Great stuff to be shared together...

Wednesday, January 30, 2013

Cameron Highland Edisi Gambar Dulu

Bunga Zaleha. Kakak-kakak ipar memborong

Nasrudin (nephew) and Mustapha (BIL)

Family Potrait

Lata Iskandar

Pokok Bunga Ros untuk Emak

Teka tanaman apa?
Gedik. Kekekkekek.

Thursday, January 17, 2013

Bercuti Panjang

Saya memang jarang ambil cuti kecuali perlu berjumpa doktor. Badan pun letih. Produktiviti merosot. Kebetulan ada masalah dana untuk sambungan lantikan, maybe thisis my call. Saya maklumkan pada Big Boss minta tangguh lantikan walaupun dah kerja setengah bulan. Saya nak bercuti dan menenangkan fikiran. Jadi sepatutnya saya bercuti sampai hujung bulan ni. 

So, what the hell I am doing in my office right now? 

Tension tak tension nya saya, baru sejam saya balik memulakan cuti, sms duk masuk je. Ramai benor yang mencari. Time saya duk tercongok kat ofis takde pulak yang nak cari kan? Saya jawab mana yang rasa penting. Tapi dah tiap-tiap hari ada je sms, call, manalah saya boleh tenang. Hari ketiga cuti dah masuk ofis balik. Hari ni siapa nak berurusan silakan datang. Saya dah sms yang berkenaan, reply sms pun idok. Datang pun tidak. Lepas ni nasiblah, bolayan semua orang. Kalau saya takde tu, macam banyak je benda nak tanya kan? Macam takde hari esok. Menyampessss..


Ah.. lupakanlah..

Sementara cuti ni, saya ikut suami saya balik kampung, buat kebun sayur. Hehhee.. Time nilah nak guna semua biji benih yang menganggur tu.. Segala macam saya tanam, daikon, red scarlet radish, beet root, sunflower, sawi, kobis. Asal tergerak di hati je saya tanam lah... Hahhaha.. Rakus gitu. Suami pulak buat projek tanam keladi dan pisang tanduk. Daun keladi tu untuk bagi makan ikan kaloi ternakan. Ikan kaloi pulak nak buat pekasam. Pisang tanduk aim untuk jual masa musim raya. Oh ya, ayam-ayam pun dah mula menggemuk. Seronok.. Yang tak seronok kalau diorang berjaya meloloskan diri ke kawasan tanaman. Habis binasa. Cisss! Memang buas mereka semua ni.


Tapi itulah kalau dekat kampung ni banyak juga musuh tanaman. Semalam masa menoreh getah, nampak satu batalion anak babi berkejar-kejar. Terkedu sekejap sambil berdoa janganlah diorang datang dekat saya. Najis mughallazah tu.. Anak pokok pisang pun ada jadi mangsa sang lotong. Cempedak kena kokak dengan monyet. Janganlan diorang jumpa sayur-sayur kami. 

Terlalu banyak duduk di ofis dan makmal buat badan saya lesu. Beberapa hari di kampung saya rasa lebih cergas dan sihat. Peluh pun keluar. Cuma selera makan je yang masih belum pulih. Oh ya, kepada Kak Mar dan sesiapa yang mahukan biji benih cili bom (habanero), boleh email alamat ke nudabuffy@yahoo.com. Saya dah keringkan biji benih untuk dihantar pada Kak Puteri Purnama. Pokoknya saya dah lupuskan sebab dah kena serangan bena putih. Semua pokok cili saya lupuskan.Jangan lupa ya?






Wednesday, January 9, 2013

Sisi Sadis Dalam Berkebun

Hon Tsai Tsai terkulai dek kepanasan melampau. Setengah hari je kena panas dah jadi macam ni.

Patah riuk kena pijak dengan kucing. Petak kangkung dah jadi tilam dia.

Rongak pokok limau kasturi kena makan ulat.

Daun lobak putih yang bergulung-gulung.. Tak tahu apa punca. Kepanasan juga kah?

Tuesday, January 8, 2013

Kobis Bunga Mula Terbentuk. YEAY!



