. Sukahati kitorang lah nak amik ke tak! Kalau kita nak amik, tak payah orang suruh, kalau ada orang halang pun kitorang amek juga. Fed up la dengan orang yang suka nak interfere ni. Kitorang ni hidup pun terumbang-ambing lagi. Hari tu sorang kat utara, sorang kat selatan. Alang-alang nak angkat, biarlah betul-betul semenggah. Beri yang terbaik. Ni kalau setakat duk dengan baby sitter je, serupa tak payah angkat.

Argghhh.. Teremosi pulak petang-petang ni. Tapi serius tau, annoying tau. Tu belum yang mulut celupar keluar statement racun such as "Buat penat je mengandung". Rasa nak mencarut je. Huhu.. Sabor sabor. Peringatan untuk diri sendiri especially yang nombor tiga dengan empat tu..