Great stuff to be shared together...

Monday, September 9, 2013

Melawat Wad Ibu Bersalin

Salam semua..

Minggu lepas , semua ibu-ibu arnab yang bunting dah selamat beranak. Ada selang masa tapi tak jauh antara satu sama lain. Masih ingat pada Pindi? Iya, dia pun dah membuktikan kesuburannya. Hohoho.. Actually, ni kali kedua Pindi beranak. Kali pertama anaknya semua mati. Sama ada sebab saiz anak dia terlalu besar (lemas), atau pun sebab Pindi ni tak matang lagi masa tu. Ni pun masih tak matured lagi. Dia pergi beranak kat luar kotak.. 

Anak Pindi.. Empat Ekor..

Anak Coklat.. Baru juga beranak ni.. Tapi sebab anak dia dua ekor je, cepat diorang mengingkong.

Anak sapa ntah ni.. Empat ekor juga. Paling latest.




Anak Hitam. Semua hitam.. Tapi lincah.. Hehehh

Anak ayam pun dah mula ramai..



Ni yang baru menetas.. Ada sembilan ekor.. 

Ayam-ayam dah mula banyak.. Ada beberapa ibu yang bawa anak.. Perghhh,, makin mencabar aktiviti pertanian sebab asyik kena kais je.. Gerammmmmm sangat. GRrrrrrr.. Tapi permintaan ayam kampung tinggi juga. Tak sempat besar dah ada yang tanya. So, terpaksalah bersabar dengan kerenah ayam yang ganas mengalahkan terrorist ni.. Hahhaha.. Kalau nak bertanam kena tempat yang semak-semak sikit, biar dia tak nampak tanaman kita. Hmm.. Plannya nak cari ibu ayam baru.. Nak cari baka yang besar sikit.. Biar anak-anaknya semua gedempol-gedempol belaka.

Thursday, September 5, 2013

Ati-Ati Suamiku, Si Tangan Sejuk

Saya selalu jealous dengan keupayaan suami saya menanam dengan selamba. Saya tanam dah la asyik mati. Pastu kena aniaya dengan ayam la, ulat bulu la.. Hehehh.. tapi takpelah.. Biarlah dia tanam pun.. Yang penting berhasil. Ni koleksi pokok ati-ati yang dia tanam..










Wednesday, September 4, 2013

Dua Bulan Di Kampung

Dua bulan dah? Serius, tak perasan masa berlalu. Lagi-lagi bila kerja dua hari seminggu je. Memang tak ingat tarikh dah. Yang tahu hari je. Sebab setiap Selasa dan Sabtu, dialisis. Rabu dan Khamis, kerja. Lain hari ikut suka hati je nak buat apa. So far, so good. 

Hmm.. Sekarang ni banyak masa nak buat enda yang disukai. Dah boleh start baca novel semula. Mula-mula ulang baca novel-novel favourite (Dan Brown's and J.K. Rowling's). Lepas tu baru nak buka plastik buku-buku yang dah berzaman beli tapi tak sempat nak baca. Bila dah habis baca, order lagi buku kat online shop..Opsss.. Ketagihan perlu dikawal. Lepas ni dah nak jadi suri rumah katanya. Cakap pasal kesurirumahan, ramai juga yang sibuk bertanya pasal saya dah duk kampung ni. Of course la orang-orang yang kepochi yang saya tak berapa nak gemor. Bila saya cakap dah tak kerja, diorang punya geleng kepala tu macam saya buat jenayah je. SO WHAT? Aku ada laki apa? Dia boleh tanggung makan minum lagi kot. OK, maybe berhenti kerja tu macam extreme sangat. So lain kali orang tanya (orang yang sama tahap kepochinya), saya jawablah kerja part time je. Pun salah juga jawapan saya tu sebab diorang cakap, "Ada juga macam tu?". Adalah. Kalau tak, takdelah istilah part time. Grrrrr.. saja je diorang ni nak "membangkitkan" alter-alter ego saya yang lain (Grumpy The Dwarf or Makcik Si Mulut Racun, antaranya). Heheheh.. Tapi yela, kita bukan boleh puaskan hati semua orang kan? Kita ada masalah pun bukan diorang nak tolong settle kan, Kan?

Ada juga yang nak korek-korek pasal, "Tak susah ke duk dengan mertua?". Ok, maybe I am so damn lucky sebab in-laws saya baik. My mother in law and I have a lot in common. Apa-apa pun, mertua kan macam ibu-bapa kita sendiri. Kalau kita layan macam kita layan mak ayah kita, for sure diorang dapat rasa kasih sayang kita dan layan kita macam anak sendiri pulak. What you give, you get back, kata orang. Dan dalam sesetengah perkara, mungkin kita akan dapat sesuatu yang kita tak dapat daripada ibu bapa kita. Contohnya, saya kalau bab belajar memasak, lembam yang amat. Bila belajar dengan mak sendiri, biasanya sambil lewa je. Tapi kalau dengan mak mertua, tak banyak sikit, kita mesti ada perasaan nak bagi impressive performance sikit kan. Or at least, avoid complaint. Hahahah. Betul tak? Rasanya masakan saya dan improve, a lot (I think so, hahahha). Kalau tak improve pun bukan korang tahu pun. Hahahah. Sekurang-kurangnya, kritikan dah kurang. Yes!!



Oh ya, pasal tanaman. Saya kurang bertanam sekarang. Bertanam juga tapi takde hasil sebab asyik kena keroyok dengan ayam je.. Tensi I dibuatnya. Nasib baiklah korang boleh dimakan wahai ayam-ayam sekalian. In fact ayam-ayam tu tak sempat nak besar sangat pun. Asyik kena sembelih buat tomyam. Almaklum, supply untuk sawtooth coriander tengah banyak ni. Berkembang biak. So asyik buat tomyam lah. Tom yam ayam kampung, memang heaven lah.. Time makan semua tunduk je, srooot... srooottt... Hirup kuah. Heheheeh..

Tumbuhan Misteri. Siapa Tahu Angkat Tangan!

Salam semua. Tumbuhan menjalar ni ditanam oleh bapa mertua saya, tapi tak tahu apa namanya. Kegunaannya untuk menurunkan kandungan gula dalam darah. Dah diuji keberkesanannya oleh bapa mertua saya yang ada diabetes. Side effect tak pasti pula. So, siapa-siapa yang tahu nama tempatan atau nama saintifiknya, sudi-sudikan berkongsi ya? Boleh saya pergi buat bacaan sikit. Hehhehe.. Untuk mengenali lebih dekat, marilah tengok gambar-gambarnya. Oh ya, bahagian yang digunakan sebagai ubat ialah daunnya.


Daunnya

Buah yang dah masak

Buah muda. Macam kacang sikit.

Bunga (Bersama kerengga yang nak tumpang glamour)

Bijinya.. Macam pil.