Great stuff to be shared together...

Monday, December 20, 2010

Takde Gossip-Gossip, Takde Shopping-Shopping Hari Jumaat

Inilah akibatnya kalau kerja kat tempat yang hanya anda sorang je pekerja pompuan.. Boring to da max.. huhuhuhu... walaupun tempat baru ni kira not bad, tapi boring gile kot tak dapat nak share hal-hal kewanitaan.. Lagi-lagi time dah pregnant ni mesti nak minta tips-tips daripada mereka yang lebih berpengalaman kan?

See? Tengah jadi pengantin pun sempat bergosip tau?

Sekarang saya dah selamat berpindah ke Nilai, Negeri Sembilan. Dekat la sikit dengan suami kesayangan.Tapi biasalah, tempat jatuh lagi kan dikenang.. Ini kan pulak tempat yang dah jatuh bergolek-golek berkali-kali. Bukan senang nak sesuaikan diri dengan tempat baru selepas bermukim bertahun-tahun dan jatuh cinta dengan tempat lama.

Yup, kalau nak suruh pilih, UTM tu berkali-kali ganda lebih best kot. Walaupun urusan gaji nye leceh dan asyik sangkut je, tapi saya seronok buat apa yang saya minat. Saya willing nak gi masuk lab before kul 8 pagi. Takde orang suruh pun. Sebab bagi bos, yang penting kerja jalan. Kalau takde sebab2 yang mendesak, takde la saya nak memonteng walaupun ada cuti 30 hari setahun. Malahan, masa saya sengaja cuti sebulan hari tu dah tersangap-sangap nak masuk lab.

Kalau banding dengan Nilai, Taman Universiti lagi up kot. Cuma kredit perlu diberikan kepada pemandu-pemandu Nilai yang lebih berhemah daripada orang Skudai.. (Ampun..den cakap yang bonar yo). Laju, laju juga.. tapi tak membahayakan orang lain. Kalau ada pemandu yang bawa semacam tu, plat keta selalunya J.. Oppsss.. Ampun Johorian.. saya ni partly Johorian juga..Plat motor saya pun J juga. So, anggaplah ni sebagai teguran untuk kita lebih berdisiplin di jalan raya. Kalau bab jalan berlubang-lubang tu sama level je kot. Sungguh mencabar. Skill cilok2 lubang terpaksa diasah.

Berbalik kepada tajuk asal, saya akui mental saya agak tertekan dengan situasi kerja yang baru.. Belajar benda baru, buat benda baru, takde perbincangan isu-isu masyarakat, artis dan sebagainya. Info ibu mengandung apatah lagi. Dah la saya ni masuk golongan bertuah yang amik pakej paling "Best + Complete" dalam simptom-simptom kehamilan. Mabuk, Muntah, Cramp, Simpul Biawak, Air Liur Banyak dan sebagainya. Senang kata, complete package la. Dah la baby ni makan memilih.. Nak makan tuna mayonaise ayam brand. Kalau mama dia ni dah muntah tergolek-golek, tu je lah ubatnya. Lagi satu, tetiba mengaruk nak makan tembikai. Nasib baik lah ada terjumpa kat web makan tembikai masa mengandung tu bagus. Bila dah terjelepuk, tension lagi mabuk, mulalah rasa UTM tu super best. Ramai kawan boleh minta petua or minta teman gi klinik ke apa.

Oh ya, sebut pasal klinik, paling menyampah tau gi klinik kat sini. Doktor-doktor bukan sahaja tak mesra, malah menyakitkan hati. Tak macam klinik Norila kat Taman Sri Pulai. Cakap macam nak marah je. Ingat orang tak mampu ke nak bayar servis dia? Klinik kerajaan pulak, kena datang pukul 7 sampai 10 je. Tu setakat nak buat kad merah tu. Sudahnya, sampai hari ni baby ni takde kad merah. Pergi klinik swasta pulak, setakat buat test air kencing. Tekanan darah ke, denyutan jantung ke, satu benda dia tak check. Ahhhh.. TENSI sungguh la...

Setakat ni, dah 4 klinik saya pergi dan saya masih tak tahu kondisi kesihatan saya dan bayi. Rasa nak balik Skudai je semata-mata nak buat check up...

2 comments:

ummihasan said...

Salam Dayah, hehe..
first time rasa ummu komen ni.. Dayah dok nilai area mane yek?? Nilai ada Pusat Rawatan Islam kan?? tak g check up kt ctu ke?? kalau xbest sgt, datangla Bangi. G kat An-Nur atau Az-Zaharah.. better kot. tak la sejauh nak balik nun jauh ke Skudai. Sabar ye dear.. jangan marah-marah, baby dalam tu dok 'tengok', hehe

Nudabuffy said...

salam ummu...hihik dah lama tak tulis blog ni.

dah berjaya dah buat kad merah. KAt klinik kerajaan je.tu pun kena marah sebab diorang kata dayah saja lambat2 buat.

Ada pusat rawatan islam. Tapi ada org advise better buat kat kerajaan. Maybe one day nak kena pergi juga pusat rwatan tu sebab ada msalah2 lain.

Tq ummu for the advise. =)