Great stuff to be shared together...

Tuesday, October 26, 2010

My First Nephew

Alhamdulillah.. tengah hari semalam (25 Oktober 2010) kakak ipar saya selamat melahirkan cucu sulung keluarga Abd Jalil. Baby lelaki, berat 3.1 kg. Syukur semuanya selamat.

Sepatutnya, tarikh jangkaan pada 22 Oktober. Tapi last minute baru tahu kedudukan baby songsang. Memang risau sangat-sangat. Nak buat kami tambah risau, baby tiba-tiba statik dan tak aktif macam selalu. Takut kalau-kalau baby lemas, jadi pada hari Sabtu kakak ipar admitted kat Hospital Kluang. Tapi doktor pakar takde. Kena tunggu hari Isnin (semalam). Dijangka operate hari selasa atau rabu. Tup-tup isnin dah keluar. Alhamdulillah.

Kata bapa mertua saya, baby sangat aktif. Semua nak gerak, tak macam dalam perut. Before dia bersalin hari tu, saya ada cerita dengan Mak. Mak kata, mungkin sebab dia dah penat lasak-lasak, tu yang dia rehat dan statik. My Hubby kata dia merajuk sebab penat je meronta-ronta tapi tak dapat keluar. Heheheh. Memanda je.

So welcome to da world dear nephew. Nama belum ada kot.. Nanti dah ada saya update dan letak gambar.

Friday, October 22, 2010

Tomot Ada Gout

Pagi ni saya masuk lambat ke tempat kerja sebab nak teman Tomot gi amik keputusan ujian darah. Dari awal lagi  Doktor dah suspect gout sebab kaki dia sakit dan bengkak. Mula tu kaki kanan. Ingat sebab accident dulu. Tapi lately yang selalu sakit belah kiri pula. Risau sangat.



Sampai kat Klinik Norila, pembantu klinik tu bagi result ujian darah dulu before masuk jumpa doktor. Walaupun tak lah tahu sangat pasal medik ni, tapi trak susah nak faham keputusan ujian tu. Reference 0.20 - 0.40. Result pulak 0.52. Kira confirm lah tu kan. Siap kena highlight lagi.


Masuk je, Dr terus cakap, tak lepas. Kitorang sengih-sengih je la. Apa nak buat. Walaupun sebenarnya memang berharap takde apa-apa. Yelah, muda lagi dah macam-macam penyakit. Cukuplah saya ni ada darah tinggi dan haematuria yang tak dapat dikesan punca nya. Penah dowh berulang ke hospital. Dari tak sakit pun boleh jadi sakit. Sakit hati. Last-last, Dr give up sebab dah habis ultrasound, scan, masuk teropong, test darah, test air kencing tak payah cakaplah, tak dapat cari punca. Nada. Nul. Semua nampak normal.

Tapi mujur lah my sayang ni masih tak teruk. Cuma kena jaga makan, ambil ubat. Next month test lagi. Kalau dah ok, boleh stop prescription. Antara pesanan doktor:-

1) Kalau sakit jangan urut atau letak minyak angin. Nanti, asid urik tu akan mengkristal dan boleh merosakkan sendi.
2) Time betul-betul sakit, jangan makan ubat. Sebab ada reaction yang boleh jadikan penyakit makin teruk.
3) Kena banyak minum air kosong. Tanda dah cukup air, air kencing jernih, bukan kekuningan, keorenan atau kecoklatan.
4) Kawal kolesterol
5) Kena jaga pemakanan. Antara makanan yang patut dikurangkan atau dielakkan:-
  • seafood
  • sardin
  • bunga kobis dan cendawan
(tak ingat pulak, nanti kalau dah ingat saya tambah k?)

Kitorang pun ada search pasal makanan yang perlu pantang. Macam-macam jugalah. Gout kena kawal, sebab asid urik ni juga boleh sebabkan batu karang.