Nampak tak? Nampak tak.. Baru cenonet je.. dan cuma dua pokok je.. Semoga kamu berdua membesar dengan sihat ya? Saya nak makan kamu ni.. Hehehhe..

Update Appointment 1 Jan 2013

Aiiyyoo.. dah seminggu baru nak update. 

Busy sikit. Settle kan medical check up adik lepas tu ada saudara meninggal dunia. Mohon sedekahkan Al Fatihah buat sepupu saya, Kak Eton yang meninggal dunia kerana kencing manis. Kak Eton ialah isteri sepupu saya sebenarnya. Penyakit kencing manis keturunan, tapi jadi melarat sebab arwah accident yang menyebabkan komplikasi dan jangkitan kuman seterusnya menyebabkan kakinya perlu dipotong. Saya sangat terkejut bila dapat berita kematiannya kerana sehari sebelumnya ayah saya cakap dia dah nak keluar wad. Sakitnya tak lama, tapi masanya dah tiba. Apabila ajal sampai, takkan tercepat atau terlambat walau sesaat. 

Berbalik pada pemeriksaan kesihatan terkini (like people care, hahahah), keputusan dalam jangkaan saya. Bacaan creatinine saya ialah 560. Semakin teruk nampaknya tapi tak terkejut pun sebab saya buat medical check up kat swasta pun creatinine 600. Keputusan yang doktor bincangkan ni merupakan hasil ujian darah bagi dua bulan lepas ya. Manakala yang di swasta tu sebulan lepas. Nampaknya terus naik dan naik.. 410, 470, 560, 600. Next appointment 660 pulak kot. Tak pun jump ke 700 terus. Masa check up kat Penawar hari tu dia kata fungsi hati dah mula terganggu. Mak saya pun hadapi masalah sama sekarang. Tiba-tiba saya jadi risau, takut-takut mak saya pun ada sakit buah pinggang. Tapi Dr Liu di HSA tak cakap apa-apa pun pasal hati. Yang saya pelik tu, BP saya yang selalu duk kat 160-170 tu bila gi jumpa tuan doktor mesti jadi normal. Hewhewhew. So, doktor kurangkan dos tapi tambahkan vitamin. Padahal kat rumah berlambak vitamin masa mengandung dulu. Yelah, dulu gi hospital tiap-tiap minggu, tiap-tiap minggu jugalah dapat vitamin.

 Yang tak boleh blah tu, boleh doktor lupa yang beliau ada suruh saya buat fistula. Bila saya cakap saya dah buat, beliau terkejut. "Saya tak tahu kan?". "Saya suruh buat?" Yelah tuan doktor, takkan saya sengaja mengada suruh orang siang tangan saya. Bayar RM 1200 kot.. Heheheh. At least saya buat beliau happy lah kot sebab buat fistula tu. Doktor tak tahu saya belum buat implanon. Kahkahkah. Bukan tak nak buat, tapi buang masa je cuti pergi LPPKN selagi BP tak cantik. Hubby pun keberatan sebab Doktor kat LPPKN kata kalau hypertension tapi buat juga, takut mudarat.

Lupa pulak, saya ada pergi lagi berubat alternatif. Ustaz tu cakap, kes saya ni kes berat sebab salah satu kidney saya memang tak berfungsi. Yang kanan katanya. Nak hidupkan balik sel yang dah mati memang makan masa katanya. Sakit tu penghapus dosa. Banyak agaknya dosa saya ni. Apa agak-agak Nurul Hidayah oi.. memang banyak pun. Semoga Dia sudi mengampunkan dosa-dosa saya.

Sejak akhir-akhir ni, makan tak berapa lalu, tidur pun tak lena. Tapi dalam tidur boleh pulak mimpi makan banyak sampai senak. Lepas tu selalu terliur dan bernafsu nak makan benda yang supposely to be restricted such as chocolate or anything chocolatey, pulut dan kentang. Sabor.. sabor.. Jihad paling besar ialah jihad melawan nafsu.. Kekekekek..