Great stuff to be shared together...

Wednesday, October 19, 2011

Apa Dah Jadi Dengan Kita?

Salam.


Baru-baru ni kecoh cerita remaja kelar anak dan budak dua tahun kena langgar lari. Sangat sedih melihat gambar dan rakaman cctv masa kat berita. Aduhai...apa dah jadi? Apa nak jadi dengan manusia hari ini. 

Soal remaja mengandung luar nikah dah terlalu banyak kita dengar. Dah muak, kata orang. Kita tetap di takuk lama, malah makin teruk. Siapa yang salah, siapa yang patut dipersalahkan? Bagi saya pokok pangkalnya hati dan pegangan pada agama. Mana ada agama yang suruh buat zina, gugurkan anak, buang anak, bunuh anak. Kenapa ramai lelaki tak nak bertanggung jawab bila ada kes mengandung luar nikah? Sebab kalau dia tak mengaku, dia boleh lepas macam tu je. Lagi-lagi kalau gadisnya taraf bohsia. Ah, bukan dia tidur dengan aku je. Perempuan yang akan tanggung semuanya. Jalan akhir, bunuh anak sendiri.

Hari ni saya terbaca pulak post yang di share di fb pasal sebab musabab kenapa orang yang lalu lalang tak menolong budak dua tahun yang kena langgar dengan van dan lori tu. Dengarnya budak tu dah meninggal, tapi tak tahu sahih ke tak. Blog yang membicarakan punca kenapa orang menolong ada di Blog ADUKA dan IQBAL HAKIMI. Apa yang saya faham, inilah yang menunjukkan betapa daifnya manusia dalam menilai dan menggubal hukum. Sayangnya, tak ramai nak mengakuinya.

Macam kes hudud yang dipolitikkan. Kenapa nak politikkan benda yang terang benderang macam tu. Kalau tanya rakyat saya rasa ramai yang setuju. Jangan la tanya artis. Malaysia negara Islam? Seriously? Malaysia ni negara sekular tuan-tuan dan puan-puan. Dari sistem poltik, sosial, pendidikan, perundangan... Islam pada nama je.


Ini keratan akhbar yang dikongsi oleh cikgu saya. Banyak komen-komen daripada pengunjung baik dari Malaysia, Indonesia, dan Brunei sendiri. Saya cemburu bila ramai rakyat Brunei yang dengan megahnya dapat menyatakan rasa cinta mereka terhadap negara. Betapa bangganya mendapat pemimpin yang berwibawa. Sedangkan rakyat Malaysia hanya dapat menyuarakan rasa kecewa. Kasihan...

Tuesday, October 4, 2011

Asam dan Garam. Kopi dan Gula.

Saya ditinggalkan selama seminggu sebab suami outstation di Pahang. Untuk menghilangkan kebosanan, Hubby tinggalkan broadband ni untuk saya. Dapatlah saya mengisi kebosanan dengan melayari internet dan meng-update blog ni. 



Maka, banyaklah blog-blog kawan yang saya kunjungi. Ada yang berzaman-zaman saya tak singgah. Banyaklah pahit manis ragam kehidupan di luar sana yang dikongsikan. Ada juga yang kelat dan masin. Itulah lumrahnya.

Dalam banyak-banyak cerita, saya sangat tersentuh dengan catatan Muzai tentang anak sedaranya (Anak kepada kembarnya, Yuzai) yang mengalami pendarahan otak. Tubuh sekecil itu sudah meniti dugaan hidup, berjuang dan melepasinya dengan senyuman. Sesungguhnya saya rasa malu dengan semangat Izzul Hafiy. Mungkin dia masih bayi dan belum mengerti apa yang dimaksudkan dengan dugaan dan kesabaran. Mungkin bila dia dah besar nanti, dia tak ingat pun yang dia pernah melalui detik yang mendebarkan. Tapi saya percaya dia tau apa itu sakit. Apa itu derita. Tapi dia tetap tersenyum dan ketawa.

