Great stuff to be shared together...

Wednesday, September 29, 2010

People Can Be Very Annoying + Irritating (Me too.. eheheh)

Type 1: Busy Body

Kadang-kadang dalam kehidupan kita sehari-hari, kita tak sedar yang kita ni suka menyibuk hal orang lain. Kalau mengambil tahu hal-hal yang penting macam anak dara/ bujang bawak balik pasangan bukan muhrim tido kat rumah tu wajib.. tapi kalau hal-hal menyibuk macam "Menantu ko kerja apa, cikai no aku tengok keta dia?", "ko ni bila nak kawen? Jadi andartu kerepot sok mana ada orang nak..", "Amboi, tiap-tiap tahun beranak, subur nampak?", dan lain-lain lagi bentuk busy body yang sungguh le annoying. Kadang tu dah la membusy body, pastu bagi pulak 'nasihat' yang tak relevan. Baru je jumpa contoh canggih kat FB kenalan pasal seseorang yang sibuk pasal dia bagi baby dia susu ibu. Dia kata, badan member tu kurus kering, ada susu ke? Kononnye kesian kat anak tak cukup makan. Pastu dengan bangga kata dia bagi anak dia susu tepung, so anak dia kenyang sokmo dan tak mengaruk.. Ah ye, tak tahu ke susu ibu itu yang terbaik untuk anak. Secara logiknya la kan, susu manusia mestilah paling bagus untuk manusia, supaya perangai dia macam manusia.. Esok-esok kalau perangai anak macam lembu, jangan salahkan anak pulak. Pendek kata, benda-benda yang dah ditentukan oleh Allah such as REZEKI, JODOH, AJAL, MAUT, tu jangan nak dipersoalkan. Manusia berhak untuk berusaha mencapai sesuatu melalui usaha dan tawakal masing-masing, tapi hanya Allah yang akan menentukan segalanya. Peringatan buat diri sendiri juga.

Type 2: Show Off

Wah, spesies ni pulak memang tak boleh kalah.. sume dia yang hebat. Dialah yang paling pandai, paling cantik, kaya, perfect, bla..bla..Saya selalu jumpa type no 2 ni.. Biasanya Parents yang anaknya menjadi lah... Mungkin naluri keibubapaan tu selalu rasa bangga dengan kejayaan anak-anak.. tapi kadang kita lupa sumbangan orang lain ke arah kejayaan kita, anak-anak kita, keluarga kita dan sesiapa sahajalah yang kita kenal. Hari tu, masa gi kenduri kawen kawan, saya berborak lah dengan sorang makcik ni. Bila dia tahu je saya ni dari UTM,  terus dia buka cerita pasal anak-anak dia. Katanya, anak-anak dia semua graduate UTM. Masa sekolah semua sekolah teknik and minat sains. Tak mainlah sastera-sastera.. ERK! Saya tak kisah kot kalau dia rasa bangga dengan anak dia, tapi kalau dah pandang rendah bidang lain, saya tak boleh blah makcik. What if saya ni orang sastera? Saya amik bidang sains, tapi saya suka sastera apa? Tapi saya pendam jelah dalam hati.. terus takde mood nak berbual, dan seterusnya cuma jadi pendengar jelah. Lagi annoying kalau tak cukup dengan menyanjung memuja anak sendiri, pastu mengata anak orang (bukan makcik tadi). Hidup ni macam roda kan? Kadang anak kita best, masa depan kita tak tahu. Saya tengok ramai kawan-kawan saya yang masa sekolah dulu agak lemah dalam pelajaran, tapi dalam hidup jauh lebih berjaya daripada orang lain. Begitu juga sebaliknya, yang dulu hebat, sekarang biasa-biasa je. Yang penting, attitude kita dalam menghadapi kehidupan. Kecemerlangan akademik mungkin pembuka jalan tapi tak dapat menjamin survival kalau tak ada keazaman, ketekunan dan jati dari yang teguh.

Plus, kalau ada yang rasa diri dia tu best sangat, ingat-ingatlah semua tu pinjaman je. Bila-bila Allah nak Allah boleh amik balik. Macam dalam Syurgamu Ramadhan, even cinta pun hanya pinjaman. Again, peringatan untuk diri sendii juga.

Type 3: Know-It-All

Orang type no 3 ni selalu mencuit hati saya. Hahaha.. Kadang saya pun suka buat perangai bangang ni. Selalunya pas baru lepas baca majalah, jumpa info tu kat mana-mana then dengar orang borak pasal tu, mulalah nak share info kononnya. Kenapa saya kata mencuit hati? Sebab kadang-kadang orang tengah buat lawak bodoh yang kononnya related dengan benda tu (tapi sebenarnya tak relate langsung), kita pulak sibuk bagi info + trivia. Saya pernah terkena dengan bapa mentua. Ceritanya begini:-

Kami beramai-ramai pergi menolong kakak ipar berpindah rumah. Rumah tu atas tembok batunya ada ditanam serpihan-serpihan kaca.

Bapa mentua: Bagus juga buat macam ni. Orang takut nak panjat ceroboh. Kena kaca bisa...Tapi ada juga yang berani.

Me: Kalau orang tutup dengan guni boleh panjat kot bapak?

Mengekek ketawa bapa mentua saya...

Bapa mentua: Bukan la nurul... semut yang paling berani.. selamba je dia lalu..

OH! OH! Terkena gua.. Ahahahahahhaha...

