Great stuff to be shared together...

Friday, July 15, 2011

Harry Potter and The Deathly Hallows Part 2 (Korang dah tengok ke?)

My very own copy of Harry Potter and The Deathly Hallows. Battered.
Tengok la buku Harry Potter saya yang dah agak buruk tu. Buruk bukan sebab usianya dah tua. Tapi sebab kerap sangat dibaca. Heh! Semua buku dia ada dalam koleksi, tapi yang ni yang paling mengujakan sebab semua persoalan dalam buku-buku sebelumnya akan terjawab. Thumbs up, J.K Rowling. Agaknya pas ni beliau akan tulis buku pasal apa pula eh bila siri Harry Potter dah tamat ni.

Bagi peminat Harry Potter yang pernah baca buku dia, mesti akan cakap, buku lagi best daripada filem. For me, dua-dua pun best. Walaupun kadang tengok filem macam tak cukup rencah, tapi still brilliant lagi. Persoalannya kat sini, bila la nak dapat tengok Harry Potter 7 part 2 ni. Part 1 pun baru je dapat tengok. For sure lah bukan kat panggung sebab boss saya tak suka Harry Potter. Huhuhu..

Kalau ada sesapa dah tengok and buat review, tag le saya ye. Nak juga tahu best ke tak.

Wednesday, July 13, 2011

Selamat Pengantin Baru Kaklong!

Majlisnya berlangsung hari Sabtu lepas (9 Julai 2011), cuma sehari sebelum majlis sambut menantu di rumah mentua saya. Walaupun cuma secara sederhana tapi sangat meriah. Ramai orang yang datang, dan saya tengok hadiahnya besar-besar dan berat-berat.. Hahahha.. jealous la pulak. Dengan sekali lafaz, my one and only kakak dah pun jadi isteri orang. Tahniah dan selamat datang ke dalam keluarga kami, Abang Long!

Ada peristiwa lucu masa majlis kakak. Boleh pulak kadi terlupa yang dia kena menikahkan diorang hari tu. Dah lewat 15 minit, tuan kadi tak sampai-sampai, mak saya pun telefonlah. Kot-kot lah jam.. Ahahahah.. Rupa-rupanya dia lupa. Majlis pukul sepuluh tertunda sampai pukul 11 pagi sebab dokumen-dokumen sume pun Tuan kadi belum settle kan lagi. Tapi syukur Alhamdulillah, selepas tu semua berjalan lancar. Tapi kesian, pengantin dua-dua demam. Lepas majlis, saya pula kena jangkitan sebab sibuk uruskan kakak.

Gambar amik kat facebook kaklong


Ramai juga rombongan pihak lelaki yang datang dari Terengganu dan Kelantan. Suami kakak orang Kelantan yang tinggal kat Terengganu. Menariknya, diorang ni berjumpa dalam yahoo messenger. Kiranya cinta internet la ni.. Ahhahah.. Kalau dah jodoh tak ke mana.

Mak tugaskan saya uruskan makan damai. Hidangannya disediakan oleh adik perempuan saya yang ambil jurusan sains makanan. Balik dari UMT semata-mata nak berkhidmat. Heee.. Tapi meja hidangan tu diorang setting dekat rumah Pak Ngah. Sebelah rumah je, tapi turun bukit sikit. Mak aih, habis kenduri naik cramp kaki saya sebab turun naik bukit tu. 

Kebanyakan hal ehwal kawen ni diuruskan sendiri oleh pengantin, termasuklah menggubah hantaran sdan bunga telur sendiri. Kakak orangnya berseni bab menggubah. So dapat jimat banyak kos berbanding dengan yang ditempah sebab kadang-kadang tak menepati citarasa. Kalau rajin saya buat entri pasal gubahan hantaran dia. Cenderahati pulak bakul daripada surat khabar yang mak dan kawan-kawan mak anyam. Saya dapat bayangkan betapa kembang hati mak walaupun mak pernah nangis bila sorang demi sorang anaknya kawen dah mengikut suami. Oh ya, ada orang yang beruntung, dapat telur pindang. Susah tau nak membuatnya. Tiga hari tiga malam. Tapi ada orang tak suka. Citarasa masing-masing.

Saya ingin mengucapkan selamat pengantin baru kepada Kaklong dan Abang Long. Semoga dapat menjalani kehidupan rumah tangga dengan harmoni, tabah, dan romantik sokmo. Angah doakan korang berdua dilimpahi rahmat dan berkat buat selama-lamanya, sampai ke syurga. Amin. Tak lupa kepada adik ipar merangkap ex-classmate, Sufian dan pasangannya Aisyah, Selamat Pengantin Baru.

Kaklong dengan Si Sufian ni birthday dah le dekat-dekat, Tunang tarikh dekat-dekat, nak buat majlis kawen pun dekat-dekat. Sekali kawen kaler pun sama. Sehati sejiwa betul, patut dikawenkan je diorang berdua ni... Oppps, Ampun Abang Long! NGeheheheh

Tuesday, July 12, 2011

Koc Wanita: Wanita Sahaja Sepanjang Masa

Saya adalah salah seorang pengguna komuter. Hampir setiap minggu saya berulang-alik Nilai-Seremban untuk memenuhi temujanji dengan Tuan Doktor.. eheheh.. bukan date arr.. kadang-kadang jumpa Puan Doktor juga. Bagi saya, komuter adalah salah satu kemudahan awam yang praktikal dan selesa.

