Great stuff to be shared together...

Thursday, December 27, 2012

Dua Situasi Cemas

Semalam Emak dan adik beradik saya nak datang ke rumah. Dengan hati gembira dan berbunga-bunga riang saya mengemas rumah dan menyiapkan bahan memasak. Menu rancangan ringkas sahaja, nasi goreng kampung, telur mutiara masin yang tak masin sangat dan juga ikan perkasam. Sambil menyediakan bahan masakan, saya tanak nasi dan goreng pekasam dulu. Saya tutup je api selesai goreng pekasam, tiba-tiba terdengar bunyi desiran yang kuat. Instinct saya masa tu cabut kepala gas sebab ada terbaca sekarang banyak kebocoran gas (tapi tak ingat baca kat mana). Dengan deria bau saya yang lemah ni, saya masih lagi tercium bau gas memasak. Bila dibuat bubble test di kepala tong gas, satu belon besar terbentuk. Alamak!

Seperti biasa, buat report dekat suami dulu. Lepas tu tarik nafas dalam-dalam sambil tapis bau gas dan beritahu diri supaya jangan panik. Tengok dekat kepala gas tu ada nombor untuk sebarang kecemasan. Dail

1800-88-3400

Telefon di jawab oleh seorang lelaki tapi katanya untuk aduan kebocoran gas perlu dail nombor lain. Dail 

1300-88-8181

Kali ini dijawab oleh seorang wanita. Lupa pulak nama dia. Maaf puan. Hehehhe. Kita akan ditanya:- 
1) macamana boleh syak ada kebocoran
2) bagaimana kita menentukan kebocoran, 
3) bila dan di mana beli tong gas 
4) alamat dan nombor telefon

dan juga diajar bagaimana untuk mengelakkan kejadian tidak diingini. Sila :-

1) Periksa kebocoran menggunakan air sabun. Jika buih terbentuk, bermakna ada kebocoran gas.
2) Tutup bahagian yang bocor dengan kain atau tuala basah supaya tidak merebak ke tempat lain.
3) Letak tong gas di kawasan luar rumah jauh daripada sumber api. (sila bayangkan seorang perempuan dengan tangan baru lepas surgery terhegeh-hegeh golek tong gas)
4) Pastikan ada peredaran udara.
5) Tunggu orang datang periksa gas.

Oleh sebab dah malam, pada pukul 10 baru sampai encik yang periksa tong gas tu. Beliau buat bubble test dan memang tak syak lagi ada kebocoran gas di bahagian kepala gas.Sebagai penyelesaiannya saya diberi tong gas gantian yang baru. Penuh berisi. Saya sungguh gembira walaupun sebelumnya sungguh berdebar.


Itu kejadian pertama. Pada hari ini kejadian hampir serupa berlaku di tempat kerja saya pula. Salah satu alat yang saya gunakan dalam penyelidikan baru sahaja dibaiki semalam selepas terbengkalai selama 6 bulan. Selesai sahaja set up,  dengan rasa bersemangat saya pun run satu sampel. Sepatutnya alat ini tahan suhu 275 darjah celsius. Tapi baru sahaja saya menetapakan suhu pada 200 darjah celsius, suhu telah naik mendadak hingga 280 darjah dah menyebabkan tekanan melebihi had. Mungkin termostat atau sensornya rosak. Alkohol panas tersembur keluar dan mencairkan tubing. Tidak puas dengan itu, tube yang sepatutnya dapat tahan suhu sehingga 300 darjah celsius itu mencair dan putus kemudian tube itu meletup 3 kali. Mujurlah tiub yang pecah. Kalau whole system yang meletup? Innalillahiwainna ilaihirojiun... walaupun telah dimatikan tapi kepanasan yang melampau tu telah menyebabkan tapak yang menampung alat itu hangus sampai ke dasar. Sungguh menakutkan.

Namun saya tetap bersyukur. Alhamdulillah, mujurlah sewaktu kedua-dua kejadian berlaku saya masih ada berdekatan dan masih mampu mengawal keadaan. Bayangkan kalau saya tinggalkan dan kejadian itu berlarutan, mungkin keadaan jadi lebih teruk. Mungkin berlaku kebakaran. Walaupun saya masih lagi ketakutan, saya bersyukur sebab tiada kemalangan jiwa berlaku. Panjang umur lagi rupanya saya ni. Huhuhu.. Cukuplah dua kali dalam tempoh yang terlalu dekat ni.

Friday, December 14, 2012

Ulam-ulaman

Banyak ulam-ulaman yang hidup subur sebab sering ditimpa hujan. Saya pulak semakin malas memasak apatah lagi nak makan ulam. Tetapi rajin pula pergi ke pasar pagi setiap ahad membeli nasi kerabu.

