Great stuff to be shared together...

Wednesday, March 21, 2012

Tuesday, March 20, 2012

Kaedah Perancang Keluarga #2 : Implant /Implanon

Bismillah...

Hmm..mesti ada yang pelik kenapa saya buat pos pasal perancang keluarga walaupun ramai yang berusaha nak dapatkan anak.. Ini bertitik tolak daripada nasihat doktor yang melarang saya mengandung.. sedihnya.. Jadi saya mahu berkongsi hasil penemuan dan pembacaan saya untuk mereka yang senasib dengan saya.

Sessi kaunseling dengan pakar Obstetrik dan Ginekologi HSA, Dr Haslinda merumuskan bahawa kaedah yang paling sesuai untuk saya ialah Implant norplant atau implanon. Sebabnya, kaedah semulajadi yang saya gunakan sangat berisiko tinggi untuk gagal.. Dan diorang sangat tak nak saya "termengandung". Bagi kaedah alat dalam uterus juga tidak sesuai kerana saya pernah menjalani pembedahan kerana ditakuti akan menyebabkan rahim saya cedera.

Implanon
 Menurut Mengandung.com, Implant "Norplant" adalah hormon progestin sintetik. Ia terdiri daripada enam kapsul kecil yang fleksibel (sebesar batang mancis). Kapsul-kapsul ini ditanam di bawah kulit lengan bahagian atas. Ia boleh mencegah kehamilan secara berkesan selama lima tahun. Bagi wanita yang memilih kaedah ini, dianggarkan sejumlah 0.1% (1 dalam 1000) akan mengalami kehamilan yang tidak dirancang dalam tahun yang pertama.

Setiap rod implanon mengandungi etonogestrel. Ia bertindak melepaskan hormon progestin pada paras yang tetap sepanjang hayatnya. Doktor kata, bila pakai implanon ni kita akan jadi tidak subur dengan cara ia memekatkan mukus vagina dan menghalang sperma masuk. Selain daripada tu, telur tidak akan dapat dikeluarkan. Tapi, kita akan kembali subur selepas implanon dikeluarkan tak kiralah setahun, dua atau tiga tahun pakai. Sekali pemakaian mampu bertahan tiga tahun.. Dan kos nya di LPPKN ialah RM320. Huhu... punah impian nak beli perabot.

Kebaikan:
  • Dari segi hubungan suami isteri implanon adalah sangat praktikal kerana tidak mengganggu persetubuhan. 
  •  Ia juga selamat untuk ibu yang menyusukan anak. 
  • Tidak memerlukan jadual jadi tidak ada masalah terlupa makan pil atau tersalah kira tarikh.
  • Tidak memerlukan penjagaan yang melecehkan
  • Peratus kejayaan tinggi
Keburukan:
  • Walaupun dikatakan tidak menggangu hubungan suami isteri, tetapi pemakaian implanon boleh menyebabkan haid tidak teratur malah menyakitkan apabila aliran berkurangan. 
  • Ia boleh menyebabkan pendarahan berlebihan dan kadangkala langsung tiada haid. Wahhh.. risiko besar ni.. Saya prefer takde haid sepanjang pakai implanon daripada pendarahan.. Ada darah takde ehem ehem la kan.. Opppsss.. Kalau berlaku pendarahan berlebihan, pengguna dinasihati supaya menanggalkan implanon (oleh doktor). Nauzubillahiminzalik. Burn RM 320 kot..dah la sakit.
  • Mungkin ada kesan sampingan seperti kaedah kontrasepsi lain seperti pening kepala, jerawat dan kegemukan (oh no!). Ni yang rasa tak nak dengar cakap doktor ni.. Semua tu time belum pakai pun dah ada kot.. Kalau pakai nanti tak ke dia multiply the effect?
  • Tidak sesuai bagi wanita yang mempunyai tumor thromboembolic disorder progestogen dependent (sama ada sudah mengetahuinya atau disyaki), mempunyai sejarah lalu atau semasa penyakit hepatik yang teruk seperti fungsi hati tidak kembali kepada normal, tumor hati benign atau malignant, carcinoma di dada, sedang hamil atau mengalami pendarahan vagina.

