Great stuff to be shared together...

Sunday, November 14, 2010

Air Limau Kasturi dan Susu Kambing

Ini bukan segmen petua ya. Cuma sekarang rasanya kena ada kedua-dua benda ni untuk menghadapi hidup sehari-hari.

Macam lagu," Madu di tangan kananmu, Racun di tangan kirimu". Cuma saya perlukan kedua-duanya. Satu asid dan satu alkali. Satu untuk tekak dan satu untuk perut.

Yup, I'm pregnant. Again. Bezanya, kali ni saya mengalami muntah-muntah dan pening-pening yang teruk. Dari sudut positifnya, kata orang itu tandanya kandungan kali ni lebih kuat. Negatifnya, kalau dah tiap kali makan, muntah, minum, muntah, tak makan dan minum pun muntah, mungkin boleh jadi ternyahidrat dan kekurangan nutrien.

Satu benda je yang saya boleh makan tanpa muntah buat masa ni. Tom yam campur kat kedai Dapur Istimewa. Memang istimewa la.

Saya cuma berharap saya dapat mengharungi tempoh ini dengan sabar dan bersemangat. Dan semoga misi ini tak terkandas di tengah jalan lagi. Cuma, bila dalam keadaan lemah ni suami pulak takde kat sisi, rasa cam pilu sangat-sangat. Kadang-kadang ternangis sorang-sorang. Kadang-kadang termimpi bukan-bukan. But, thank God, not for long. Tak lama lagi dapatlah kami tinggal bersama (walaupun rumah tak dapat-dapat lagi). Still, SYUKUR yang tak terhingga kupanjatkan pada-MU, Ya ALLAH. Alhamdulillah. Permudahkan lah segala urusan kami.

Tuesday, November 9, 2010

Packing Mode (o_O) fuuuuuuuuuh.

Sebenarnya bulan November ni saya mencutikan diri sendiri selama sebulan. Tapi dengan approval la.. Cuma takde gaji (hukhuk). Ni sebenarnya saya kira sebagai self reward sebab dah penat bekerja dengan tekun. Dah lama fikir nak berehat dan peluang yang ditunggu pun tiba. So here I am in my home sweet home (not so sweet la), thinking about future while avoiding internet untuk mengekang nafsu nak berbelanja dalam talian. Duit ciput lorrr.

Oh ya, saya bercuti ni pun ada tujuan lain iaitu nak buat persiapan untuk berpindah ke Nilai, Negeri Sembilan. Kerja kat Nilai 7. So for those yang nak recommend rumah sewa yang murah2 dekat area berdekatan, boleh email saya di nudabuffy@yahoo.com. Kalau dapat area in between Nilai and Puchong pun Ok juga sebab hubby kerja kat Puchong.

So, sepanjang bercuti ni saya bertugas untuk mengemas rumah apa yang patut la kan. Tapi lepas tu buntu, sebabnya barang tak la banyak, tapi masih rasa nak guna. Plus, saya ni cerewet orangnya. Nak kelaskan barang, susun ikut jenis, dan dilabel. Perghh.. complicated juga. Tapi ni untuk kesenangan masa hadapan. In case tak sempat nak unpack semua benda, bole cari ikut label je kan? Antara benda paling awal yang dikemas ialah baju-baju zaman kurus dulu. Tengah fikir nak bagi sepupu-sepupu kecil saya la. Orang-orang dalam family saya semua ebab-ebab belaka. Nak bagi kawan-kawan dekat sini, saiz diorang lebih besar walaupun diorang tak gemuk. Takpun tak pakai baju stail saya.

Semalam saya dah jual barang yang recyclable kat lori surat khabar lama tu. And guess what, untuk satu plastik beg besar + 1 kotak kertas dan kotak yang kitorang kumpul selama ni dapat RM 1 je. Cis! Patutlah masyarakat Malaysia tak menyokong program kitar semula ni. Sebelum ni saya pernah jual dalam kuantiti yang lebih kurang sama dapat Rm 3.50. Kira bole tahan la. Nasib baiklah benda-benda tu boleh dikatakan tak bermodal. Yelah, orang hantar kertas-kertas iklan, katalog-katalog Avon saya, kotak-kotak ubat gigi, tisu, kasut, biskut dll, semuanya saya kumpul. Hahahaha. Seronok rasa.

Oh ya, siapa tahu perkhidmatan lori yang murah-murah pun boleh roger saya.

Monday, November 1, 2010

Welcome to the World, Nasruddin!

Hujung minggu baru ni, saya dan suami gi melawat kakak ipar yang baru bersalin. Nak tengok baby baru. Hihik. Tententen.. Nilah budaknya..


Hai! Nama saya Nasruddin. Saya seorang bayi lelaki. Saya kacak kan?

Masa lahir berat dia 3.1 kg. First time tengok terus jatuh cinta. Sungguh bambam la dia ni.. Pipi labuh yang menggeramkan. Dia ni tak kuat nangis. Tapi kalau dah nangis suaranya memang sangat kuat. Oleh sebab baby memang sangat kuat tidur, bila dia sedar je mesti kena kelek puas-puas dengan kitorang.

Yang bestnya, dia suka senyum. Dalam tidur pun senyum-senyum. Kesian kena dengki dengan orang dewasa yang tak puas menggentel dia. Pastu dia suka tidur mengiring. Comel sangat.