Great stuff to be shared together...

Wednesday, September 29, 2010

People Can Be Very Annoying + Irritating (Me too.. eheheh)

Type 1: Busy Body

Kadang-kadang dalam kehidupan kita sehari-hari, kita tak sedar yang kita ni suka menyibuk hal orang lain. Kalau mengambil tahu hal-hal yang penting macam anak dara/ bujang bawak balik pasangan bukan muhrim tido kat rumah tu wajib.. tapi kalau hal-hal menyibuk macam "Menantu ko kerja apa, cikai no aku tengok keta dia?", "ko ni bila nak kawen? Jadi andartu kerepot sok mana ada orang nak..", "Amboi, tiap-tiap tahun beranak, subur nampak?", dan lain-lain lagi bentuk busy body yang sungguh le annoying. Kadang tu dah la membusy body, pastu bagi pulak 'nasihat' yang tak relevan. Baru je jumpa contoh canggih kat FB kenalan pasal seseorang yang sibuk pasal dia bagi baby dia susu ibu. Dia kata, badan member tu kurus kering, ada susu ke? Kononnye kesian kat anak tak cukup makan. Pastu dengan bangga kata dia bagi anak dia susu tepung, so anak dia kenyang sokmo dan tak mengaruk.. Ah ye, tak tahu ke susu ibu itu yang terbaik untuk anak. Secara logiknya la kan, susu manusia mestilah paling bagus untuk manusia, supaya perangai dia macam manusia.. Esok-esok kalau perangai anak macam lembu, jangan salahkan anak pulak. Pendek kata, benda-benda yang dah ditentukan oleh Allah such as REZEKI, JODOH, AJAL, MAUT, tu jangan nak dipersoalkan. Manusia berhak untuk berusaha mencapai sesuatu melalui usaha dan tawakal masing-masing, tapi hanya Allah yang akan menentukan segalanya. Peringatan buat diri sendiri juga.

Type 2: Show Off

Wah, spesies ni pulak memang tak boleh kalah.. sume dia yang hebat. Dialah yang paling pandai, paling cantik, kaya, perfect, bla..bla..Saya selalu jumpa type no 2 ni.. Biasanya Parents yang anaknya menjadi lah... Mungkin naluri keibubapaan tu selalu rasa bangga dengan kejayaan anak-anak.. tapi kadang kita lupa sumbangan orang lain ke arah kejayaan kita, anak-anak kita, keluarga kita dan sesiapa sahajalah yang kita kenal. Hari tu, masa gi kenduri kawen kawan, saya berborak lah dengan sorang makcik ni. Bila dia tahu je saya ni dari UTM,  terus dia buka cerita pasal anak-anak dia. Katanya, anak-anak dia semua graduate UTM. Masa sekolah semua sekolah teknik and minat sains. Tak mainlah sastera-sastera.. ERK! Saya tak kisah kot kalau dia rasa bangga dengan anak dia, tapi kalau dah pandang rendah bidang lain, saya tak boleh blah makcik. What if saya ni orang sastera? Saya amik bidang sains, tapi saya suka sastera apa? Tapi saya pendam jelah dalam hati.. terus takde mood nak berbual, dan seterusnya cuma jadi pendengar jelah. Lagi annoying kalau tak cukup dengan menyanjung memuja anak sendiri, pastu mengata anak orang (bukan makcik tadi). Hidup ni macam roda kan? Kadang anak kita best, masa depan kita tak tahu. Saya tengok ramai kawan-kawan saya yang masa sekolah dulu agak lemah dalam pelajaran, tapi dalam hidup jauh lebih berjaya daripada orang lain. Begitu juga sebaliknya, yang dulu hebat, sekarang biasa-biasa je. Yang penting, attitude kita dalam menghadapi kehidupan. Kecemerlangan akademik mungkin pembuka jalan tapi tak dapat menjamin survival kalau tak ada keazaman, ketekunan dan jati dari yang teguh.

Plus, kalau ada yang rasa diri dia tu best sangat, ingat-ingatlah semua tu pinjaman je. Bila-bila Allah nak Allah boleh amik balik. Macam dalam Syurgamu Ramadhan, even cinta pun hanya pinjaman. Again, peringatan untuk diri sendii juga.

Type 3: Know-It-All

Orang type no 3 ni selalu mencuit hati saya. Hahaha.. Kadang saya pun suka buat perangai bangang ni. Selalunya pas baru lepas baca majalah, jumpa info tu kat mana-mana then dengar orang borak pasal tu, mulalah nak share info kononnya. Kenapa saya kata mencuit hati? Sebab kadang-kadang orang tengah buat lawak bodoh yang kononnya related dengan benda tu (tapi sebenarnya tak relate langsung), kita pulak sibuk bagi info + trivia. Saya pernah terkena dengan bapa mentua. Ceritanya begini:-

Kami beramai-ramai pergi menolong kakak ipar berpindah rumah. Rumah tu atas tembok batunya ada ditanam serpihan-serpihan kaca.

Bapa mentua: Bagus juga buat macam ni. Orang takut nak panjat ceroboh. Kena kaca bisa...Tapi ada juga yang berani.

Me: Kalau orang tutup dengan guni boleh panjat kot bapak?

Mengekek ketawa bapa mentua saya...

Bapa mentua: Bukan la nurul... semut yang paling berani.. selamba je dia lalu..

OH! OH! Terkena gua.. Ahahahahahhaha...

So, sejak hari tu, saya lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan pandangan, unless diminta.. Bukan kedekut OK? Tak nak terkena je. Tapi tulah, kalau terkena Si Know-It-All yang super poyo, perghhh... annoyed gila. Kadang kita dah tahu dah, tapi dia ni still beria-ia nak tunjuk hebat. Orang nak bercakap pun tak boleh, dia dah kontrol suasana. Kadang tergelak dalam hati, tapi kena time mood tengah ding dong, rasa nak makan orang je. Lagi tension kalau mood dah la asyik buat summersault, time nak release tension tengok movie/Tv or baca something, time tu lah dia sibuk nak bercakap, mengulas segala-galanya sampai dah tak tahu dah apa yang orang kat dalam tv tu cakap, tak ingat dah apa yang tengah dibaca tadi. So kalau dah ada yang blah tarik muka enam belas tu maknanya, GUA DAH ANNOYED gila lah tu..


p/s: Sempena bulan syawal yang masih belum habis ni, saya ingin meminta maaf kalau ada yang annoyed or/and irritated dengan fiil saya. Ampun maaf dipinta.

No comments: