Great stuff to be shared together...

Tuesday, January 8, 2013

Update Appointment 1 Jan 2013

Aiiyyoo.. dah seminggu baru nak update. 

Busy sikit. Settle kan medical check up adik lepas tu ada saudara meninggal dunia. Mohon sedekahkan Al Fatihah buat sepupu saya, Kak Eton yang meninggal dunia kerana kencing manis. Kak Eton ialah isteri sepupu saya sebenarnya. Penyakit kencing manis keturunan, tapi jadi melarat sebab arwah accident yang menyebabkan komplikasi dan jangkitan kuman seterusnya menyebabkan kakinya perlu dipotong. Saya sangat terkejut bila dapat berita kematiannya kerana sehari sebelumnya ayah saya cakap dia dah nak keluar wad. Sakitnya tak lama, tapi masanya dah tiba. Apabila ajal sampai, takkan tercepat atau terlambat walau sesaat. 

Berbalik pada pemeriksaan kesihatan terkini (like people care, hahahah), keputusan dalam jangkaan saya. Bacaan creatinine saya ialah 560. Semakin teruk nampaknya tapi tak terkejut pun sebab saya buat medical check up kat swasta pun creatinine 600. Keputusan yang doktor bincangkan ni merupakan hasil ujian darah bagi dua bulan lepas ya. Manakala yang di swasta tu sebulan lepas. Nampaknya terus naik dan naik.. 410, 470, 560, 600. Next appointment 660 pulak kot. Tak pun jump ke 700 terus. Masa check up kat Penawar hari tu dia kata fungsi hati dah mula terganggu. Mak saya pun hadapi masalah sama sekarang. Tiba-tiba saya jadi risau, takut-takut mak saya pun ada sakit buah pinggang. Tapi Dr Liu di HSA tak cakap apa-apa pun pasal hati. Yang saya pelik tu, BP saya yang selalu duk kat 160-170 tu bila gi jumpa tuan doktor mesti jadi normal. Hewhewhew. So, doktor kurangkan dos tapi tambahkan vitamin. Padahal kat rumah berlambak vitamin masa mengandung dulu. Yelah, dulu gi hospital tiap-tiap minggu, tiap-tiap minggu jugalah dapat vitamin.

 Yang tak boleh blah tu, boleh doktor lupa yang beliau ada suruh saya buat fistula. Bila saya cakap saya dah buat, beliau terkejut. "Saya tak tahu kan?". "Saya suruh buat?" Yelah tuan doktor, takkan saya sengaja mengada suruh orang siang tangan saya. Bayar RM 1200 kot.. Heheheh. At least saya buat beliau happy lah kot sebab buat fistula tu. Doktor tak tahu saya belum buat implanon. Kahkahkah. Bukan tak nak buat, tapi buang masa je cuti pergi LPPKN selagi BP tak cantik. Hubby pun keberatan sebab Doktor kat LPPKN kata kalau hypertension tapi buat juga, takut mudarat.

Lupa pulak, saya ada pergi lagi berubat alternatif. Ustaz tu cakap, kes saya ni kes berat sebab salah satu kidney saya memang tak berfungsi. Yang kanan katanya. Nak hidupkan balik sel yang dah mati memang makan masa katanya. Sakit tu penghapus dosa. Banyak agaknya dosa saya ni. Apa agak-agak Nurul Hidayah oi.. memang banyak pun. Semoga Dia sudi mengampunkan dosa-dosa saya.

Sejak akhir-akhir ni, makan tak berapa lalu, tidur pun tak lena. Tapi dalam tidur boleh pulak mimpi makan banyak sampai senak. Lepas tu selalu terliur dan bernafsu nak makan benda yang supposely to be restricted such as chocolate or anything chocolatey, pulut dan kentang. Sabor.. sabor.. Jihad paling besar ialah jihad melawan nafsu.. Kekekekek..


4 comments:

ummuaidan said...

Berat hati membacanya..berat lagi ornag yg memikul dugaannya..tabahkan hati yer..

Nudabuffy said...

inshaAllah.. sekurang-kurangnya saya masih bertenaga dan boleh bekerja lagi ummuaidan. Syukur alhamdulillah.

puteri purnama said...

Tabahkan hati.Alfatiha untuk yg.telah pergi, semoga rohnya ditempatkan Allah bersama orang2 yg beriman.Amin.

Nudabuffy said...

amiin.. sekarang cuba menjalani hidup dengan positif saja kak.