Tuesday, October 19, 2010

Dendam Tak Kesampaian

Saya rasa saya memang dilahirkan sebagai seorang yang pendendam. Tap sepanjang umur saya, entah berapa dendam saya yang dah terbalas. Tak ada kot. Mungkin saya seorang yang pengecut.

Saya rasa sangat geram bila kebaikan yang saya buat dibalas dengan kejahatan. Dan selalu pula orang cuma menjadikan saya kawan masa susah je. Bila dah senang, gembira, berjaya, semua lupa. Saya bukan minta dibalas, cuma saya hairan, kenapa tak minta tolong pada 'kawan-kawan baik' yang tersayang tu? Malah saya dan beberapa orang kawan pernah dilabel sebagai 'diswanted' persons. Apa agaknya maksud diswanted ek?

Bukan saya sahaja. Emak saya pun selalu mengalami nasib yang sama. Fitnah. Tapi Mak tak pula membalas dengan fitnah. Emak sabar. Mak kata, kalau ikutkan, mungkin boleh jadi gila dek mulut jahat orang. Bila si pemfitnah tu jatuh sakit, Mak tetap pergi melawat. Saya bising-bising kat mak, kena mak buat baik dengan dia. Kalau saya agaknya, saya akan kata, "Padan muka ko. Mulut jahat sangat." Ada satu ketika, mak pernah kena buatan orang, tapi mak tetap suruh saya buat baik dengan si 'pembuat' tu. Saya geram dengan mak.

Dulu ramai yang cakap saya ni pendengar yang baik. Selalu ada untuk mendengar masalah sesiapa sahaja. Tapi itu dulu. Saya rasa saya telah menjelma menjadi seorang yang semakin selfish. Mungkin dendam kesumat dengan sikap orang-orang yang *****. Arghhh... Tapi hati saya tak rasa puas pun. Kadang-kadang rasa bersalah pula. Dendam saya tak terbalas pun.

Saya selalu fikir, saya tolong orang masa diorang susah, tapi bila saya susah saya terpaksa harunginya sendiri. Itu fikir saya sahaja. Saya sebenarnya lupa, mungkin orang yang saya tolong tak tolong saya, tapi orang lain tolong saya. Mungkin saya tak berpeluang membalas kebaikan orang, tapi mungkin Allah akan bukakan hati sesiapa sahaja untuk menolong si budiman tu.

Hari ni, tiba-tiba saya tersedar. Kenapa dulu saya boleh buat baik, tapi sekarang tidak. Kenapa dulu saya willing? Rupa-rupanya, bila saya dapat tolong orang, saya rasa senang hati. I feel good. Mungkin itu lah juga yang mak saya rasa. Mungkin betul bila dikatakan fitrah insan ingin berbuat kebaikan. Kenapa saya nak membebankan fikiran saya dengan sikap-sikap buruk orang terhadap saya. Mungkin dia dah bantu orang lain dalam dunia ni dengan caranya sendiri.

Semoga Allah jadikan saya seorang yang baik hati walaupun saya ni moody.

Thursday, October 14, 2010

Khasiat Susu Kambing

Saya tak tahu sejak bila saya mula terjebak dengan susu kambing ni. Tapi saya memang penggemar susu walaupun kadang-kadang saya kalah dengan susu. Biasanya lepas minum susu, saya akan berulang ke tandas. Orang kata lactose-intolerance. So, saya cuba la susu kambing pula sebab orang kata hampir sama dengan susu ibu. Memang saya kurang ke tandas tapi harganya, ya ampun, RM 5 untuk satu botol kecik. Dah la cara menyimpan kena betul, kat tempat sejuk beku. Saya pernah beli dan simpan macam susu biasa. Hasilnya, bau hamis kambing tu keluar. Bweek. Fobia kejap nak minum susu. Membazir RM 5 ku. Dasar kedekut. Hahaha.