Saya pernah melihat video ceramah ustaz Azhar Idrus berkenaan merancang keluarga. Dibawah merupakan hasil muzakarah majlis fatwa kebangsaan berkenaan Sistem Implant Norplant ini.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-28 yang bersidang pada 29 Feb 1991 telah membincangkan Sistem Susuk Norplant Dalam Program Perancang Keluarga Kebangsaan. Muzakarah telah memutuskan bahawa Sistem Susuk Norplant ini adalah harus digunakan. Penggunaan sistem ini hendaklah tertakluk kepada keputusan Muzakarah Kali Ke-12 pada 20 Januari 1977 yang memutuskan hukum mengenai Perancang Keluarga adalah seperti berikut:
  1. Memandul lelaki dan perempuan hukumnya adalah haram.
     
  2. Mencegah beranak atau menghadkan bilangan anak hukumnya adalah haram melainkan dengan sebab yang diharuskan oleh syarak bagi orang perseorangan.
     
  3. Menyusun keluarga dari kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga dengan cara yang selain daripada (1) dan (2) di atas adalah harus.
     
Kaedah Pemakaian Implanon:

Local anaesthetic is applied to the upper arm, and then a needle-like applicator is used to insert the implanon rod under the skin. The procedure can take less than a minute. An experienced clinician is required for proper insertion, to minimize the risk of nerve damage,or misplacement which could result in unintended pregnancy. Implant site complications are experienced by 3.6% of patients, and include swelling, redness, hematoma and pain.(Sumber Wikipedia)




Sumber :
1) http://www.mengandung.com/artikel/kaedah-merancang-kehamilan.html
2) http://www.metromaternity.com/contraceptive-m.html#Implant
3) http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/sistem-susuk-norplant-dalam-program-perancang-keluarga-kebangsaan
4) http://en.wikipedia.org/wiki/Implanon
5) http://www.implanon.com.my/eg/whatisimplanon.htm

Monday, March 19, 2012

Kaedah Perancang Keluarga #1 : Kaedah Semulajadi (Rhythm Method / Abstinence)

Abstinence ni maksudnya menahan diri daripada melakukan sebarang persetubuhan.
Keberkesanan: 100 %. No sex, no baby (-ies).
Pros: Foolproof, semulajadi, selamat. Terhindar daripada sexually trasmitted infections. Sesuai untuk semua orang yang berdisiplin tinggi.
Cons: Perlukan disiplin yang kuat dan kerjasama seutuhnya dengan pasangan. Dalam sesetengah kes boleh menjejaskan keintiman suami isteri. Yelah, what's the purpose of marriage kan?

Bagi Rhythm method pula, birth control dilakukan dengan berpandukan kitaran haid dan kesuburan seseorang wanita. Berbeza dengan abstinence, pasangan berkahwin masih boleh berasmara dana tetapi dengan cara mengelak melakukannya di hari-hari subur isteri.

Rujukan daripada Womenshealth

This method is when you do not have sex or use a barrier method on the days you are most fertile (most likely to become pregnant). You can read about barrier methods in the following chart.
A woman who has a regular menstrual cycle has about 9 or more days each month when she is able to get pregnant. These fertile days are about 5 days before and 3 days after ovulation, as well as the day of ovulation.
To have success with this method, you need to learn about your menstrual cycle. Then you can learn to predict which days you are fertile or "unsafe." To learn about your cycle, keep a written record of:
  • When you get your period
  • What it is like (heavy or light blood flow)
  • How you feel (sore breasts, cramps)
This method also involves checking your cervical mucus and recording your body temperature each day. Cervical mucus is the discharge from your vagina. You are most fertile when it is clear and slippery like raw egg whites. Use a basal thermometer to take your temperature and record it in a chart. Your temperature will rise 0.4 to 0.8° F on the first day of ovulation. You can talk with your doctor or a natural family planning instructor to learn how to record and understand this information.


