Great stuff to be shared together...

Thursday, March 14, 2013

Pegaga yang Enak

Pegaga dan cekur. Untuk dua orang makan.


Selalunya pegaga dimakan sebagai ulam, dihiris sebagai ramuan nasi kerabu atau dibuat jus. Sekarang ni, ada pelajar sarjana di makmal ni gunakan pegaga sebagai bahan kajian. Sekarang ni pegaga dah mula jadi makanan yang saya suka sebab pokoknya senang dijaga dan tak cerewet, asalkan cukup air. Mulanya tanam pegaga cuma untuk menambah koleksi tanaman. Tapi bila dah mula merayap keluar bekas, terfikir nak manfaatkannya. Cuba makan sebagai salad dicampur dengan sayur-sayur lain.. Errggghh.. pahit.. (mengada). Cuba pula digoreng tumis dengan cili padi dan ikan bilis. Hasilnya tak mengecewakan. Sedap! Tak pahit langsung walaupun masak sekejap je. Lepas tu cuba pula campurkan dengan ulam cekur yang menjadi-jadi. Rasanya jadi bertambah segar sebab cekur ada rasa berangin dan pedas-pedas sikit. Bolehlah bergilir-gilir dengan kailan, sawi, kobis, kangkung dan bayam. Tak la bosan sangat.

15 comments:

smRose said...

tu pegaga jenis apa, kat umah sy banyak pegaga nyonya/gajah je, sedap ke goreng agaknya ya

lynnhelite said...

Itu dipanggil pegaga air rasanya.. Kat rumah Lynn ada 2 jenis, yg biasa mcm kat pasar tu pun ada (yg tu sebenarnya lg pahit). Lynn pemalas (& x tau nak masak), cuma letak air suam, blender & simpan dlm fridge. Bila nak minum, campur sikit madu asli..minum sejuk..pergh! (awet mula la konon!)

Nudabuffy said...

smRose~ yang ni pegaga jenis biasa. sedap tau, lebihkan ikan bilis atau guna isi ikan. Buat pedas-pedas sikit.

Lynnhelite ~ ni pegaga biasa, tapi agak gemuk sebab cukup air.. Tu pasal pahit.. Berkesan lah untuk lynn sebab dah ada anak dara, ibu maintain muda je..

nadia rashid said...

pegaga suka wat ulam yum yum...tapi kat umah sy tak sempat2 lagi nak tanam..asyik beli je seikat seringgit!

Nudabuffy said...

saya pula jenis malas nak pergi kedai.. sebab tu tanam.. suka daunnya comel.. :)

zamzurina zulkafli said...

Buat masak lemak pon sodap

Nudabuffy said...

masakan yang guna santan memang sedap-sedap.. Tapi kena banyak step.. Hehehe (alasan orang pemalas)

Mama Pongkey said...

Saya dah banyak kali beli seikat dan tanam, asyik fail aje. Last sekali cuba, saya tanam sekawasan dengan daun selom. Saya lihat tiada yang survive, daun selom tu ganazz membiak.

Nudabuffy said...

hmm.. saya pun tak pasti macam mana kaedah tanam yang betul.. Pegaga ni ambil dari kampung, tanam guna tanah kompos batang sawit. Mungkin tanah ni menyimpan air, sebab tu pokok ni boleh bertahan.

Anonymous said...

Whаt's up to every body, it'ѕ my firѕt ρay a visіt of this
ωeblοg; thiѕ web site contains remarkаble
аnd truly good stuff designed for visitorѕ.


Feеl frее to surf to my web-site; http://Clusterpluck.net/BillieTri

Anonymous said...

Hi there! Dо you knoω if they make аny ρluginѕ to asѕiѕt with Ѕеarсh Engіne Optimіzatіon?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If yοu know of any please share. Thank
yοu!

mу web blog :: Mezoterapia wrocław

Anonymous said...

Неllо everyone, іt's my first pay a quick visit at this web site, and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep up posting these articles.

Review my weblog ... demotywery

Anonymous said...

I am гeally inspired alοng with your writing talents
as smartlу as ωіth the formаt to your ωeblog.
Is that this a paid ѕubϳect or did you modify it your self?
Either way κеер up thе excellent high quаlity
wrіting, it's uncommon to look a nice weblog like this one nowadays..

my web page just click the next document

Anonymous said...

Gοod іnformation. Lucky me I сamе аcross your blog
by аcciԁent (stumbleupon). I've saved as a favorite for later!

my web page bateria do laptopa

Anonymous said...

Just wаnt to ѕay yοur aгticle is аs surрrіsing.

The cleаrness in уour put up is just cool
anԁ і could ѕuρpose you're knowledgeable on this subject. Well along with your permission allow me to take hold of your feed to keep up to date with coming near near post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

my web page - http://linksdaweb.net/stories/58528/Prefabrication_And_Modularity_Back_In_Bim_Construction.html