Great stuff to be shared together...

Monday, November 3, 2014

Akhirnya.. entri pasal berkebun

Salam semua.. Dah lama tak pos entri berkebun. Ye dak? Selalu tu memang berkobar-kobar nak tulis blog. Tapi bila mengadap laptop, selalu melencong gi main game online. Huhuhuh..

Berkebun memang rajin. Rajin gile. Pagi-pagi mesti menggelupur nak keluar rumah. Bila kunci pintu dah buka, cepat-cepat gi sidai kain pastu siram bunga-bunga kesayangan dulu. Tapi malas nak amik gambar. Ada ni pun gambar lama tau.. Kalau siapa friend kat facebook, haruslah gambar ni dah basi. Hiiiii..







Ehh.. tetiba pulak ada pokok bunga kat bawah.. Saja je letak kat belakang bunga ni.. Biar senang lebah kelulut kitorang cari makan. Sekarang ni tanam sayur-sayur yang famili suka makan je macam bendi, terung, lobak putih dan cili. Tapi lobak putih dah habis tuai dah. Tanam juga carrot. Dah comel-comel anak pokok semai dalam pasu. Nak kasi dia membesar, alihlah dekat atas. Sekali dia ghaib, hilam, kaput. Sedih.. Macam nak nangis pun ada. Rasanya kena makan dengan siput. Sekarang ni baru lepas semai dan alih anak-anak pokok terung hijau, terung ungu, bendi merah, bendi arab dan roselle. Tapi dekat sini takde hujan. Panas terik. Tiap-tiap pagi dan petang kena angkat air untuk menyiram. Sampai naik muscle lengan ni. Sebelum ni lagi syahdu, siap kena timba air kolam. Now, pakwe I dah sambung getah paip dekat perigi dan tadah dalam takungan. So taklah jauh sangat angkat air.

Batas-batas baru ni saya buat jauh sikit supaya tak kena ganggu dengan ayam. Tapi kena ganggu dengan vavi la pulak. Dia pun kebuluran agaknya sebab musim-musim panas ni kurang makanan dia. Mungkin dekat batas yang bersiram tu jelah ada cacing. Agaknya. As long as ko tak makan sayur atau jahanamkan tanaman. Oh ya, sekarang kemaruk beli biji benih.


Baru tanam sikit. Ada dah yang bercambah such as Zucchini, spaghetti squash, kailan dan beberapa jenis herbs. Oh ya, adenium dan zinnia juga. Harap-harap menjadi. Siap curi-curi buat landskap kat depan rumah masa in-laws gi melancong. Kalau mak pak mertua ada, tak buatnya. Takut sentap kena kritik.. Opppsss..

Ok lah, jumpa lain kali. Salam sayang.. Mmmuah!

2 comments:

suka suka said...

Assalam Nurul..banyaknya benih.. gebu2 tuaian tu esp lobak putih.

Nudabuffy said...

suka suka ~ salam kak mar. Kemaruk membeli.. Kakak Nurul pun berjangkit kemaruk.. Alhamdulillah.. Banyak juga jimat duit dapur..