Great stuff to be shared together...

Wednesday, June 5, 2013

Letting Go

Semakin dekat dengan 'persaraan', makin menimbun pulak kerja. Masa nilah semua nak cari saya. Hmm harap-harap dapat selesaikan sebelum berlepas diri sepenuhnya. Mood nak mengemas belum datang lagi. Sekarang dalam proses melepaskan pergi barang-barang di rumah ni.

Yang pertama, mengagih-agihkan barangan keperluan bayi. Sasarannya anak-anak saudara dan anak-anak kawan. Nasiblah siapa yang dapat guna. Dah tak banyak pun sebab setiap kali ada kelahiran, adalah yang dapat bahagian.

Yang kedua, tanaman. Saya bagi pada mereka yang minat bertanam, terutamanya yang baru bermula. Biar naik semangat sikit nak menghijaukan alam ni. Tadi baru lepas bagi tanaman belalai gajah, pandan, kecur dan sawtooth coriander pada sorang colleague. Dia sekarang amalkan diet vegetarian dan organik sebab ada kanser. Harap-harap dapat membantu.

Yang Ketiga, pakaian. Ni kakak saya minat nak ambil. Tapi daripada bagi pada dia, saya prefer bagi pada yang betul-betul memerlukan. Hahaha. Sorry kaklong. Bila diasingkan, taklah banyak sangat pakaian yang sesuai diagihkan sebab walaupun masih cantik, tapi ada kerosakan dibahagian-bahagian seperti zip. Rasa tak patut pula bagi pakaian rosak. Baju mengandung boleh simpan untuk bakal-bakal ibu mengandung. Mungkin bagi pada kakak juga sebab badan dia tak susut sejak bersalin. Heheheh.. Cakap pasal susut, masa mengemas, saya cuba-cuab pakaian lama saya. Wah dah muat semula. Yeay! Tapi berat saya taklah turun banyak, dalam sekilo je. Mungkin dialisis dah keluarkan bahagian-bahagian berlebihan tu kot. Hahahahha

Yang keempat, perabot. Ingatkan tak ada orang nak. Tapi hasil kerja promoter tak bertauliah (Kaklong), ramai pulak yang berminat nak beli. Sedih juga nak let go perabot sebab beli hasil titik peluh dan perit menyimpan. Beli pula yang betul-betul minat dan ambil masa lama untuk buat keputusan membeli. Ada yang baru pakai beberapa bulan je. Apa nak buat, jodoh tak panjang. Kalau nak bawa, nak sumbat dekat mana? Terpaksa jua kuucap selamat tinggal. Huhuhu..Sedih sungguh sungguh ni..

Barang elektrik tak jual kot. Peti sejuk letak rumah mertua. Kebetulan satu peti sejuk di rumah mertua rosak. Televisyen pulak letak rumah emak ayah. Boleh mak tengok tv di dapur masa memasak. Taklah berebut channel dengan ayah. Hihihi..

Tapi yang paling sedih nak tinggalkan ialah kawan-kawan dan kenangan-kenangan sepanjang berada di sini.

1 comment:

shafirul suffian said...

akhir-akhir ni mood nuda menulis mcm sedihh je... apa-apa pun ibu shafirul wish you luck in whatever you do.