Sekarang ni saya jadi peminum susu kambing yang dibancuh macam susu tepung biasa. Harganya boleh tahan mahal juga. Jenama Hi-Goat. Susu ni saya beli daripada emak saya. Saya beli sebab dengan cara ni jelah mak saya nak terima duit saya. Saya pun tak faham dengan mak saya ni, bukan memang tanggungjawab biasa ke anak bagi duit kat mak ayah?

Cerita pasal susu kambing ni, saya pernah suruh adik lelaki saya tolong belikannya untuk saya di pasar pagi.

Penjual: Anak kena demam kuning ke?
Taufik: Eh tak lah..
Penjual: Habis, isteri tengah pantang ya?
Taufik: Taklah, saya belum kahwin..

LOL!

Kesian awak, Apit. Susu kambing ni memang untuk budak demam kuning dengan ibu berpantang ke? Setahu saya, susu kambing ni memang jadi amalan Rasulullah SAW kesayangan kita. Antara khasiat susu kambing:-

1) Susu kambing mudah hadam  jadi ia sesuai untuk semua peringkat.

2) Mempunyai laktosa yang rendah, jadi memang alternatif yang baik untuk orang-orang yang mempunyai alahan laktosa macm saya ni (dan suka pula minum susu).

3) Susu kambing bersifat alkali dan bersifat menyahasid, dan baik untuk merawat ulser dan gastrik.
Saya rasa ini bagus sebab kita memang terdedah dengan makanan-makanan berasid terutamanya makanan segera macam burger dan nugget. Makanan berasid ni boleh menyebabkan sakit kepala, sakit badan dan otot, keletihan dan tekanan darah tinggi.

Banyak lagi khasiat susu kambing ni.. untuk bacaan lanjut sila kunjungi laman web rasmi HI-Goat dan Kerian Goat Farm sebab kat situlah saya baca pasal khasiat susu kambing ni. Saya percaya banyak juga kajian klinikal yang dah dibuat untuk mengkaji khasiat susu kambing ni. Suka saya nak ingatkan, saya tidak dibayar ya untuk letak nama diorang ni.

Monday, October 11, 2010

Aku Tak Biasa

 Semalam encik suami dah balik ke Shah Alam. Rasa sungguh sunyi bila dah biasa dia sentiasa ada dekat dengan kita. Lepas tu dengar pulak pasal kemalangan ngeri kat lebuhraya PLUS tu. Serun rasa hati ni.. Semoga Allah sentiasa menjaga keselamatan insan-insan kesayangan saya.




Aku tak biasa, bila tiada kau di sisiku
Aku tak biasa, bila ku tak mendengar suaramu
Aku tak biasa, bila tak memeluk dirimu
Aku tak biasa, bila ku tidur tanpa belaianmu
Aku tak biasa, aku tak biasa

Monday, October 4, 2010

Keruntuhan Teori Darwinisme

Ada ramai kawan yang share sebuah video tentang dunia akhir zaman. Video ni telah menafikan kewujudan zaman batu, darwinisme, dan macam-macam teori yang diketengahkan oleh barat. Tahniah diucapkan pada pengarah video tersebut.

Untuk tonton video sila ke Jalan Salafus Sholih. Ambillah sedikit masa dan buka hati seluas-luasnya.

Sebenarnya saya pernah terbaca betapa tingginya tamadun orang-orang sebelum kita. Betapa Allah telah memberi mereka pelbagai ilmu yang mungkin tidak tercapai dek akal kita. Kalau sesiapa yang berminat dengan bahan bacaan tersebut, boleh cuba search " Alter Terahsia Bangsa Melayu". Kita memang tak boleh terima bulat-bulat maklumat yang kita terima. Tapi kita diberi akal bukan? Juga dibekalkan dengan Al-Quran teragung sebagai panduan.