So, sejak hari tu, saya lebih berhati-hati sebelum mengeluarkan pandangan, unless diminta.. Bukan kedekut OK? Tak nak terkena je. Tapi tulah, kalau terkena Si Know-It-All yang super poyo, perghhh... annoyed gila. Kadang kita dah tahu dah, tapi dia ni still beria-ia nak tunjuk hebat. Orang nak bercakap pun tak boleh, dia dah kontrol suasana. Kadang tergelak dalam hati, tapi kena time mood tengah ding dong, rasa nak makan orang je. Lagi tension kalau mood dah la asyik buat summersault, time nak release tension tengok movie/Tv or baca something, time tu lah dia sibuk nak bercakap, mengulas segala-galanya sampai dah tak tahu dah apa yang orang kat dalam tv tu cakap, tak ingat dah apa yang tengah dibaca tadi. So kalau dah ada yang blah tarik muka enam belas tu maknanya, GUA DAH ANNOYED gila lah tu..


p/s: Sempena bulan syawal yang masih belum habis ni, saya ingin meminta maaf kalau ada yang annoyed or/and irritated dengan fiil saya. Ampun maaf dipinta.

Monday, September 27, 2010

Berkonvo Bersama YB Super-Kacak

Alhamdulillah.. penantian akhirnya berakhir.. semalam saya berkonvo untuk ijazah sarjana sains (kimia). Gembira tapi sungguh penat. 

Saya bersyukur sangat kerana konvokesyen kali ini semuanya berjalan dengan lancar walaupun hanya ditemani oleh Si Tomot. Ayah, mak dah keluarga tak dapat hadir. Tapi baik juga sebab upacara tu super-boring.. ahahahah. Kesian diorang nanti.. Saya pun sakit kepala sangat-sangat lepas keluar dewan. Mujur semuanya selesai dengan cepat.. Keluar tak la pagi sangat, tapi dapat parking best. Keluar dewan, saya terus cari Incik Suami, ambik nombor giliran fotografi studio, tak sempat duduk nama dah dipanggil. Alhamdulillah.. Settle photo session, pergi pesta kejap beli makanan.. SHOOOOT, dapat nasi beriani tak best pula.  Tu jelah yang tak berapa best.

Muka penat


Ada gaya minah senget tak?
Incik suami nampaknya lebih teruja. He trimmed his hair, shaved his facial hair (so he look much younger), and guess what, he even bought special attire, BAJU BATIK!!! Masa shopping kat Kedai Payang on the way back from Pulau Perhentian, saya pernah suruh dia beli baju batik.. But he refused sebab dia kata nanti nampak 'BESAR'.. Oh ya, apa yang saya perasan, dia selalu cukur misai dan janggut kalau ada majlis yang dia rasa penting, e.g: Our wedding, honeymoon, kenduri kendara.. (+ my convocation ceremony..eheheh).
So yesterday, I called him super-kacak YB (yang berhormat).

My Super-Kacak YB
US!

Wednesday, September 22, 2010

Baby! Baby! Baby! ooooohhh...

Selamat hari raya maaf zahir batin buat semua.. Entry ni ditujukan khas buat kawan-kawan saya iaitu tiga orang SITI yang baru sahaja menimang cahaya mata sulung mereka.. Happy for all of you, walaupun terselit rasa cemburu sebab kalau tak mesti I dah join sekaki dah time ni.. Hukhukhuk

Tahniah buat ex-Housemate, Kak Siti Sya'wanah dan Abg Hadi dengan kelahiran boboy yang encem bernama Muhammad Luqman Iskandar (2.6 kg) pada bulan puasa hari tu..

Amacam? Kacak kan saya?

Juga kepada Siti Munirah dan suami dengan kelahiran gegirl bernama Nur Anis Amani.. Gambar belum ada sebab baby kecik sangat.. 2.2 kg. Amani ni lahir sehari sebelum raya.. Kata Puan Siti, dia tak sempat makan rendang.. eheheheh.. nakal ya baby ni? Err siti, nama anak ni terpengaruh dengan cite adamaya eh? Ehehe, just kiddin'.(update on 27/09/2010, gambar gegirl anis)



Dan yang terpaling latest, baby boy pasangan Siti Irwani dan Ridhwan.. Nama belum bagi sebab saya teruja sangat nak tulis blog.. ahahah.. Wani ni kawen dah le sama tarikh dengan kita, 'sangkut' pun sesama, even predicted due date pun sama.. cumanya dia ada keluar baby, kita tak.. hukhuk..(update: Boboy ni nama dia Muhammad Mikail)


Apa-apa pun semoga anak-anak buah baru ni jadi anak yang soleh dan solehah, sihat mental dan fizikal, jiwa dan semangatnya, rohani dan jasmaninya. Amiin.. Ya Allah, Yang Maha Pemberi Nikmat. Kau telah berikan hamba pelbagai nikmat dan hamba bersyukur.. Gembirakanlah hati kami dengan kelahiran zuriat dari rahimku sendiri.. Hanya kepadaMu kami bermohon, dan hanya padaMu lah kami meminta pertolongan..Jadikanlah kami hamba-hambaMu yang bersyukur. Amiin..

Thursday, September 2, 2010

Mengantuknya...

Tinggal seminggu je ramadhan sebelum syawal menjelma. Kerajinan masih bersisa tapi mata dan anggota tak memberi kerjasama. Mengantuk sangat, rasa tak boleh buka mata. Sudahnya, mimpi menyapu rumah sambil tidur... OH!

Bila dah asyik mengantuk je ni, bangun sahur pun bukan main liat. Rasa emo je bila Emot masih sedap berguling atas katil.. Arghh.. ni pun rasa mata nak tertutup.. hmmm...apa nak tulis lagi? ZZZZZZZZZZZzzzzzzzzz...