Bercakap pasal nasi kerabu, tentulah teringat pada emak di kampung. Bila pulang ke kampung tak nak pulak makan nasi kerabu walaupun mak berniaga nasi kerabu. Sebab selalu tergoda dengan nasi dagang tak pun nasi lemak. Hihihi..

Masa bujang-bujang dan masih menganggur dulu, saya selalu juga tolong emak berniaga. Kelim karipap, bancuh apam, goreng kuih. Tapi kalau hari nasi kerabu kenalah mengutip dan menghiris ulam. Antaranya daun selom, kesum, ulam raja, bunga kantan, daun kaduk, daun mengkudu, daun kunyit, serai kayu, pegaga, timun, taugeh, kobis. Hmm tapi kata emak, kalau resipi orang kelantan yang betul-betul original, lagi banyak ulam yang dia letak.

Dekat rumah saya yang ada daun pegaga, selasih, pudina, ulam raja dan cekur sahaja. Selasih dan ulam raja dah mula serasi, tapi pudina memang tak masuk, pegaga pulak pahitnya. Tapi kalau nak awet muda dan cerdas makanlah pegaga. Hihihi..

Ulam Raja

Pegaga

Selasih

Wednesday, December 12, 2012

Kencur @ Cekur

Mula-mula tanam tiga pasu. Lepas tu jadi 5 pasu. Lepas tu pecah lagi jadi berpasu-pasu.. Masuk dalam nasi goreng rasa pedas-pedas sikit. Mungkin ramai yang tidak biasa, tapi sungguh berkhasiat. Bagaimanapun pokok cekur saya ni agak mabuk daun. Daunnya merimbun tapi rizomnya kurang berisi.

Bunga cekur.

Subur dan segar.
Rujukan pembacaan dalam talian boleh dicapai antaranya di:-

1) http://ms.wikipedia.org/wiki/Cekur
2) http://agromedia.mardi.gov.my/MEPIS/index.php/galeri-herba-2/52-cekur
3) http://www.globinmed.com/index.php?option=com_content&view=article&id=79352:cekur&catid=790:c
4) http://petuanenekkebaya.blogspot.com/2011/10/nama-botani-kaempferia-galanga-famili.html

Perkembangan Semaian Bulan November

Back to track. Kesian tanaman saya terabai namun masih sudi membesar walaupun diancam dengan pelbagai perosak dan cuaca tak menentu. Pokok yang dah nak mati pun ada yang kembali segar, misalnya timun walaupun tak pasti timun jepun ke horned sebab tak dah lama sangat tanam sampai lost track. Mungkin sebab terima banyak air hujan. Pokok cili padi dan cili besar ada beberapa yang mati setelah buahnya masak. Kenapa agaknya? Buahnya tu ambil banyak sangat zat ke?

Sedikit gambar.

Anak kailan.
 Yang ni dalam dua minggu umurnya. Benih dari tanamsendiri.com. Sangat bernas sebab seolah-olah 100 % tumbuh. Kawasan yang agak kosong tu bukan sebab tak tumbuh tapi sebab pokoknya tercabut siram ganas sangat. heheheheh. Nanti dah besar sikit boleh tuai baby kailan untuk jarangkan.

Lobak putih dah makin kukuh. Cepatlah gemuk.
 Cerita pasal lobak putih, my in-laws tak makan lobak putih sebab kata mereka baunya hancing. Hmm.. saya pulak suka. Jadi saya tanya emak macamana nak kurangkan baunya sebab saya teringin nak makan. Emak suruh celur sikit dan bilas, baru masak, kira-kira hilang baunya. Saya masak lemak putih dan suruh suami rasa. Dia kata ok. Yess. Sekarang suami pun tanam lobak putih di kampung. Persoalannya, adakah hilang khasiatnya? Oh ya, yang ni berusia lebih kurang 3-4 minggu. Tak ingat. Ada banyak lagi yang berusia 2 minggu. Kalau semua menjadi siapa nak makan? hahahah.

Kobis bunga.
Ini suami yang tanam. Mulanya saya ingatkan kailan. Rupanya kobis bunga. Daunnya serupa. Biji benih dibeli di pasaraya econsave berharga rm1.90 sepeket. Kadar pertumbuhan juga baik tapi banyak yang mati sebab dibakar matahari masa kami bercuti. Mujurlah ada dua yang terselamat. Mudah-mudahan menjadi.

Tuesday, December 11, 2012

Arteriovenous Fistula (AVF) Surgery

Salam semua..

Saya telah menjalani pembedahan kecil AVF ni pada hari Sabtu lepas, 8 Disember 2012.