Izzul (Sumber: Blog Muzai)

Kemudian saya terbaca pula kisah salah seorang kawan sekolah masa di SAKTI dulu, Afziha. Kami tidak la rapat dan saya cuma silent reader blog beliau. Dia telah mengalami keguguran beberapa bulan lepas. Walaupun saya secara peribadi pernah melalui perkara yang sama, saya jadi buntu untuk meninggalkan sebarang komen. Sebab saya rasa dah ketinggalan bas dan saya takut saya akan mengingatkan beliau pada kesedihan. I'm not good at words. Saya berani tulis di blog pun sebab saya tak rasa dia baca blog saya yang syok sendiri ni.. ;p Syukurlah Ziha menerima ketentuannya dengan redha dan move on. Hanya takziah yang mampu saya ucapkan. Bertabahlah.

Tskk...Sniff! 

Adakah saya terlalu sensitif bila bercerita soal bayi?

Bercakap pasal bayi, Alhamdulillah, Kaklong saya dah pun disahkan hamil. Bunting pelamin kata orang. SO HAPPY for her.. Malam tadi saya dah sibuk-sibuk fikirkan check list barang bayi. Overexcited kah? Maternity stuffs pun saya dah kemaskan untuknya. Blouse, dress, pants, books. Barang-barang baby je belum kemaskan lagi.. Kaklong dijangka bersalin pada akhir Mac, so masih banyak masa lagi. Entah-entah sama dengan birthdate dia, 26 Mac. Kalau ya, jadi hadiah harijadi paling best lah. Tapi katanya dia 'membesar' dengan cepat sekali. Faktor keturunan agaknya, sebab saya dulu pun masa baru dua bulan orang kata dah nampak macam 5 bulan. 

Semoga Kaklong dan babynya sihat dan selamat. Patutlah masa majlis belah Terengganu hari tu Kaklong nampak berseri-seri dan gebu semacam. Rupanya dah berisi. Walaupun arwah Haziq tak sempat guna barang yang kitorang beli, tapi ada pewarisnya. Cuma barang-barang macam mandian, syampu etc (yang ada expired date) yang Kaklong kena siapkan sebab semua tu dah jadi milik Si comel Nasrudin. Nak tunggu adik Haziq alamatnya lambat lagi la. Tapi hari tu saspen juga sebab till now belum period lagi. Dah dua bulan lewat. Tapi dah buat pregnancy test and negative. Risau juga sebab kami tak boleh nak merancang menggunakan hormon sebab faktor kesihatan saya. Maybe sebab cyst, sebab tu la kitar dah jadi tunggang langgang semula. Oh ya, Sufian pun bakal menimang cahaya mata juga. Tahniah untuknya.

Yeay! Tahun depan dua orang anak sedara. Tentu comel-comel macam Nasrudin.




Monday, October 3, 2011

27 Tahun Sudah


Selamat genap umur saya 27 tahun... Happy birthday to me.. hekhekhek.. Kalau ikutkan, nyaris-nyaris terlupa birthday sendiri. Teringat pun sebab kakak minta alamat nak pos hadiah.


For me, 27 is quite a number. 27 tahun hidup dan melalui pelbagai susah senang. Tapi masih banyak lag yang perlu dipelajari. 27 tahun pun masih tak reti-reti masak asam pedas. Kwang kwang kwang. Dah la mak mertua dah tanya hari tu pandai buat asam pedas ke tak.


Mak: Nurul, kau pandai buat asam pedas? Mak buat selalu tak jadi..
 Nurul (dalam hati): eh mak, kita sama lah
Nurul (luar hati): entah la mak. Kadang jadi, kadang tak jadi. (jawapan selamat)


Kalau mak mertua suruh masak, kantoi le..kehkehkeh. Actually, I always wonder why my mother-in-law rarely ask me to cook. Ghope-ghopenya ada rahsia di sebaliknya. Hari tu mak saya beritahu yang dia pernah cakap pada mak mertua saya yang saya tak pandai masak.. Oh malunya saya.. Hahahahahha.. Patutlah bapa mertua selalu suruh saya belajar masak dan jaga anak daripada hubby. Dah bocor rahsia rupanya.


Saya teringat dulu masa zaman degree, ramai orang cakap muka saya ni matang. Macam orang dah kerja gitu. Yang ngorat pun semua orang yang dah kerja (erk, baru teringat mostly askar. Duh!). Tapi yang kelakornya, bila dah tua bangka ni orang ingat masih budak-budak lagi. Hari tu ada budak umur lebih kurang awal 20-an panggil I adik.. Aww.. mudanya rasanya. Then, masa shopping ada salesgirl pun panggil adik juga. Then saya kata, ye ke adik.


