Great stuff to be shared together...

Friday, April 8, 2011

Surirumah? Patutkah kuteruskan?

Diam tak diam dah 3 bulan saya tak bekerja. Dengan kata lain, menjadi surirumah tangga. Ada bahagian yang seronok dan ada juga bahagian yang tidak. Demi kesihatan, memanglah duduk di rumah tak bekerja tu pilihan yang terbaik. Berehat apabila dirasakan perlu. Tak terbeban dengan tugasan di tempat kerja. Pagi-pagi hantar suami ke muka pintu, masak untuk dia, sambut dia balik kerja. Pendek kata, hidup ni untuk suami jelah. Tapi untuk seorang yang 'independent' (kononnya..hehehe), cepat bosan duk kat rumah, kadang-kadang gila kerja, rasa nak meletup juga kepala memikiokan apa nak buat sepanjang hari. Ditambah pula takde 'income' dan cuma mengharapkan belas ihsan suami, aduhai.... Kena pula orang yang suka berbelanja online cam saya. Kat facebook je dah ramai yang promote itu ini. Maxi dress la, tudung la, craft, tupperware, bla..bla..bla... Huwaaa.. menggugah keimanan betul. 

Dalam klik saya sendiri sebenarnya ramai yang memilih untuk menjadi surirumah. Biasanya selepas dapat anak yang pertama. Orang kata, bila dah pegang anak sendiri, beratnya hati nak lepaskan. Lagilah sekarang ni dengan macam-macam kejadian melibatkan babysitter dan amah. Saya pula memang dah pasang impian nak bagi anak minum susu ibu secara eksklusif (Moga dimurahkan rezeki). Mana nak cari babysitter yang sanggup bersusah-susah ya? Nak cari baby sitter je pun dah susah. Kena pulak kalau kitorang survive (saya dan baby), mungkin inilah satu-satunya anak saya. Tentulah nak pastikan yang terbaik untuknya.

Terbaik tu dari segi apa? Kalau mama kerja, mama dapat sediakan keperluan yang mencukupi malah lebih sempurna. Baik untuk masa depannya, pendidikan, perkembangan dan macam-macam lagi. Tapi masa bersama akan kurang, curahan kasih sayang pun mungkin terhad. Takut-takut anak membesar menjadi individu yang materialistik. Tapi kalau fikir secara realistik, boleh ke kami suami isteri mencukupkan keperluannya dari sekarang sampai dia mampu berdikari? Lagi-lagi keperluan kesihatannya. Kata orang, anak yang lahir daripada ibu yang kurang sihat mungkin akan menghadapi masalah kesihatan (nauzubillahiminzalik).

Mungkin apa yang saya perlukan ialah istikharah dan petunjuk daripada ALLAH. Buat masa ini, saya akan menikmati masa-masa berehat saya. Once anak dah keluar, sama ada di rumah atau di tempat kerja, mama tetap akan menjadi orang yang paling sibuk. Apa-apa pun, kita berusaha. Chiayok!

Wednesday, April 6, 2011

Clumsy is My Middle Name - Appointment 4/4/2011

Hari tu jatuhkan handphone dalam toilet... pastu sebabkan kad atm kena telan.. tak tahu nak sedih ke nak gelak.. adoyai.. clumsy nye lah. Nasib baik ada internet banking. Dah la buku banknye pun entah kat mana. Sabor..sabor..Semalam gi CIMB untuk amik balik kad atm tu.. tapi nampaknya kad tu belum keluar dari machine... Bila tak dapat dipastikan. So, minggu dean jelah pergi lagi.

Oh ya, di kesempatan ni nak ucapkan tahniah pada Khidayah yang baru dapat anak nombor dua. Hero lagi. Bestnya...

Hmmm.. dah berapa kali skip buat laporan appointment hospital dan klinik. Kadang tu balik dari appointment penat sangat-sangat. sampai rumah terus collapse. Yang paling latest Isnin baru ni. Appointment dengan Dr Nazimah, di HTJ. Hari tu saya kena cirit-birit. Hujan pulak turun mencurah-curah di pagi hari. Terpaksa hubby hantar ke stesen komuter. Merah gamaknya attendance dia pagi tu. Tapi syukurlah, appointment kali ni nampaknya lebih positif. Tekanan darah semakin stabil (selepas dos methyldopa jadi 6 biji sehari). Pastu albumin cuma trace. Dr happy dengan condition saya. Ahamdulillah...

Lepas tu dr scan baby. Dia kata baby relatifnya agak kecil sebab berat dia just 867 g lebih kurang. Patutnya berat dia dah lebih 900 g. Tapi dr ambil kira juga saiz tubuh saya dan suami yang tak berapa tinggi. Lagipun bbay sangat aktif bergerak. Tengah Dr syok scan, tetiba si comel ni bagi tendangan padu kat ultrasound tu. Terkejut Dr dibuatnya..


Dr   : whoa whoa kuatnya dia...

Me  : Die memang macam tu ( sambil sengih2 geli sebab budak ni tak berhenti2 menggelodak)
Dr   : Garangnya... kalau aktif macam ni tak perlu risau sangat lah.

Then dr cakap, walaupun dia kecil, bila dia dah cakap usia 28 bulan (tomorrow), insyaAllah dia boleh survive kalau terpaksa bersalin. Mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya. Yang penting, paling lewat saya akan bersalin masa kandungan 37 minggu. Baby, Kita berjuang bersama-sama ya. Chiayok!