Pros: Semulajadi. Tiada kesan sampingan terhadap wanita seperti sesetengah kaedah kontraseptif.
Cons: Tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai kitar haid yang tidak teratur kerana susah untuk menentukan waktu subur. Risiko gagal tinggi. Memerlukan disiplin dan kerjasama pasangan. 

Tolong Ingatkan Aku

Am I consumed by bitterness?

Wednesday, March 14, 2012

Appointment HSA #1

Tarikh: 12 Mac 2012
Klinik: Nefrologi
Doktor: Dr Liu

Prosedur rawatan dan temujanji di HSA agak berbeza dengan HTJ. Kalau di HTJ, seminggu sebelum kena ambil sampel darah dan air kencing. Kalau di HSA pula, datang dulu, hari yang sama ambil darah dan air kencing. So far semuanya berjalan lancar. Appointment pukul 12.15 tghari. Macam pelik kan. But at least betul on time sampai giliran kita. Yang menghairankan hanya ada satu bilik dan seorang doktor di klinik nefro. Kalau di HTJ ada beberapa bili dan setiap bilik ada sekurang-kurangnya 2 doktor. Tapi yang bagusnya patient tak ramai pun. Maknanya orang Negeri sembilan lagi ramai yang sakit buah pinggang daripada orang Johor ke?

Masa ambil sampel air kencing, nampak macam cantik je. Tak berkapur macam selalu. Ni yang berdebar nak tunggu keputusan bulan depan. Oleh sebab takde result analisis baru, doktor just refer rekod lama. Dan seperti yang dijangka, "Awak tak sesuai mengandung". Dr refer ke O & G untuk gi kaunseling perancang keluarga... Huhuhuhuhuhuhuhuu... dr, bukan saya yang tak nak guna kaedah canggih untuk merancang keluarga eh,, Dr HTJ yang kata saya tak sesuai guna semua tu.. 

PAstu kena gi amik appointment buat ujian Echo, Ecg dan X-Ray. Nak jadi citer, masa buat ECG, nurse yang handle machine tu sepupu hubby le pulak.. hehehehe.. keciknya dunia. Sempat la kepochi n bergosip sepam dua. kekeke.. Siap semua gi klinik O&G tapi dah tiba waktu rehat jadi terpaksa la menunggu.. Sementara tu gi settle amek ubat semua dulu. Nasib dah bagitahu bos nak cuti. Tapi kalau tak dapat pun doktor bagi mc. Kiranya semua lancarlah..

Tapi baru nak puji, ada pula yang buat busuk. Den kena leter dengan ****** sebab tak bawa buku merah. Apa dia ingat yang pergi O & G semua ibu mengandung je ke? Pastu tak nak dengar penjelasan orang. 

Dia: Esok datang bawa buku merah
Den: Sorry, saya tak boleh bawa sebab kat rumah husband kat Nilai.
Dia: Telefon lah
Den: Masalahnya dekat Nilai (bersangka baik, dia salah dengar Kulai)
Dia: Kenapa awak tak simpan
Den: Saya simpan cuma tak bawa merata-rata. Yelah, sebab takde plan nak mengandung buat masa sekarang (masa ni dah tak boleh senyum dah). Kalau nak saya bawa juga boleh tak appointment saya tu next week.
Dia: Tak boleh. Esok kena datang.
Den: Yeah whatever (dalam hati je lah).
Dia: (sambil buka buku appointment). Dah ramai patient esok. bla bla bla..
Den: Ada aku kesah? (dalam hati juga.. hahah).

Nak jadi cerita, esok saya datang tanpa buku merah. Yang hairannya si dia semalam tu tak berani angkat muka dengan saya. Agaknya dia baru sedar yang saya datang sebab "tak dibenarkan mengandung". Bukan sebab mengandung. Tulah, suka sangat nak cari pasal dan cari salah orang. Bwekkkkk.

Wednesday Wish #1

Bismillahirahmanirrahim

I wish for a purer and kinder heart.

Ameeen