Hmm...saya ringkaskan lah ya? Mula-mula Dr Anga  mengenalpasti urat yang nak digunakan.. Oleh sebab susah nak cari urat di tangan kiri, terpaksalah guna tangan kanan. Bius setempat disuntik sebelum prosedur pembedahan. Pembedahan tak ambil masa yang lama, dalam setengah jam sahaja. Tapi memang bukan pengalaman yang indah la.. sempatlah menitik dua tiga titis air mata..Oleh sebab tak boleh kena air, kerja memasak dan mencuci diambilalih oleh suami.Kena buat excercise genggam lepas untuk pastikan urat tu kembang.

Semalam pergi cabut tiub. Dressing kalis air ditampal. Tapi katanya, kalau sakit, jari-jari kebas atau basah perlu dibuka dressing tu. Risau nak buka sebab takut lagi susah nak jaga.

Semalam. Masih putih suci bersih.

Hari ni. Ala.. apesallah ada tompok-tompok pulak ni.. Huhuhu
Sungguh menakutkan. Walaupun kecik je tompok tu, tapi pengalaman sebelum ni bermasalah selepas operate, sungguh merisaukan. Nanti kena call clinic balik la. huhu..

Oh ya.. Antara penjagaan yang perlu dititikberatkan ialah tidak boleh memakai baju dengan lengan ketat, tidak boleh memakai perhiasan di tangan yang dipasang AVF (jam tangan, cincin, gelang), dan tidak boleh mengambil tekanan darah atau mengambil sampel darah dari lengan tersebut. Pastikan juga bahagian tersebut tidak terhimpit sewaktu tidur. Bagaimanapun, fungsi tangan adalah seperti biasa termasuk boleh mengangkat benda berat.

Pasal pemakanan masih dalam pencarian dan pembacaan.

Friday, December 7, 2012

Cinta Itu Buta? Ke Manusia yang Buta?

Ada orang kata cinta itu buta. Ada yang kat cinta itu indah. Ada yang kata cinta itu menyakitkan. Macam-macam tafsiran pasal cinta. Dalam banyak-banyak cinta, kenapa ada juga yang suka orang punya?

Sentap tak statement tu? Ni pulak status seorang kawan facebok saya.

"Dah jd lumrah manusia skrg ni..
Suami cari isteri org..
Isteri cari suami org..
Yg bujang cari isteri org/suami org...
Npe ye? Hak milik org ni apa yg istimewa nya?????"


Sebagai mukadimah, saya nak cerita pasal cinta zaman muda-muda dolu. Okeylah, dulu saya ni spesies lone ranger. Suka menyendiri, suka jalan sorang-sorang, makan sorang-sorang, pergi mana-mana sorang-sorang. Memang lone rangerlah pokok pangkalnya. Muka pula selalu ketat, serius semedang, sebab banyak sangat benda nak pikir. Budak sekolah asrama katanya. 

Ajaibnya, kalau pasal cinta orang suka rujuk kat saya. Suka kat orang tu, minat kat orang ni, jadi posmen sana, jadi posmen sini. Sampai ada yang sebelum pergi declare pun nak minta pendapat saya. Apa diorang ingat saya ni ahlilnujum ke? Hahah. Geli hati tau sebab saya ni pakwe pun takde. Budak skema kata ko!

Yang lagi heran ada juga jejaka yang tersangkut. Bagi surat, bagi hadiah, ajak jumpa. Ada yang sanggup tunggu sampai habis sekolah, ada yang kejar-kejar kat library. Ada yang minta nombor telefon kat bus stand. Ada yang telefon-tefon. Tak dapat cakap dengan saya, dengan mak ayah pun jadi. Ada yang gentleman, ada yang pushy, ada yang merimaskan. Macam-macam ragam. Sayangnya semua kena reject.

Aik pompuan ni. Perasan "HOT" gamaknya.

Bukan macam tu. Bukan tak suka bukan pulak benci. Cuma dalam hati tiada rasa cinta. Walaupun saya ni konon-kononnya saintis, tapi soal hati dan perasaan saya sangat jelas, dan saya tak suka cuba-cuba. Hati manusia ni sangatlah fragile. Saya tak nak pura-pura sayang tapi dalam hati sebal dan kesal.Saya memang tak ambil masa yang lama untuk menimbang, tapi percayalah, saya memikir sedalam-dalamnya dan semasak-masaknya (sebab tu banyak fine wrinkles.. heheheh). Pada saya, biarpun saya menolak pada waktu itu, kalau dah memang jodoh tak ke mana. Walaubagaimanapun, kehadiran mereka tetap saya hargai. Mereka buat saya rasa terpilih, istimewa, dan tak invisible. Buat saya rasa dihargai dan disayangi. Kewujudan saya diakui. Saya gembira sebab sebahagiannya dah pun jadi kawan baik saya. Sebahagiannya pula menyepikan diri.