Saya akui saya bukan tinggi sangat ilmu, dan masih nipis imannya. Saya percaya dalam 'kenakalan' kita, jauh di sudut hati kita masih mencari fitrah kebenaran yang tersembunyi dalam terang.

Kita masih dihantui propaganda "seseorang" yang mahu kita menganggap bahawa apa yang kita ada hari ini kerana jasanya. Atas usaha bersungguh-sungguhnya yang mahu menyingkap tabir yang menyelebungi kita. Sedangkan 'dia' sedang menjerumuskan kita ke lembah paling hitam.

Mungkin penemuan " Zaman Batu" mereka tu cumalah sisa kepada masyarakat yang Allah hancurkan tamadun mereka kerana kekufuran, lalu mereka perlu bermula dari zero. Misalnya, apa yang tinggal selepas banjir yang paling besar melanda sehingga menelan gunung-gunung? Mungkin apa yang ada dalam bahtera sahajalah yang memungkinkan kelangsungan manusia, dengan Izin Allah pastinya.

Saya Sudah Matang!

Macam tak boleh blah je statement tu kan? Okeh lah, hari ni saya dah berumur 26 tahun 2 hari.. sudah lebih suku abad umur saya. Saya rasa sungguh matang. Thanks a lot kepada mereka yang wish saya.. Rasa sangat popular macam selebriti.. And special thanks to Shafique sebab susah-susah buat entri untuk saya.. Thanks bro. Really appreciate it.. *sniff*.

Sebenarnya, saya dah lupa yang saya akan menyambut ulang tahun kelahiran saya. Sebabnya malam 1 oktober tu saya sibuk buat makan-makan sempena hari raya + bulan terakhir saya kerja kat Lab Zeolite. So that nite, i ate a lot, especially the watermelon cubes. As a result, in the middle of the night, i need to wake up and pee pee and pee pee (I have overactive bladder problem. Maybe i shall make a post on it). Then, when i was sure there's no more urine to spare, I went to my 'kamar beradu' before my beloved hubby whispered to my ear, "Selamat Hari Jadi Sayang".

Thank you dear.. Love you so much.. 

Plan kitorang nak spend masa together. Nak tengok movie or gi jalan-jalan tempat yang jauh sikit. Nak jadi cerita tetiba ada pulak org ofis dia call suruh gi kerja. GILA APA? Hari cuti tu dowh. Dah la kena cover kerja orang.. Bak kata hubby, 'cuci taik org'. Dan, dan, dan....Kenapa mesti pada hari jadi saya? Geramnya. Nasib baik dapat deal supaya postpone ke Isnin. Plus my hubby tak berapa sihat. And masih tak sihat hari ni.

Oh ya, atas request encik shafique, saya nak reveal apa hubby bagi sebagai hadiah birthday.. Jeng jeng.. Dia bagi TV. Ini betul-betul, bukan cubaan tau. Hadiah yang bijak, sebabnya walaupun tu hadiah birthday saya tapi dia pun boleh tengok sekali.. Ahahah. Pandai abang eh.. So pada hari jadi saya, dapatlah kami tengok Shin Chan malam tu. Ya, selepas hampir setahun berkahwin, barulah kami ada TV sendiri.. eheheheh.. Apa yang lagi best, tahun ni special sebab rasanya first time celebrate birthday dengan dia. Love him so much.

Friday, October 1, 2010

POYO!

HAHAHHA!!

Hari ni saya rasa penuh dengan aura negatif. Malas, boring, penat, dan JAHAT. Jalan-jalan kat fan page Tiz Zaqyah.. Ternampak pulak komen ni.

    Click to enlarge.


tengok komen first tu. Bukan nama watak dia tu Nur Amina ke? Alah, kalau nak tunjuk awak tu minat kat dia, janganlah sampai salah pulak...Kot kalau dia ada berlakon watak nur amalina pun, bagilah yang UP sikit..Yang naikkan nama dia. Ahahaha.. Errkk.. Kenapa jahat sangat ni?