Untuk meningkatkan keselesaan dan keselamatan penumpang wanita, koc wanita telah diwujudkan. Keselamatan daripada apa? Daripada kaum lelaki la.. Almaklum, ada sesetengah mereka yang special case sikit.. Lu pikirlah sendiri, kata Nabil.

Beginilah sticker koc wanita. Pink Kaler Ok. Dekat pintu koc ada gambar pompuan pink pakai skirt.

Tapi saya selalu rasa jengkel dengan perangai sesetengah kaum adam yang tak reti bahasa ataupun buat-buat tak faham. Sibuk juga nak naik koc ni. Kan ada dua koc lagi untuk diorang. Bagi saya, diorang ni purposely naik koc wanita sebab nak menggatal. Hari tu, saya nak pergi hospital macam biasa, dekat tempat menunggu yang memang dikhaskan untuk kaum wanita tu penuh dengan jejantans miang ni. Bukannya dah takde tempat kosong. Yang lagi menyampah tu sebab saya ternampak ada nyonya tua ni jalan slow-slow nak duduk. Sekali ada mamat bengong ni jalan dari belakang pintas nyonya tu then dengan selamba duduk. Tak de perasaan langsung. Rasa nak bagi penampar je sebijik.

Ni gambar yang saya snap pakai handphone. Tak clear. Tapi semua makhluk dalam gambar tu berjantina jantan. Sila lihat banner yang terentang tu. Wanita sahaja sepanjang masa ya u'ols.

Oh ya, saya terjumpa satu gambar yang funny dari blog Applevanilla ville. Pasal makhluk asing dalam koc wanita ni la. Ahahahhaha.


HAHAHHAHHA

Blog Best: Aidid Mu'addib

Assalamualaikum. 

Korang pernah dengar tak pasal blog ni? Aidid Mu'addib? Tak pernah? Seriously?


Salah satu header yang pernah diguna oleh Mr Aidid

Well, inilah blog yang mesti saya buka kalau ada masa. Blog ni takde iklan, tapi traffic dia ribu-ribuan setiap hari. Kepada sesiapa yang belum baca, please, bacalah. Blog ni boleh dikatakan seangkatan dengan blog Slap Me Why Don't You yang bertujuan untuk memberi pendidikan dan amaran kepada masyarakat di luar sana, tentang kewujudan segolongan manusia yang kerjanya nak makan duit haram hasil daripada menipu orang.

Bezanya, Aidid Mu'addib lebih fokus kepada syarikat-syarikat yang mengamalkan Multi Level Marketing (MLM). Memang saya selalu musykil kenapa sesetengah produk MLM harganya melampau-lampau mahalnya. Rupa-rupanya, harga tu di mark-up daripada harga asal berlipat kali ganda semata-mata nak pastikan org paling atas piramid tu akan dapat untung riban-riban (or juta-juta) hasil titik peluh org bawah.

Daripada penulisan dalam blog ni lah saya dapat info tentang teori-teori merapu MLM scammers, produk yang baguih-dok-ada, and even DR MICKEY MOUSE.. ahahah. Kalau korang baca, sure terkejut dengan muka-muka so-called Dr or even Prof yang sebenarnya dapat ijazah tak laku from bogus universities. Memang tak syak lagi. Patutlah semacam je diorang tu.. Semua gila nak cepat kaya.

Kadang tu saya suka baca komen-komen diorang, just to have some laugh.. Secara personal, saya setuju sangat dengan Mr Aidid berkenaan sikap pengamal MLM yang mula lupa diri bila sudah kaya raya. Sebab ada orang yang saya kenal sangat baik, tapi kemudiannya terlalu berbangga dengan kekayaan.

Well pembaca dan pengulas dalam setiap artikel merangkumi banyak lapisan masyarakat. Tuan punya blog tersebut pun menyasarkan seramai umat dapat diselamatkan daripada terjebak dengan sistem piramid ni. Tapi saya memang pasti, ramai di antara mereka merupakan golongan terpelajar terutamanya doktor walaupun diorang mengaku sebagai tukang sapu la, cone remover, rubber tapper.. Almaklumlah,selalu terlibat dengan para doktor. Ahahahah...

Kalau ada masa, bacalah. Tapi satu pesanan (atau amaran), bahasa yang tuan blog guna agak harsh sikit bagi yang tak biasa. Jadi pandai-pandailah menapis kalau kata-kata tu kurang sesuai dengan naluri anda. Pada saya, benda tu macam stimulant. Ahahahha.. Bukan saya suka, tapi saya dapat rasa keikhlasan penulisnya yang memang anti sesangat dengan MLM. 

Wassalam.

p/s: Blog Aidid Muaddib ni dah berjaya mendapat hits sebanyak 2000000. Good Job Mr Aidid!