TAPI TAPI TAPI. Itu kalau dulu. Masa saya bujang trang tang tang. Bujang sama bujang. I am now a married woman who is soooooo much in love with her husband, Mr Hambali Abd Jalil. So, tok sah lah nak test-test power. Nak mengendeng-ngendeng. Saya dah tak anggap tu sebagai penghormatan lagi dah, sebaliknya PENGHINAAN. Sejujurnya saya hilang respect pada manusia macam ni. Kalau orang yang tak kenal saya sebagai wanita yang dah berkahwin, mungkin saya boleh maafkan lagi. Tapi yang dah lama kenal saya, kenal husband saya, tapi dengan beraninya cakap, "Jomlah skandal, best tau?". Arrrgggghh.. Rasa nak mencarut je tau. Lelaki spesis apa ni?

Benda-benda macam ni buat saya sedih dan murung. Saya pernah luahkan dalam Melankolia Nudabuffy. Mungkin sebab saya berkias, ramai yang ingat itu saya mengeluh dengan nasib dan penyakit saya. Yang tu saya boleh tahan, tapi yang ni memang buat saya sakit hati. So hari ni saya nak luahkan je semua. Bila orang buat saya macam ni, tak habis fikir saya jadinya. Setahu saya, saya ni seorang yang sederhana, tak suka melawa, dress modestly, kawan sekeliling saya perempuan, tapi kenapa ada yang buat seolah-olah saya ni jalang, murahan, gersang, yang boleh diajak berskandal mendel. Saya tanya direct dekat mamat ni, apa saya ni nampak murahan sangat ke? Ada saya salah cakap ke sampai dia terangsang. Selamba je dia jawab, "Taklah. Saya memang suka ajak orang skandal". WTH. Dia suka agaknya kalau orang buat macam tu kat mak dia, kat pasangan dia, kat adik kakak dia. Mujurlah dengan suami saya boleh cerita segalanya. Penyudahnya Hubby kata jangan layan. Sedih tau kalau kita terpaksa hilang kawan sebab satu pihak lagi tak reti nak respect kita. 

Saya menyeru kepada isteri-isteri kat luar sana, hati-hatilah. Ramai tau spesis ni dalam hidup kita terutamanya di dunia maya. Janganlah ingat, "Ala, aku chat kat fb je.Bukan berkhalwat pun". Daripada chat, sms, call ni pun boleh runtuh rumah tangga. Tengok jelah dalam surat khabar. Ada isteri orang kena tangkap khalwat, lari ikut lelaki lain, berzina dalam rumah sendiri. Puncanya dari apa?  Jangan jatuhkan maruah anda. Saya merayu.

Oh ya, seperkara lagi. Tok sah lah nak tertipu sangat dengan gambar profile facebook saya yang cute tu. Tu gambar entah berapa tahun yang lepas. Masa belum kahwin rasanya. Mana ada orang nak letak gambar paling buruk dia dalam dunia maya. Kalau ada mesti orang lain yang upload. Saya tak suka nak bagi orang tengok saya dalam keadaan tak cute, gemuk, kusam dan pucat. Alah, korang pun sama kan, edit-edit sikit, touch up touch up sikit.

Rasanya ramai yang bersyukur sebab saya reject mereka dulu-dulu. Isteri diorang sekarang semua lagi cantik, anak pun comel-comel. Taklah diorang menternak isteri berpenyakit dan tak boleh bagi zuriat macam saya ni. Kalaulah niat kalian ni untuk keseronokan semata-mata, nak test power, atau menghancurkan rumah tangga orang, maaf cakaplah, "YOU CAN GO TO HELL!".

p/s: Maaf kalau dalam entry ini banyak bahasa yang kasar. Saya cuba meluahkan dengan jujur. Rasa lega sekarang. Kepada yang berkenaan, anda tahu siapa anda. Ada aku kisah kalau kau makan cili?

Thursday, December 6, 2012

Sawi

Lama tak kemaskini blog.. Emosi semedang sejak akhir-akhir ni. Rasa nak marah je sebab ramai benar yang....ahhh malaslah nak cerita..

Salah satu punca emosi saya ialah SIPUT. Stress gila tiap-tiap hari kutip menatang kecik ni yang seronok menggonggong biji benih carrot saya. Last-last satu je yang tumbuh. Pagi ni pokok yang satu tu pun dah arwah kena makan dengan diorang. Pokok kobis bunga punyalah sihat pun ghaib satu-satu. Balik kerja semalam dapat tangkap culpritnya. Jahatnya lah korang ni. Tinggallah sikit kat aku woii..Tak padan cenonet.

Nasib baiklah sawi hidup subur dan gemuk. Cuma takde hati nak tuai. Terbiar berbunga. Tuai biji benih jelah nanti. Kelakar tengok tangkai dia dah melentok sebab biji dah berat. Hon tsai tsai belum bunga lagi.

Petak Sawi dan Hon Tsai Tsai.


Bunga sawi.


Biji benih.