Salesgirl: Umur saya 21 tahun.
Saya: Saya dah 27 tahun.
Salesgirl: Hah? (muka tercengang tengok dari atas sampai bawah). Ye ke?
Mak saya: Dia ni dah tua, dah kawen dah ada anak.
Salesgirl: Nampak macam belum kawen.


Abang..jaga-jaga tau.. Your wifey nampak masih available tahu. Hari tu masa kat hospital pun ada sorang makcik tu tak percaya bila saya sebut pasal suami. "Suami? Dah kawen ke?". Yang kelakor tu, sebelum tu dah citer pasal anak. Apa mak cik tu ingat saya mengandung luar nikah ke. Hahahaha.


Tak kisah la nampak tua ke nampak muda. Yang penting, usia 27tahun yang dah berlalu tu dah takkan kembali lagi. Macammana nak mengharung hari-hari mendatang tu yang lebih penting, kalau umur panjang. Semoga lebih bermakna dan tidak sia-sia. Amiin

Sunday, October 2, 2011

Superstition, Kadang-kadang Super Juga!

Salam. Tadi mengemas isi perut laptop kesayangan ni. Dah bertahun usianya, macam-macam pun ada. Sampai dah nak penuh hard disk. Dalam mencari-cari fail dan folder yang nak dibuang, tertengok pulak gambar-gambar kenangan masa hari perkahwinan dulu. Ada gambar dengan kawan-kawan. Teringat pula gambar tu ada diupload dekat facebook. Macam-macam komen lucu diorang letak.

Salah satunya cerita pasal amik hujung daun sirih. Ini mungkin superstition. Tapi yang superb. Konon-konon nak mempercepatkan jodoh. Saya tak tahu petua ni betul-betul ada ke tak. Yang saya tahu petua ni datang daripada seorang kawan saya, Yani. Katanya dia pernah makan sirih dari sirih junjung pengantin dan cepat dapat jodoh. Dengan syarat jangan sampai ada orang tahu, kalau tak, tak mujarab.

Yelah, ajal, maut, jodoh dan pertemuan tu di tangan Allah SWT. Tapi mungkin lah sirih tu dapat menaikkan seri dan buat orang tertarik. Saya agak-agak je. Nak jadi cerita, masa Yani kahwin, saya tidur di rumahnya membantu persiapan raja sehari. Then tiba-tiba datang satu peluang masa saya sorang-sorang kat bilik pengantin dan sirih depan mata. Saya pun kutis sikit dan makan. Tak salah pun mencuba. Lagipun saya tak mencuri sebab Yani memang dah ingatkan saya awal-awal.. Takut dia kecewa pula kalau tengok sirih junjung dia 'perfect' sangat. Hahahah. Yani kawen bulan march tahun 2008.

Dengan kehendak Allah, sekitar bulan Julai atau Ogos tahun yang sama, tiba-tiba Encik Hambali (suami saya le) mengajak saya bertunang. Syukur yang tak terhingga rasanya. Katanya, cadangan untuk bertunang tu datang daripada ibu bapa mertua saya sendiri. Malah, kos pertunangan daripada pihak lelaki termasuk cincin dan hantaran pun ditaja (kos hantaran perempuan ditaja daripada poket saya sendiri..heheehh). Alhamdulillah. Mungkin doa-doa kami selama ini agar niat kami nak menjadikan hubungan kami halal dan direstui keluarga dah dimakbulkan.

Sirih junjung hasil kerja tangan kakak ipar untuk pernikahan kami
Tujuan saya bercerita bukan nak menggalakkan kecurian daun sirih pengantin ya! Tapi saya pasti ada sesuatu yang dapat dibuktikan secara saintifik tentang khasiat sirih. Mungkin sirih la rahsia tersimpan nenek moyang kita dulu-dulu mengekalkan kecantikan walaupun takde alat solek. Siapa tahu kan? Sayangnya, sekarang sirih cuma jadi hiasan dalam majlis perkahwinan. Malah ada yang menggunakan sirih plastik je. Takde la yang dapat ambil hujung daun lagi! ;p